Žestoka rasprava

Mama piše zadaću umjesto svoje djece: 'Ne želim da se opterećuju…'

Oko domaće zadaće već se godinama lome koplja. Dio roditelja smatra da je djeca trebaju samostalno rješavati, dok drugi rado uskaču u pomoć školarcu. No jedna je mama otkrila da piše zadaću umjesto svoje djece i naravno izazvala lavinu reakcija

profimedia-0385191606.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rijetko koji roditelj barem jednom nije muku mučio s domaćom zadaćom. Dio djece bez problema odradi zadaću čim dođe iz škole, no mnogima se 'ne da' i radije bi radili nešto drugo. Uz zadaće bi djeca trebala stjecati osjećaj odgovornosti, usvajati dobre navike i uvježbati školsko gradivo. No suočeni s gomilom zadataka, djeca katkada gube motivaciju pa roditelji uskaču i pomažu djetetu. Stručnjaci tvrde da je važno djetetu domaću zadaću prikazati dobrom metodom za ponavljanje gradiva, a ne kao obavezu koja se što prije mora riješiti.

Image
Mali Francuzi nisu izbirljivci

Šest pravila francuskih roditelja zbog kojih njihova djeca jedu sve

Jasno, u redu je djetetu pomoći s određenim zadatkom, no govoriš li školarcu da zadaća nema smisla ili da će je odraditi kasnije, sudjeluješ u stvaranju averzije prema školi i obavezama. Dijete će i tako kad-tad trebati savladati gradivo, a redovito pisanje zadaće u tome mu mogu pomoći.

Image
Foto: Unsplash

Drugačije misli Lottie Weaver, majka troje djece koja je na TikToku priznala da rado rješava zadaću umjesto njih. Ako su joj djeca previše 'zauzeta' ili 'žure' učinit će to umjesto njih jer ova majka u zadaći ne vidi smisao. ''Ako su moja djeca zauzeta ili žure ili bilo što, ja ću to učiniti jer neću da ih opterećuju četiri j***** matematička zadatka koja nemaju vremena riješiti, ili što god'', oštro je priznala na TikToku te dodala da njene kćeri nakon nastave sudjeluju u puno izvanškolskih aktivnosti s kojih se najčešće vraćaju 'iscrpljene'.

Oštrim rječnikom priznala je da umjesto njih radi većinu školskih projekata. U komentarima se našlo još roditelja koji pišu zadaću umjesto svoje djece ili onda kad školarci imaju važnijeg posla. "Moja su djeca već dugo školarci. Ja uglavnom radim njihovu zadaću'', napisala je jedna mama, a druga je komentirala da joj je ''tako drago što nije jedina koja djetetu radi zadaću kad dijete ima drugih stvari koje se događaju''.

Image
Foto: Profimedia.hr

S druge strane fronta našli su se komentatori tvrdeći da se djeca ''moraju naučiti nositi sa životom i stresom'' te sami rješavati zadaću.

Što ti kažeš – je li OK da roditelj piše zadaću umjesto djeteta? Otkrij nam u anketi!

POGLEDAJ VIDEO: Kako ojačati dječju samokontrolu?