Ovo je vodič koji će roditelje i mališane provesti kroz prilagodbu na jaslice, vrtić i školu

Tarita, Martina, Danijela i Matea su mame, prijateljice, suradnice, učiteljice i odgojiteljice s višegodišnjim iskustvom.

vodic naslovnica 1
Play logo

U svom radu prepoznale su da je polazak u jaslice ili vrtić prvi veliki stres za dijete jer mu se uvodi nova rutina u nepoznatoj okolini i prvo veliko odvajanje od sigurnosti doma i obitelji. Kako će se dijete prilagoditi ovisi o niz faktora - dobi, temperamentu, dotadašnjim iskustvima, razvojnim strahovima, podršci okoline... Među najvažnijim faktorima u uspješnoj prilagodbi su roditelji, pa i oni često znaju zbog polaska djeteta u jaslice ili vrtić biti pod ogromnim stresom i u velikom strahu.

Play logo

Kako bi olakšale i jednima i drugima, četiri koautorice napisale su knjigu "Od jaslica do škole", odnosno vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu.

"Autorice su se našle i s jedne i s druge strane vrtićkih i školskih vrata te su s punom autonomnošću stručnjaka, ali i toplim dodirom roditelja ispunile ove retke savjetima koji će vam uvelike pomoći...", stoji u uvodnom tekstu o autoricama. Uz njih, na vodiču su radili i učitelji te stručni suradnici psiholozi. Cilj im je bio pomoći roditeljima da u procesu prilagodbe prate individualne psihofizičke i razvojne karakteristike svog djeteta, ali i da informiranjem osnaže sebe kako bi lakše donosili odgovorne odluke u samom procesu adaptacije.

Tri poglavlja = tri izazovna razdoblja

Vodič je podijeljen na poglavlja: jaslice, vrtić i škola, jer svako od ta tri razdoblja ima svoje specifične izazove za dijete i roditelja.

Play logo

Jaslice

Prijavili ste dijete u roku i srećom dobili mjesto u jaslicama? Odlično! A što sad?

Ako ste već odlučili dijete upisati u jaslice, prvo se kao roditelji trebate psihički i emocionalno s tim pomiriti i prihvatiti promjenu. Dijete je malo i ništa još ne shvaća, a što je ono manje, prilagodba je teža. No, autorice donose nekoliko dobrih savjeta iz prakse kako pripremiti dijete na tako veliku promjenu. Neki od njih su: tijekom prilagodbe na jaslice ne forsirajte odvikavanja i usvajanja nekih novih navika, potičite dijete na samostalnost i pričajte o vrtiću u pozitivnom kontekstu.

U ovom poglavlju dolazi i niz praktičnih savjeta o samom vrtiću - kako izgleda dnevni ritam u jaslicama, što se od djeteta očekuje, što ponijeti sa sobom od kuće, kako će izgledati prvi dan u jaslicama, kakav je vrtićki bonton, kakva je zdravstvena zaštita djece u vrtiću.

Play logo

Dane su i vrlo jasne upute što znači uspješna adaptacija, koje se sve reakcije kod djeteta mogu javiti, zašto je važna dobra suradnja roditelja i odgojitelja te koliko traje adaptacija djeteta na jaslice i kada se smatra završenom.

Posebno su nam se svidjeli dodaci u kojima iz prve ruke o ovoj temi i svojim iskustvima govore odgojiteljice, roditelji i psiholozi.

Vrtić

Čak i ako se nastavi u istoj ustanovi, prelazak iz jaslica u vrtićku grupu nova je velika promjena - nove tete, nova djeca u grupi, nove prostorije, ali i nova očekivanja i izazovi.

Play logo

Osim savjeta i iskustva roditelja, ovo poglavlje donosi i razvojne karakteristike djece u smislu motorike, spoznaje, govora i komunikacije i socio-emocionalnog razvoja. Za svaku od ovih karakteristika autorice donose ideje za razne igre i aktivnosti koje roditelji s djecom mogu raditi i kod kuće, a kako bi se one uravnoteženo razvijale sve do djetetova polaska u školu.

U ovom poglavlju autorice su se pozabavile i "vrućom" temom - hranom i obrocima u vrtiću.

Posebno i veliko podpoglavlje bavi se predškolom, odnosno vještinama koje se u vrtiću počinju primjenjivati kod 6-godišnjaka, a kako bi što spremniji dočekali početak školovanja. Osim predčitalačkih, prematematičkih, socioemocionalnih i motoričkih vještina i savjeta kako ih razvijati, roditelji mogu saznati i kako izgleda testiranje za školu i u kojim slučajevima se možda bolje odlučiti za odgodu.

Play logo

U ovom poglavlju posebno nam se svidjelo što je uvršten dio vezan za samopouzdanje i samopoštovanje djeteta.

Škola

Kad dijete krene u školu stvari postaju ozbiljnije. Tu se ponovno počinju javljati strahovi kod roditelja. Veliki dio trećeg poglavlja posvećen je produženom boravku i zabludama o "čuvanju" djece koja se tamo samo igraju. Nakon vrtića potrebno je usvojiti i novi školski bonton i kućni red škole.

Kako, gdje i zašto nabaviti ovaj Vodič?

Ovaj vodič nije suhoparno nabrajanje savjeta i informacija. Od naslovnice pa do zadnje stranice osjeća se osobna i emotivna angažiranost autorica koje stoje s obje strane priče - kao majke i kao odgojiteljice. Jezik je jasan, koncizan, jednostavan, ali je osjećaj pročitanog takav da doista dobivate dojam da vas autorice razumiju i davanjem informacija vas unaprijed žele emocionalno pripremiti na zahtjevan period koji je pred vama. Sve što savjetuju rade s punim razumijevanjem i poštovanjem za vaše dijete i njegove individualne karakteristike.

Play logo

Knjiga je dizajnom vrlo razigrana, s puno likovnih i grafičkih elemenata što olakšava čitanje i drži interes i pažnju, a posebno nas je oduševila 8-godišnja ilustratorica Ani Drožđan koja je svojim crtežima i maštom obogatila cijeli projekt.

Iz cjelokupne opreme i sadržaja knjige osjeća se da se radi o jednom "obiteljskom" projektu, o ideji koja je rasla i nadograđivala se među ljudima koji divno surađuju i čija je namjera doista bila nepretenciozna, iskrena i plemenita - pomaganje i dijeljenje vlastitog iskustva i znanja s drugima.

Ako želite znanstveni priručnik o adaptaciji, kupite nešto drugo. Ako želite topli, provjereni i pouzdani prijateljski savjet od tete odgojiteljice, pročitajte "Od jaslica do škole".

Cijena knjige je svega 40 kuna, a naručiti je možete putem Facebook grupe Odgojitelji u akciji.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.