Prva bebina godina

10 najvećih izazova u prvoj godini majčinstva

Prva godina majčinstva je poput divlje vožnje ispunjene neizvjesnostima, sumnjama, suzama (tvojim i bebinim), bolnim grudima, neprospavanim noćima i puno misli tipa "u što sam se to uvalila?"

profimedia-0300687574.jpg
Foto: Profimedia

Ništa te ne može pripremiti za majčinstvo. Čak ni ako si ona osoba koja je čitala sve najbolje dječje knjige na tržištu dok je bila trudna, a onda ih ponovno čitala kad se beba rodila.

Čuješ ljude kako to govore, upozoravaju te da život kakav poznaješ nikada neće biti isti, ali zapravo ne razmišljaš o utjecaju koji će majčinstvo imati na tvoj život, pogotovo ne kada vidiš plusić na testu za trudnoću.

Image
Životna prekretnica

Potrebno je šest mjeseci da se nove mame prilagode na majčinstvo?

Na stranu one bapske priče i brojni mitovi, jedno je sigurno: bez obzira kako se na početku osjećala - postaje lakše i to je nešto najnevjerojatnije na svijetu jer nikada nećeš upoznati ljubav poput one koju imaš za svoje dijete.

Bilo kako bilo, prva godina je teška, bez obzira tko si ili kakvu bebu imaš. To je divlja vožnja ispunjena neizvjesnostima, sumnjama, suzama (tvojim i bebinim), bolnim grudima, neprospavanim noćima i puno misli tipa "u što sam se to uvalila?"

shimmer fallback

Prva godina majčinstva vjerojatno je i najteža godina majčinstva jer ne znaš što radiš i nema stabilnosti. Svaki mjesec, ponekad svaki tjedan je potpuno nova priča s potpuno novim nizom izazova. I taman kad osjetiš da si sve pokopčala, sve se mijenja i moraš pronaći novi put. To je iscrpljujuće. Nagrađujuće izvan tvojih najluđih snova, ali nevjerojatno iscrpljujuće.

U nastavku smo stoga izdvojile neke od najvećih izazova s kojim se mnoge nove mame suočavaju u prvoj bebinoj godini.

Oporavak

Svi pričaju kako je porod težak, i jest, ali taj dio je toliko očit da ga možemo izostaviti s popisa. Ali rijetko tko priča o tome koliko oporavak može biti težak! Sve boli. Boli sjedenje. Boli hodanje. Boli korištenje kupaonice. Jendostavno boli.

I dok bi inače takva razina boli zahtijevala odmor, to zapravo ne možeš učiniti jer se moraš brinuti za novorođenče, pa jednostavno moraš izdržati (česta tema u majčinstvu!).

shimmer fallback

Konstantno preispitivanje što nije u redu s tvojim novorođenčetom

Tijekom trudnoće većina žena ima tu viziju slatke umiljate bebe koja guguće, smije se i plače samo iz jasnog, vidljivog razloga: gladna ili umorna. Ali to u stavrnosti baš i nije tako.

Alergija na hranu ili preosjetljivost, refluks, ankyloglossia, probavni problemi, problemi s mišićima, gotovo svaka beba ima svoje probleme.

Isključuješ mliječne proizvode, soju, zelenje, češnjak i probijaš se kroz svaku grupu hrane dok ne nađeš pobjednika, postavljaš pitanja u svako doba noći na Facebook grupama mama i guglaš i guglaš kao da nema kraja.

Novorođene bebe su izbirljiva mala stvorenja i lako je njihovu nervozu opisati kao grčeve, ali često postoji razlog…a one će vrištati i vrištati dok ne shvatiš koji je!

shimmer fallback

Baby blues

Ne pati svaka žena od postporođajne depresije, ali gotovo svaka žena dobije blagi slučaj 'baby bluesa' nakon rođenja djeteta.

Prva trudnoća je ispunjena takvim uzbuđenjem i velikim nadama, da je to stvarno čarobno vrijeme. Stvarnost života s novom bebom, iako nevjerojatna, malo je manje čarobna. Osim oporavka i iscrpljenosti, nemaš pojma što radiš i nerijetko si prestravljena.

Toliko je preplavljeno osjećjima da će se čak i one najsamopouzdanije i najorganiziranije žene 'srušiti', barem malo i nakratko.

Jednostavno nema te pripreme za bujicu koja će te progutati, a sve to upari s bijesnim hormonima i imaš jednu mamu preplavljenu emocijama. No, kao i sve, ovo je samo još jedna oluja i prije nego što to shvatiš, bit ćeš profesionalka, dojiti jednom rukom dok plaćaš račune, a drugom kuhaš večeru!

shimmer fallback

Dojenje

Za nešto tako prirodno, nevjerojatno je koliko cijeli ovaj proces može biti neprirodan i kompliciran. Naravno da ima i žena koje nisu imale ni najmanjeg problema s dojenjem, ali većina majki sretne se s barem jednim izazovom u ovom području.

Postoji slaba opskrba, prevelika ponuda, loš zasun, nabreknutost, mastitis, začepljeni kanali, mliječni mjehurići, prebrzo opadanje, presporo opuštanje i ne zaboravimo na napuknute bradavice koje krvare!

Poanta je da je to izazov. I mnogi ti govore da će biti, ali ti im zapravo ne vjeruješ jer koliko to može biti teško? Ali, kao i sve ostalo, s vremenom postaje mnogo lakše.

shimmer fallback

Regresija sna s četiri mjeseca

Dakle, već si nekoliko mjeseci mama i nekako si uspjela! Počela si shvaćati ovo malo stvorenje koje si stvorila i umjesto da te zbuni svaki plač i cviljenje, možeš predvidjeti bebine potrebe. Možda ćeš čak moći i razlikovati što znači svaki plač!

Baš kad se smiriš u tom samozadovoljstvu…bam! Regresija dolazi i sada se odjednom tvoja beba budi svakih 45 minuta cijelu noć, a ti nemaš pojma što učiniti! Očekivala si da će se novorođenče često buditi, ali si mislila da će to završiti kad i faza novorođenčeta.

Nitko ti ne govori o tome što se događa nakon toga, o tome što se događa kada mozak tvoje bebe počne sazrijevati i njihovi obrasci spavanja postaju sličniji odraslima. Srećom, kao i svaki izazov, i ovo će proći, a dok ne prođe, opskrbi se s puno, puno kave.

shimmer fallback

Stalna iscrpljenost

Preživjela si fazu novorođenčeta, uspjela si preživjeti prvu regresiju svoje bebe, konačno si naučila kako najbrže umiriti bebu, počela si s odvikavanjem od noćnog dojenja, skoro pa spavaš bez prekida svake noći…a opet, još uvijek si stalno, kronično iscrpljena.

Znala si da je iscrpljenost dio posla, ali nisi znala da je to zauvijek. Činjenica je da je održavanje malenog čovjeka na životu jednostavno iscrpljujuće. Pobrinuti se da su nahranjeni i presvučeni, udobni i stimulirani, zdravi, sretni i čisti i da dišu posao je od 24 sata. Nema prekida. I uvijek postoji nešto novo za brigu!

U početku je to SIDS, onda prođeš zonu rizika i oni jedu čvrstu hranu, pa si uvijek zabrinuta zbog gušenja, zatim nauče kako se kretati, pa si zabrinuta za sve smrtne zamke u domu i oko sve te odvratne stvari koje skupljaju s poda i stavljaju u usta, a baš zato što sve stavljaju u usta, počinju se razbolijevati cijelo vrijeme pa se sada imaš o čemu drugome brinuti! Ima li kraja?

shimmer fallback

Gdje je nestala spontanost?

Ova sićušna osoba 100% ovisi o tebi kako bi zadovoljili sve svoje fizičke potrebe i jednostavno ne može preživjeti bez tebe. Moraš dosljedno zadovoljavati potrebe nekoga tko nije sposoban izraziti te potrebe.

Puno ljudi ovo en shvaća prije rođenja djeteta, ali stvarnost ih pogađa: rođenje djeteta smrt je spontanosti u tvom životu. Nema više: "Idemo se spakirati i otići negdje za vikend!" ili čak: "Idemo van na večeru i piće" (osim ako ne želiš odvući bebu na navedene aktivnosti).

Ako želiš raditi ove stvari, moraš ih unaprijed planirati. To je sve u redu, osim ako nisi osoba od planiranja i uživaš u spontanosti. U tom slučaju, pa…zaboravi na to.

Jednostavno moraš planirati, ali zapamti: plan nikad, ali nikad, neće ići kako si isplanirala. I samo odluka da se stvari poduzmu u trenutku jednostavno više neće biti mogućnost.

shimmer fallback

Odnos se mijenja

Sjećaš se na početku kako ste se ti i tvoj partner cijelo vrijeme toliko željeli? Kako ste se trudili jedno za drugo? Kako se niste mogli zasititi? Pa, i dalje ćete se tako osjećati…kad je riječ o spavanju! Sve što ćete htjeti je spavati. To je novi predmet vaše intenzivne želje. Čak ćeš vjerojatno željeti spavati više od seksa, pogotovo na početku.

Kada se iz žene pretvoriš u mamu, promijenit ćeš se kao osoba, to je neizbježno. I tvoj će se odnos s partnerom promijeniti. Ljubav koju imaš prema svojoj bebi jednostavno se ne može usporediti s ljubavlju prema partneru. Ljubav prema partneru raste i razvija se s vremenom, ljubav prema tvojoj bebi je trenutna i sveobuhvatna.

Ali tako je važno ne zaboraviti na svog partnera i vašu vezu. Nije lako, potreban je rad. Stvari koje su prije dolazile tako lako (poput zajedničkog druženja!), sada su mnogo izazovnije. Morat ćete raditi na svojoj vezi na način na koji nikada prije niste radili.

Gubitak identiteta

Ti zapravo stječeš novi identitet, ti si i zauvijek ćeš biti “mama”, ali što je sa starim ti? Što joj se dogodilo? Tako je lako potpuno se izgubiti u svojoj novoj ulozi jer je ona, u najmanju ruku, sveobuhvatna! Provodiš mnogo više sati u danu razmišljajući o tuđim potrebama nego o svojim, ako uopće misliš na svoje!

Tvoj život dobiva potpuno novi smisao kada imaš nekoga tko ovisi o tebi u svemu. Ti si zadužena za to da ovo malo stvorenje preživi i napreduje, a iako je majčinstvo duboko nagrađujuće, također je zastrašujuće. I usred razmišljanja o tome kada su zadnji put jeli i koliko su jeli i rasporeda drijemanja i koliko su piškili i kakali i ako dobivaju dovoljno stimulacije…kada točno imaš vremena razmišljati o sebi?

Službeno si druga u svom životu. Tvoji prioriteti jednostavno više nisu isti, niti bi trebali biti. I dok možda prihvaćaš svoju novu ulogu, također je nekako bolno vidjeti kako tvoje prijašnje ja nestaje. Da, još uvijek si ti. Ali ti si i mama, a ta titula jednostavno mijenja sve.

shimmer fallback

Gdje su nestali brojni prijatelji?

Kada dobiješ bebu, neizbježno ćeš izgubiti neke prijatelje (osim ako i tvoji prijatelji imaju bebe). Trenutno si u potpuno novom svijetu. Sve o čemu razmišljaš i želiš razgovarati je beba, i dok je nekima od njih stalo, neke i nije baš briga toliko.

Ne mogu se povezati i ne mogu razumjeti i to je u redu. Također si zauzeta, a i iscrpljena. Jedva nađeš vremena za sebe ili svog partnera, a kamoli za prijatelje. Pokušat ćeš, ali više neće biti isto.

Više nisi ona ista osoba, i dok će te tvoji prijatelji i dalje voljeti i bit će uz tebe kada ti zatrebaju, oni zapravo neće biti tu ostatak vremena. Ovo, naravno, ne vrijedi za sve tvoje prijatelje, samo za dio njih.

Ipak, da ne bi sve ostalo da negativnim stranama, bitno je naglasiti da iako je majčinstvo izazovno, ono je također nevjerojatno, više nego što ti itko može reći. Napravila si ovo malo stvorenje koje je počelo kao mali krumpirić koji zapravo nije učinio mnogo i u razdoblju od godinu dana procvjetalo je u pravog mini čovjeka, prepunog osobnosti i mišljenja! Cijelo majčinstvo je zapravo nevjerojatno i izaziva strahopoštovanje.

Istina je ono što kažu, ti stvarno voliš tu bebu više nego što si ikad mislila da možeš voljeti bilo koga, i učinit ćeš sve za nju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.