Nesanica u trudnoći – kako je pobijediti?

Tražiš li način kako se naspavati u trudnoći, postoji nada...

Nesanica u trudnoći – kako je pobijediti?

Problemi sa spavanjem prilično su česti u trudnoći, zahvaća preko 70% trudnica i u većini slučajeva su kronični ili se javljaju povremeno. Tražiš li nekakve odgovore kako se bolje (ili uopće) naspavati u trudnoći, postoji nada!

Nesanicu u trudnoći često uzrokuje više stvari koje nemaju isti učinak na sve ljude. Trudnice su u većem stresu i imaju i druge probleme koji doprinose nedostatku sna. Ako se pitaš koji su to razlozi, evo većine: tjeskoba, žgaravica, bolovi u leđima, jako živi snovi, hormonalne promjene i stres koji tvoje tijelo trpi dok ti raste trbuh. A osim uobičajene jutarnje mučnine moraš se nositi s glavoboljom, vrtoglavicom i nervozom. Čim identificiraš što je kod tebe uzrok, bit ćeš korak bliže potrebnom i željenom odmoru.

Nesanice tijekom trudnoće se možeš riješiti na jedan jednostavan način, a to je opuštanje. Tjeskoba i stres su dva glavna razloga zašto ti se tako teško naspavati. Moraš znati da postoje određeni zdravstveni rizici koji prate nekvalitetan san, no ne brini zdravlje tvoje bebe nije ugroženo. Unatoč tome vrlo je važno naučiti kako doći do prijeko potrebnog sna.

Meditacija i opuštanje, ali i pravilna temperatura

Joga i meditacija neki su od načina opuštanja i oslobađanja od stresa koji su mnogim ženama pomogli. Ako nisi u stanju previše izlaziti iz kuće i isprobavati nove stvari, neke stvari kojima ćeš poboljšati san možeš učiniti sama kod kuće. Jedno što možeš učiniti je prilagoditi sobnu temperaturu kako ti najviše odgovara i pobrinuti se da atmosfera bude smirena.

Spavaća soba bi trebala biti prilagođena za spavanje. Ne smije biti pretopla ili prehladna, da ne drhtiš čitavu noć. Madrac bi trebao biti tvrd i ugodan, ali ne pretvrd, kako se ne bi ujutro budila s ukočenim vratom, bolovima u leđima ili drugim bolovima. Okruži se opuštajućom glazbom ili snimkama zvukova iz prirode poput valova ili kiše kako bi lakše zaspala.Masaža prije spavanja

Druga jednostavna tehnika koju možeš isprobati je topla kupka prije spavanja da se lakše opustiš. Neka te partner izmasira kako bi ti se opustili mišići. Vježbanje ti također može pomoći kod opuštanja (ali ne u periodu 3 sata ili manje prije odlaska u krevet). Nemoj se previše naprezati prije spavanja jer će te adrenalin od vježbanja držati budnima.

Ako ne zaspeš ni nakon pola sata, ustani i bavi se laganim aktivnostima poput čitanja sve dok ti se ponovno ne počne spavati.

Ništa bez jastuka

Da bi ublažila bolove u leđima, spavaj na boku. Savini koljena i stavi jastuk između nogu. Stavi jedan jastuk iza leđa i jedan ispod trbuha radi potpore. Uz težinu trbuha, spavanje na leđima bi moglo dovesti do probavnih i respiratornih problema, te sniženog krvnog tlaka i smanjene cirkulacije, što može loše utjecati na tvoje zdravlje.

Primijetit ćeš da postoje brojne stvari koje ti mogu pomoći da se riješiš nesanice u trudnoći i morat ćeš otkriti koja tebi najbolje odgovara za rješavanje tog problema.

Nesanica u trudnoći ne treba biti teret. Na kraju, ti niti ni ne moraš biti u onoj statistici koju smo naveli. Ako ipak imaš probleme s nesanicom, uz ove jednostavne tehnike riješit ćeš se ovog problema i konačno se naspavati.