Otrovna opasnost u igračkama: Kadmij

Kadmij je otrovan sastojak koji je pronađen u mnogim dječjim plastičnim igračkama, a nedavno je zbog kadmija s američkog tržišta povučeno 12 milijuna promotivnih čaša s likom Shreka koje su se prodavale u McDonald's restoranima

4c0c94b8e2bbb

. Što je kadmij, kako on može naštetiti zdravlju djece i zašto je toliko opasan?

Kadmij je otrovan sastojak koji je pronađen u mnogim dječjim plastičnim igračkama, a nedavno je zbog kadmija s američkog tržišta povučeno 12 milijuna promotivnih čaša s likom Shreka koje su se prodavale u McDonald's restoranima. Kako kadmij može naštetiti zdravlju djece i zašto je toliko opasan?

Kadmij je otrovan metal koji može ozbiljno narušiti zdravlje djece i odraslih. U prirodi se nalazi u zemljinoj kori te je u minimalnom količinama prisutan u zemlji i kamenju. Zato što mu je glavna karakteristika otpornost na koroziju, prvenstveno se koristi u baterijama. Kadmij se koristi i u metalnim prevlakama, oplatama, u pigmentima i kao stabilizator za plastiku.

U McDonaldsovim čašama kadmij se koristio u crvenim i žutim pigmentimana crtanom dizajnu, a za slične namjene koristi se i u dječjim igračkama.

Dugoročna izloženost kadmiju, čak i minimalnim količinama, predstavlja potencijalnu prijetnju za zdravlje djece. Kadmij iz čaša i igračaka ulazi u organizam i ponaša se kao kancerogena tvar, odnosno uzročnik raka.
Prije svega kadmij, uzrokuje ozbiljne probleme s radom bubrega, koji uključuju i potpuno zatajenje bubrega, ali i razara čvrstu strukturu kostiju. Kadmij je prisutan i u alarmantno visokom postotku u cigaretnom dimu. Istraživanja su pokazala da pušači imaju dvostruko višu razinu kadmija u tkivu od nepušača.

Savjet stručnjaka je da izbjegavate kupovati jeftini plastični nakit bez deklaracija te igračke za koje niste sigurni odakle potječu. Bolji izbor su eko drvene igračke ili igračke proizvedene u EU, jer je mogućnost veća da su prošle određena ispitivanja i sigurnosne mjere provjere.
(JK, Izvor: LiveScience.com)