VRIJEME DARIVANJA

Najbolji božićni pokloni djeci daju mogućnost da budu kreativna i da se izraze

Pokloni koji potiču na vanjsko prihvaćanje, a zanemaruju prihvaćanje sebe kakav jesi, mogu samo stvoriti probleme – može doći do ovisnosti o materijalnom

profimedia-0295452783.jpg
Foto: Profimedia.hr

Stižu nam blagdani i mali ekrani su prepuni reklama za igračke, odjeću, video igre i razne stvarčice za djecu i mlade koje nisu nimalo jeftine. Te reklame su napravljene da kod njih potaknu želju za tim što nude, da kod roditelja da izazovu grižnju savjesti i ponukaju ih na kupnju baš njihovog proizvoda kako bi usrećili svoje dijete. Naravno da nema ništa lošega u poklanjanju. To je nešto najdivnije što možemo napraviti za sebe, ljude oko sebe, a posebno djecu. Međutim, pokloni koji se daruju djeci itekako imaju veliki utjecaj na njih, a može biti pozitivan ili negativan.

Pokloni kao što su novi telefon, tenisice određene marke, pomodna odjeća, igrače konzole su predmeti koji pridonose jačanju samopouzdanja putem materijalnog. Zbog navedenih proizvoda dijete misli da će biti bolje prihvaćeno u društvu ili da će uspjeti ući u željeno društvo jer će imati isto što i oni s kojima se želi družiti. Međutim, pokloni koji potiču na vanjsko prihvaćanje, a zanemaruju prihvaćanje sebe kakav jesi, mogu samo stvoriti probleme – može doći do ovisnosti o materijalnom. Kupnjom se nastoji potaknuti dobar osjećaj o sebi i unutarnje zadovoljstvo. A svi znamo da on vrlo kratko traje, a novi poželjniji modeli izbacuju se svako malo.

Image
Foto: Unsplash

Uostalom, trebamo se i zapitati kako to da padamo na reklame i dječje želje koje često i nisu previše razborite (treba li djetetu stvarno smartphone). Mnogi roditelji kupuju i poklanjaju poklone zbog grižnje savjesti (manjak vremena za djecu, razvod i slično) i žele se na neki način iskupiti. Ako ste se pronašli među njima, zapitajte se hoće li poklon koji planirate kupiti, pomoći vašem djetetu i njegovom rastu kao osobi ili vašoj savjesti.

Najbolji poklon koji mu možete pokloniti je onaj koji je u skladu s njegovom osobnošću, talentima i interesima. Pokloni koji pružaju djeci mogućnost da budu kreativna, da se izraze, da razviju vlastiti identitet ne samo taj jedan dan, već mjesecima i godinama kasnije. Upravo su to oni koje će najviše cijeniti i koristiti.

Pa evo par ideja: radionica koju žele upisati, pribor za crtanje, dekoracije za sobu, knjiga omiljenog pisca, omiljeni film, edukativne igre, znanstveni set, motivacijske kartice, instrument.

Pogledaj video: Treba li pustiti dijete da se samo igra?