Moderna i neobična

Isabel ili Antonio: Najljepša španjolska imena za djevojčice i dječake

Melodična i lijepa - to je najbolji opis španjolskih imena koja imaju i svoje hrvatske verzije. U nastavku provjeri koja smo imena istaknuli kao najljepša

profimedia-0295952500.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi znamo da svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dijete. Za početak je to naravno, davanje imena za koji smatra da će odlično pristajati djetetu. Neki roditelji su pripremljeni i već odavno znaju koje će ime dati svojoj bebi, a neki su pak 'oprezni' i možemo reći pomalo nadobudni s odabirom te čekaju neko određeno vrijeme kako bi prvo dobro upoznali djetetovu osobnost. Sve su to slatke muke roditeljstva, no, ipak treba imati na umu da je svako ime posebno jer u sebi nosi neko značenje.

Image
Božji glasnici

Najljepša imena za djevojčice i dječake inspirirana anđelima

Iako se danas lako može promijeniti, ime koje smo dobili od roditelja ipak zauvijek ostaje u našem srcu.

shimmer fallback

Ako nemaš baš ideju, a spadaš u onaj tip ljudi koji svom djetetu želi dati neko neobično ime, u nastavku se inspiriraj s najljepšim španjolskim imenima koje po želji možeš prilagoditi našem podneblju.

Imena za djevojčice:

Elena

Elena je ime grčkog, španjolskog, talijanskog i njemačkog podrijetla, a originalno dolazi od poznatog imena Helena što znači 'baklja'. No, svoje korijene ima i u slavenskom i rumunjskom jeziku. Neke od verzija ovog imena su Elaina, Ellena i Alena.

shimmer fallback

Maya

Ime Maya ima različito značenje na raznim jezicima. Maya na sanskrtu i istočnom panteizmu znači "iluzija".  Na jeziku Tupi znači "majka", dok Mayara znači "baka". Na maorskom jeziku ime znači "hrabrost". Za Rimljane je Maia/Maya bila inkarnacija majke zemlje i božice proljeća, po kojoj su nazvali mjesec svibanj.

Različito napisano Maia ili Maja također se može koristiti kao skraćeni oblik imena Maria ili Marija u Njemačkoj, skandinavskim zemljama i raznim istočnoeuropskim i balkanskim zemljama. Maya se također koristi kao skraćenica za ime Amalia što znači "kraj" u zemljama španjolskog govornog područja.

shimmer fallback

Lucia

Lucija je izvedena od lux , latinske riječi što znači svjetlo. Smatra se ženskim oblikom Lucius. Koristi se u rumunjskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, engleskom jeziku kao i u slavenskim jezicima. Zbog svoje povezanosti sa svjetlom, ovo ime se tradicionalno davalo djevojčicama rođenim na početku dana.

shimmer fallback

Isabel

Isabel potječe iz jugozapadne Europe od imena Elizabet još od srednjeg vijeka. Izvorno je napisano kao Elisabel, ali je prvi slog izbačen kako se proširivao kontinentom. U Španjolskoj i Portugalu Isabel i Elizabeth se smatraju istim imenoma, dok se u drugim europskim zemljama i SAD-u tretiraju kao zasebna imena.

shimmer fallback

Carmen

Carmen se dugo povezivala sa senzualnom, tragičnom junakinjom Bizetove opere. Njegov prvi korijen je španjolski i talijanski te se koristi kao nadimak za Carmel i Carmelo odnosno od hebrejskog karmel  što znači "Božji vinograd".

Drugo podrijetlo je od latinskog carmen , što znači "oda" ili "pjesma" i također je korijen engleske riječi "charm". Iako je ime žensko, u Engleskoj se dodjeljuje i dječacima.  

shimmer fallback

Gabriella

Gabriella je žensko ime izvedeno od hebrejskog Gavri'el. Gavri'el se sastoji od elemenata gever , što znači "jak", i 'el , koji se odnosi na Boga. Gabriella se koristi u raznim kulturama u SAD-u, uključujući Latinoamerikance i židovsku zajednicu. 

shimmer fallback

Rosa

Rosa je jedno od najklasičnijih portugalskih, španjolskih i talijanskih imena, koje sve više preferiraju i Britanci. Rosa je bila na visokom mjestu svake godine kada se radila statistika najpopularnijih imena, a posebno je bilo popularno u razdoblju od 1880-ih do početka dvadesetog stoljeća.

shimmer fallback

Imena za dječake:

Mateo

Mateo je latinski oblik riječi Matej, koji izvorno potječe od hebrejskog imena Mattiyahu, a sastoji se od riječi mattan , što znači "dar" i yah , koji upućuje na hebrejskog Boga. Mateo se također može pisati i kao Matteo, što je talijanska verzija, dok se u Francuskoj piše Mathéo. U Španjolskoj je jedno od najatraktivnijih muških imena.

shimmer fallback

Antonio

Ovo ime je španjolski i talijanski oblik riječi Antonius, a znači 'cvjetajući'. U Španjolskoj je postalo popularno 1950-ih i 1960-ih godina. Ovo ime gotovo je uvijek bilo na samom vrhu među elitnom skupinom u SAD-u.

shimmer fallback

Alonso

Alonso je popularno španjolsko ime za dječake, a znači "plemenit" i "spreman za bitku". Dolazi od verzije Alfonsa, koja sama potječe od starog njemačkog imena "Adalfuns" što znači "plemeniti i spremni".

shimmer fallback

Lorenzo

Lorenzo je talijansko i španjolsko muško ime latinskog porijekla, a znači 'lovorova kruna'. Ime je izvedeno iz rimskog prezimena Laurentius i često ga možemo čuti u španjolskim sapunicama.

shimmer fallback

Francisco

Francisco je španjolski i portugalski oblik muškog imena Franciscus . Slovi kao jedno od popularnijih španjolskih imena za dječake u Latinskoj Americi.  S obzirom na reputaciju grada San Francisca ima dašak i hipsterske vibre.

shimmer fallback

Valentino

Ime Valentino je dječačko ime španjolskog porijekla koje znači "snaga, zdravlje". Može se skraćeno zvati "Vale" ili "Tino". Ekvivalent engleskog muškog imena je Valentine. 

shimmer fallback

Jose

Jose je španjolsko ime i znači 'on će dodati', i za razliku od prethodnih nikad nije prešlo u enlgesku kulturu, ali je raširen po SAD-u između ostalog s varijantama kao što su Joseph i Joe.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.