Rasprava koja traje

Nakit i djeca: Probušiti bebi uši ili treba pričekati da odraste?

Mnogima su bebe s naušnicama prekrasne, dok drugi vjeruju da to nije u redu i da bušenje ušiju treba ostaviti za vrijeme kada je dijete dovoljno odraslo da samo odluči

profimedia-0588004449.jpg
Foto: Profimedia.hr

Mišljenja među roditeljima o ovoj temi su vrlo podijeljena. Mnogi među njima se odlučuju probušiti uši i staviti naušnice malim bebama, a neki smatraju da treba čekati da dijete to samo poželi, dok neki o tome uopće ne razmišljaju.

U našoj i još nekim kulturama bušenje ušiju malenim bebama se desetljećima smatralo potpuno normalnim, a naušnice su se vrlo često poklanjale djevojčicama. No, sada se stvari polako mijenjaju i mnogi roditelji odbijaju tu ideju, a posljednjih godina liječnici su dali neke preporuke vezane za ovu temu.

Image
Postoji li granica?

Opet šokirao fanove: David Beckham poljubio desetogodišnju kći Harper u usta

Postoji li pravo vrijeme za bušenje ušiju kod beba?

Stručne preporuke o ovoj temi su različite, a liječnici preporučuju da roditelji paze na neke stvari. Kako piše Healthline, neki liječnici preporučuju da se pričeka dok beba ne primi cjepiva za tetanus. No, Američka pedijatrijska akademija (AAP) nema čvrst stav o tome kada je pravo vrijeme za bušenje ušiju kod djece. Neki liječnici preporučuju da se pričeka dok dijete ne odraste, dok su drugi liječnici potpuno protiv toga.

Zapravo, AAP priznaje da je bušenje ušiju u bilo kojoj dobi sigurno sve dok se izvodi sterilnom tehnikom i opremom. Također, roditelji moraju nakon toga osigurati pravilnu njegu kako bi rane dobro zacijelile. Iako su mišljenja oko ove teme vrlo fleksibilna, vrlo je važno naglasiti da se roditelji uvijek mogu posavjetovati s pedijatrom o koracima koje moraju poduzeti ako žele malom djetetom probušiti uši, ali bi ipak trebalo pričekati dok beba ne navrši barem tri mjeseca, piše Webmd.com.

Osjećaju li bebe veliku bol?

Najveća briga kod bušenja ušiju bebama je koliko one osjećaju bol i hoće li bi to biti traumatično iskustvo za maleno biće. Pedijatrica Norina Ocampo tvrdi da to nije teško iskustvo za bebe i da je bolje ako je beba manja. "Bebe ne mogu lokalizirati bol, pa iako je možda malo bolno, ne mogu posegnuti i dodirnuti uši te izvući naušnice. Bol obično nestaje u roku od nekoliko dana", kaže ova liječnica za Fatherly.com.

Međutim, starije bebe od pet ili šest mjeseci mogu lokalizirati bol. Također je vjerojatnije da će dodirivati uši i povlačiti naušnice. No, naglašava da što je dijete starije veća je vjerojatnost da će biti pod stresom ili uplašeno, čak i ako je samo izrazilo želju da ima naušnice. "Djeca koja imaju 4 i 5 godina često žele imati naušnice, ali onda plaču jer se boje. Mislim da je to bolje učiniti kada su bebe jer onda ne znaju i brzo je gotovo", dodaje Ocampo.

Image
Foto: Unsplash

Ako se roditelji odluče na bušenje ušiju vrlo je važno paziti na sljedeće stvari:

  • Vrlo je važno izbjegavati bušenje ušiju novorođenčetu ili djetetu mlađem od tri mjeseca zbog rizika od infekcije s temperaturom. Kako bi se takva situacija izbjegla vrlo je važno pričekati da dijete malo naraste.
  • Važno je odabrati prave naušnice odnosno one koje neće izazvati alergijsku reakciju. AAP preporučuje stavljanje malih naušnica od zlata, ali i da su okrugle.
  • Kako bi se smanjila bol tijekom bušenja ušiju vrlo je važno koristiti hladni oblog prije i poslije bušenja jer će to mjesto utrnuti.
  • Naušnice se trebaju držati najmanje šest tjedana i ne bi se trebale skidati tijekom tog vremena jer će rana lakše zacijeliti. Također bi trebalo redovito čistiti to mjesto kako bi se spriječila infekcija. No, uvijek se važno posavjetovati sa stručnjakom o njezi ušiju nakon bušenja.
  • Važno je paziti i na znakove infekcije, a oni mogu uključivati gnoj, crvenilo, bol i oticanje.

Dakle, možemo zaključiti prema gore navedenim podacima da ovdje nema pravog odgovora. Svaki roditelj treba sam odlučiti hoće li i kada probušiti djetetu uši ili će to samo odučiti u odrasloj dobi. No, ako se ipak odlučiš na bušenje ušiju mlađem djetetu vrlo je važno posavjetovati se s pedijatrom te sve obaviti kod profesionalca koji će koristiti sterilnu opremu.

Pogledaj video: Najsigurniji položaj za spavanje beba