Duda, duda, dudica

Jesi li pobornica duda varalica ili ih smatraš štetnima?

Dude varalice imaju svoje dobre i loše strane, a mi to donosimo nekoliko savjeta kako ih koristi pametno i izvući samo ono najbolje od ovog omiljenog accessoiresa svake bebe

profimedia-0528524782.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Duda kao da ima čarobnu moć - ništa ne može umiriti uznemireno dijete tak brzo - doslovno u sekundama. Duda može biti spas za cijelu obitelj koju budi bebino plakanje: ona može učiniti razliku između neprospavane i mirne noći. Vjerojatno si se, ne jednom, našla u paničnom noćnom traženju dude po krevetu. Isto vrijedi i za vožnju u automobilu, posjet liječniku, vrijeme prilagodbe na jaslice i slične situacije.

shimmer fallback

No, iako je duda zaista korisna, možda nisi znala kako neki stručnjaci tvrde da cuclanje dude može biti štetno nakon što dijete navrši 6 mjeseci. Naime, prolongirana upotreba dudice može imati utjecaj na razvoj oralne motorike, koja je bitna za hranjenje i govor.

U nastavku donosimo pluseve i minuseve tako zvane dude varalice i na kraju savjet kako je koristiti na najbolji mogući način.

Dobre strane dude

Dakle, jedva da išta smiruje tako brzo i učinkovito kao duda. Naime, bebe rođene u terminu i normalnog razvoja imaju jak refleks sisanja koji zapravo počinje dok je dijete još u maternici (na ultrazvuku ponekad možemo vidjeti kako beba siše palac). Korištenje dude između podoja ili hranjena na bočicu zadovoljit će bebinu potrebu za sisanjem, a ovo potiče i rani razvoj jezika. Osim toga, stručnjaci smatraju kako korištenje dude smanjuje rizik od SIDS-a, iznenadne smrti dojenčeta kojemu se ne zna uzrok.

Loše strane dude

Istraživanja pokazuju kako nakon što dijete navrši pola godine života, štetnost uporabe dude može prerasti njezinu korist. Osim poteškoća s oralnom motorikom, produljeno korištenje dude može uzrokovati češće upale uha. Uz ovo, cuclanje dude moglo bi utjecati na razvoj usta i posljedično doprinijeti krivom položaju zubiju, ali i smanjenoj snazi usnica i obraza. Sve to može usporiti razvoj govora.

Na kraju, duda u ustima može spriječiti dijete da istražuje ustima, što je kod malih beba prirodan način učenja o okolini. Također, dijete radi dude može imati manje ekspresija lica i proizvoditi općenito manje zvukova tijekom igre.

shimmer fallback

Duda za sretne mame i bebe

Duda je dakle nešto što može biti itekako korisno, ako se koristi u pravo vrijeme - prvih nekoliko mjeseci. Savjet stručnjaka je najprije pokušati dijete umiriti na neki drugi način nakon što ono navrši 5 mjeseci - u tu svrhu pokušaj nošenje, igranje, zibanje ili pjevušenje. U vrijeme igre, dijete treba poticati da uopće ne koristi dudu. Kada dijete ima pola godine, postepeno ga privikavaj na to da nema stalno dudu u ustima, neka je koristi sve manje, a nakon što proslavi prvi rođendan, nastoj da je upotrebljava samo za spavanje. Preporuka je da do 2 godine dijete više ne koristi dudu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.