Ne znaš kako svoje dijete naučiti vrijednosti novca? Ovo su lekcije koje treba znati prije desete godine

Način na koji djeca gledaju na novac često će prenijeti u odraslu dob, tako da je važno djeci dati dobre temelje kada su u pitanju trošenje i štednja

Ne znaš kako svoje dijete naučiti vrijednosti novca? Ovo su lekcije koje treba znati prije desete godine

Kada su djeca jako mala ne razumiju koncept novca ali, kako objašnjavaju stručnjaci, nije toliko teško djecu naučiti pravilnom upravljanju novcem. Može se to uraditi kroz imaginarne igre, igranje "dućana" ili restorana. Roditelji ne trebaju zaboraviti da oni djecu uče kako pametno upravljati s novcem i stvarati potrošačke navike. Nisi sigurna kako započeti s učenjem? Stručnjakinja Jayne Pearl za Parenting objasnila je kako djecu naučiti važne životne lekcije o novcu.

Image

Ne treba se uvijek brinuti: 'Uvrnuta' dječja ponašanja koja imaju svoju svrhu u razvoju

1. Novac 'ne raste na drveću'

Ovo je prva lekcija koju mališani moraju savladati. Kada djeca vide da novac izlazi iz bankomata, oni ne shvaćaju da je izvor novca ograničen. Objasni mu da radiš kako bi zaradila novac, a banka je samo mjesto gdje se novci čuvaju. 


(Foto: Pexels)

2. Djeca trebaju imati svoj budžet

Najbolji način da naučiš djecu kako da upravljaju novcem je da im daš nešto novaca. Ako želi kupiti figuricu iz omiljenog crtića i nema dovoljno novaca jer ih je potrošilo na nešto drugo, to nije loša stvar. "Onda će iz prve ruke naučiti što znači prekomjerno trošenje", kaže Pearl.
via Giphy

3. Dobre stvari dolaze onima koji su strpljivi

Učenje djece da odgađaju zadovoljstvo pomoći će im kasnije kada se budu borili s mentalitetom "kupi sad, plati kasnije". U odrasloj dobi vrlo je važno znati raspolagati s novcem i pravilno koristiti kreditne kartice. Na primjer, napravite zajedno domaću pizzu s njegovim omiljenim namirnicama, a kasnije kupite pizzu u trgovini. Dijete će shvatiti da je domaća pizza puno boljeg okusa iako treba puno više vremena da bi se pripremila.


Image


(Foto: Pixabay)

4. Novci se ne troše čim se dobiju

Ograničavanje impulsa trošenja ide ruku pod ruku s podučavanjem o odloženom zadovoljstvu. Pokaži primjerom. Prije nego što krenete u kupovinu, stvorite proračun. Napiši što ćete kupiti, u koje trgovine idete i raspon cijena za svaki predmet. Zatim usporedite cijene na internetu i potražite sniženja. Tako da dijete naučiti da je normalno planirati kupovinu. 

Image


(Foto: Pixabay)

5. Štednja je cool

Tvoja kći želi novu lutku za koju nema dovoljno novaca? Predloži joj da počne štedjeti i kada bude imala dovoljno novaca povedi ju u kupovinu i pusti da sama plati. Nikada neće zaboraviti kako je dobar osjećaj čekati, a onda na kraju dobiti to što želi.

Image


(Foto: Pixabay)

6. Treba naučiti pratiti potrošnju

Veliki je korak kada dijete naučiti pratiti svoju potrošnju. Može koristiti bilježnicu ili mobitel za učenje te vještine. Pomozi mu na početku kako bi znalo koji podaci su važni. 

Image


(Foto: Pixabay)

7. Lista želja

Djetetu je teško odrediti prioritete pa sjednite zajedno i napravite popis njegovih želja i što sve želi učiniti s novcem. Zatim mu pomozi da napravi redoslijed želja prema važnosti.

Image


(Foto: Pixabay)

8. Sve mogućnosti za štednju

Upoznaj dijete sa svim mogućnostima koje nudi banka. Posebna štednja za djecu ili neke druge pogodnosti. Objasni što su kamate i koliko ušteđevina može rasti. Dijete će biti zadivljeno sa svim mogućnostima!

Image


(Foto: Pixabay)

9. Nauči ga trikove kojima se koriste oglasi

Nije loše da dijete nauči trikove proizvođača iz više razloga. "Zdrava sumnjičavost je presudna ne samo zato što će dijete moći odoljeti određenim proizvodima na TV-u, nego i porukama koje idu iza određenih oglasa. Na primjer, ako imaš pravu odjeću i igračke bit ćeš popularan", kaže Pearl.

Image


(Foto: Pexels)

10. Dijeljenje je važno

Neka vaša djeca doniraju dio novaca u dobrotvorne svrhe. Uči ga da se novac može koristiti za pomoć ljudima, a ne samo za kupovinu stvari. Podsjeti ga da nije važno dijeliti - svaka lipa se računa.

Image


(Foto: Pexels)