Isprobaj uz dječju kuharicu

Na koji način djecu zainteresirati za kuhanje i pravilnu prehranu?

Najbolji način da djecu naučite pravilnoj prehrani je da ih što prije uključite u zajedničku pripremu zdravih obroka. Donosimo savjete za roditelje i njihove male kuhare koji će to tek postati

pexels-gustavo-fring-3984735.jpg
Foto: Pexels

Kuhanje je važna životna vještina koja djecu uči o zdravlju, sigurnosti hrane te doprinosi razvoju kreativnih i finih motoričkih sposobnosti.

Benefiti kuhanja su brojni, a za dijete ono znači:

  • Vjerojatnije će jesti zdravije u odrasloj dobi
  • Daje doprinos obitelji
  • Uči o planiranju i donošenju odluka
  • Pojačava samopouzdanje
  • Istražuje kreativnost

Interes za kuhanje može pomoći djeci i tinejdžerima da ulažu više truda i promišljanja u ono što jedu. Kako biste osigurali pozitivno iskustvo kuhanja sa svojim klincima, donosimo nekoliko savjeta kako to postići:

Sigurnost u kuhinji

Kuhinja može biti opasno mjesto stoga je važno djecu naučiti kako pravilo rukovati kuhinjskim alatima i aparatima. Zapamtite, sigurnost je ključna. Koliko nadzora je potrebno pri rezanju i za štednjakom, ovisi o dobi i zrelosti djeteta. Mlađa djeca sigurno trebaju više pažnje i usmjeravanja, dok tinejdžeri mogu veći dio zadataka samostalno obavljati.  

Planiranje obroka

Image
Foto: Pexels

Zajedno s djetetom napravite popis omiljenih namirnica svoje obitelji. Zatim odaberite recept koji sadrži neke od nabrojanih namirnica. Napravite popis za trgovinu te zajedno otiđite u nabavku. Objasnite im jezikom prilagođenim njihovoj dobi zašto su etikete i tablice s nutritivnim vrijednostima važne te kako iščitati veličinu porcija i nutritivnu vrijednost.

Priprema za kuhanje

Provjerite odgovara li vam površina za kuhanje. Ako kuhate s mlađim djetetom, pripremite stolicu sa stepenicom kako bi vaš mališan mogao udobno raditi i dohvatiti namirnice za pultom.

Image
Foto: Pexels

Kuhanje

Naučite dijete o sigurnosti hrane kroz pranje ruku i pazeći da je vaš radni prostor za pripremu i kuhanje čist. Potaknite nju ili njega da pažljivo čitaju recept jer im to pomaže da nauče pratiti upute i da budu spremni za sljedeći korak u receptu.

Pokažite im što svaki gumb na pećnici znači i zašto određenu hranu kuhamo na različitim postavkama. Također, koristite vagu ili dozatore jer im to može pomoći u razvoju matematičkih vještina.

Uživanje u jelu

Zdrava hrana i ugodna atmosfera objedovanja glavni su uvjeti da dijete razvije pozitivan stav prema raznovrsnoj i balansiranoj prehrani. Odvojite vrijeme da kao obitelj zajedno sjednete i uživate u obroku te uvijek pohvalite dijete za male kulinarske pokušaje.

A kako bismo vam olakšali proces kuhanja s djecom, pripremili smo odličnu kuharicu za vaše male kuhare. Nakon uspješnog prvog izdanja ''Djeca kuhaju'' uz lagane i svježe međuobroke, došli smo do nešto konkretnijih zalogaja. Upoznajte djecu s juhama, pastama i mesnim delicijama i usadite im naviku pripreme obroka od malih nogu uz ove jednostavne, šarene i ukusne recepte.

Image

Svoj primjerak nove kuharice ''Djeca kuhaju – juhe, paste, meso'' možete pronaći na prodajnim mjestima Tiska, Hrvatske pošte, iNovina te knjižarama Hoću knjigu i Menart. Požurite i uživajte u ovoj veseloj kuharici i testiranju recepata sa svojim mališanima.