Savjeti stručnjaka

Četiri pogreške zbog kojih djeca postaju sebična i razmažena

Empatija i briga za druge se razvijaju od malih nogu, a roditelji često zaborave koliko je važno njegovati ove osobine

profimedia-0175978037.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kada se radi o odgoju djece znamo da sve počinje u obitelji. Bez obzira na društvo, školu i okruženje, obitelj je temelj svega i mjesto na kojem djeca uče vrijednosti, ponašanje, ali i kako se nositi sa svojim emocijama i životnim zadacima.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Istraživanja pokazuju da oko treće godine djeca počinju pokazivati ​​istinsko suosjećanje te su sposobna razumjeti da se njihovi osjećaji i iskustva mogu razlikovati od drugih. No, često roditelji zbog ljubavi prema djeci rade neke pogreške koje kasnije postaju neprimjereno ponašanje. Djeca će postati sebični ljudi i teško se prilagođavati u nekim novim životnim situacijama. O kojim pogreškama se najčešće radi u ovom modernom vremenu možeš pročitati u nastavku:

Roditelji govore "da" gotovo svemu

Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju s osjećajem da uvijek imaju pravo kasnije se brinu samo za sebe, pokazuju manje empatije, nemaju snažnu radnu etiku i ponašaju se kao da pravila ne vrijedi za njih. Kako bi roditelji svoju djecu naučili da suosjećaju važno je počnu govoriti "ne". Ne, nećeš čistiti za djecom. Ne, nećeš im kupiti sve ono što žele. Ne, neće s tobom razgovarati na loš način. Određivanja posljedica za njihove loše postupke osposobit će djecu da pogledaju situaciju iz različitih stajališta.

"Na primjer, ako tvoje dijete nazove ružnim imenom brata ili sestru nemoj dopustiti da to prođe nezapaženo. Umjesto toga reci: 'Osjećam se loše kada tako razgovaraš sa svojim bratom. Biti ljubazan prema bratu je pravilo u našoj kući. Zvati ga ružnim imenima je neprihvatljivo, a za takvo ponašanje postoje posljedice", objašnjava profesorica dr. Traci Baxley za CNBC.

Image
Foto: Unsplash

Djeca uče iz različitih situacija

Možda misliš da ne primjećuju što se događa, ali djeca vrlo pozorno promatraju kako roditelji reagiraju u različitim situacijama. Važno je da se roditelji uvijek prisjete da djeca uče iz njihovih postupaka, bez obzira na to koliko je mali problem ili tko je osoba. Čak se i najmlađa djeca mogu naviknuti na ideju da razmišljaju o drugim ljudima.

Image
Foto: Unsplash

Životne okolnosti utječu na ljude

"Djeca su u dobi od osam godina sposobna već shvatiti da se osjećaji neke osobe možda ne temelje na onome što se s njom u ovom trenutku događa, nego da je to posljedica životnih okolnosti", objašnjava dr. Traci Baxley

Tijekom ovog razvojnog razdoblja djeca također razvijaju konkretnije razumijevanje i empatiju prema drugim ljudima. Zato je jako važno razgovarati s njima o tome što su mogli vidjeti u vijestima, čuti izvan kuće ili čitati na društvenim mrežama. Iskoristi ove trenutke da kako bi ih naučila da pokažu brigu, podršku ili pomognu drugim ljudima. Što više suosjećanja ugradiš u djecu, to će tvoja djeca više pomoći drugima.

Image
Foto: Unsplash

Dobiju sve i ne moraju biti zahvalna

"Rad za džeparac ili zato što su dio obitelji uči djecu da podržavaju druge, što će im pomoći da shvate važnost zajednice i timskog rada", kaže Baxley te dodaje. "Djeca uče biti zahvalna kada ne dobiju sve što traže. Dopusti im da žele neke stvari i nauči ih reći "hvala" (čak i ako se radi o jednom slatkišu). U mojoj kući imamo bijelu ploču na ulaznim vratima i djeca svaki dan moraju napisati odgovor na dnevno pitanje prije nego što odu. To je pitanje često usredotočeno na zahvalnost."

Image
Foto: Unsplash