Imena s tradicijom

Od Adrijana do Flore: Stara antička imena za djecu koja su opet u trendu

Ova su imena bila česta u vrijeme slavnog Rimskog Carstva, a čini se kako opet doživljavaju procvat. Sva od reda su zvučna i nose posebna značenja pa ne čudi što ih moderni roditelji biraju za svoje mališane

profimedia-0341972005.jpg
Foto: profimedia.hr

Još od kad smo se kolektivno zarazili obožavanjem serije 'Igre gladi', u modu su se vratila imena koja imaju dugu povijest. Možda si već čula za nekog malenog Cezara ili malu Aureliju na igralištu.

Image
Za kraljevski život

Prinčevi i princeze: najljepša imena za bebe inspirirana bajkama

Neka od ovih latinskih imena koji korijene vuku iz antike nikad nisu ni izgubila na popularnosti - poput imena Antonio, Adrijana, Marko ili Julia. U svakom slučaju, ako očekuješ novog člana obitelji i razmišljaš koje ime nadjenuti svojoj bebi, možda možeš inspiraciju potražiti u starom Rimu i Grčkoj, bogatim kulturama koje i dan danas imaju velik utjecaj na društvo i gotovo sve dijelove naših života.

Image
Foto: Pexels

Nije bilo lako, no obarale smo 10 najljepših antičkih imena - 5 za djevojčice i 5 za dječake. I ne, ne moraš biti ljubiteljica povijesti i mitologije da bi te svidjelo jedno od njih:

POGLEDAJ VIDEO: Treba li pustiti djecu da se sama igraju?

Imena za djevojčice

Aurelija/Aurelia - ovo je bilo ime majke Julija Cezara pa je bilo je vrlo popularno u vrijeme Rimskog Carstva. Ime znači 'zlatica', 'zlatna', 'zlato', a od imena je izvedeno i muško ime Aurelije.

Flora - ovo je ime nosila rimska božica proljeća. Ime označava biljni svijet i povezuje se sa simbolikom cvjetanja, pupanja, rasta i novog života, a doslovno prevedeno znači 'cvijet'.

Livia/Livija - ovo ime ima veličanstveno značenje i dostojno je tvoje male princeze jer znači 'kruna' ili 'okrunjena', a druga varijanta ovog imena je ime Olivia.

Marcela - ženska je varijanta imena Marcel, a doslvno znači 'odana Marsu'. Mars je bio rimski bog borbe i rata, pa u prenesenom značenju ovo ime znači 'ratoborna', 'snažna' i 'moćna'.

Ora - ovo kratko ime koje proizlazi iz izreke 'ora pro nobis', što znači 'moli za nas', nastalo je u vrijeme širenja kršćanstva Rimskim Carstvom. Ime je popularno i u drugim dijelovima svijeta, na primjer, među Židovima, a na hebrejskom znači 'svjetlo' i često se daje djeci rođenoj u vrijeme Hanuke, blagdana koji slavi svjetlost.

Image
Foto: Pexels

Imena za dječake

Adrijan/Adrian - verzija je imena Hadrijan, a znači 'rodom iz Hadrije'. Prema jednom tumačenju, ime je nastalo po istoimenom rimskom caru, Publiusu Aeliusu Hadrianusu, čija je obitelj bila porijeklom iz Hadrije (Adrije), grada na obali Jadranskog mora po kome je ono nazvano 'Mare Adriaticum'.

Kai - ovo je ime verzija antičkog imena Caius, a znači 'sretan'. Inače, iz istog je imena poteklo i ime Gaius, odnosno Gaj. Ovo je ime popularno i u drugim dijelovima svijeta, na primjer, na Havajima, gdje znači 'iz mora'.

Maks - je prilično često ime u Hrvatskoj, a potječe iz latinskog jezika i znači 'najveći', 'najveće vridjednoti'. Ime je bilo popularno među bogatim Rimljanima, a povezuje se i s rimskim bogom Marsom, zaštitnikom rata i borbe.

Romul - prema rimskom mitu, Romula i njegovog brata blizanca Rema, sinove boga Marsa i Reje Silvije, od smrti je spasila i othranila vučica, a oni su, kad su odrasli, osnovali grad Rim.

Urban - ovo ime nosi značenje 'stanovnik grada', 'građanin' i bilo je vrlo popularno u ranom Kršćanstvu te je čak osam papa nosilo upravo to zvučno i pamtljivo ime.

Image
Foto: Pixabay