Za sve su krivi roditelji

Znaš li prepoznati znakove da je dijete razmaženo?

Razmaženo dijete naviklo je dobivati ​​ono što želi i kada to želi, bez iznimke, ali sve je moguće ispraviti

profimedia-0331286631.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaki roditelj prošao je različite scene u kojima djeci objašnjava da nešto ne mogu dobiti, ali mališani često ne popuštaju i nakon nekog vremena roditelji se prestanu boriti, a djeca više ne znaju za riječ "ne". U vrijeme kada su djeca okružena nevjerojatnom količinom stvari, reklamama, a želje su velike vrlo je teško stvoriti granice i pridržavati ih se. Zbog toga mnogi roditelji vode bitku s razmaženom djecom, a većina njih je i svjesna ovog problema.

Image
Uče kroz greške

Za odgoj sretne djece, u ovih 7 situacija im nemoj reći 'ne'

Čini se da se i problem razmažene djece pogoršava. Prema istraživanju portala Parenting and Today Moms, čak 59% roditelja smatra da su im djeca razmaženija nego što su oni bili u toj dobi. Zbog ovakvih iskustava u današnjem roditeljstvu mnogi stručnjaci su objasnili kako roditelji mogu prepoznati da im je dijete razmaženo, ali i kako poboljšati situaciju.

Kada je dijete razmaženo?

Razmaženo dijete naviklo je dobivati ​​ono što želi i kada to želi, bez iznimke.

"Svako dijete ima svoje loše i dobre dane kao i odrasli, ali razmažena djeca zaglavila su 'ja razmišljanju'. Sve se vrti oko njihovih potreba, briga, osjećaja, želja, a svi drugi zauzimaju drugo mjesto", objašnjava psihologinja Michele Borba za Huff Post.

Klinička psihologinja Laura Markham smatra da ne bismo smjeli koristiti pojam "razmažen" i "derište" jer to na neki način definira da je dijete uništeno. Kada bolje razmislimo to je i vrlo nepošteno prema djeci s obzirom na to da su roditelji, a ne djeca, u velikoj mjeri odgovorni za takvo ponašanje.

Image
Foto: Unsplash

"Djeca rade ono što ih naučimo. Ako smo im dopustili da se tako ponašaju i nikada nismo postavili granice, dijete se neće moći prilagoditi", kaže Markham. Kad roditelji razmaze svoju djecu, njihove su namjere često dobre, iako pogrešne. Udovoljavaju svojoj djeci jer im žele pružiti najbolji mogući život, dajući im sve što mama i tati nisu imali dok su odrastali. Neki roditelji se boje da će odlučno "ne" povrijediti djetetove osjećaje ili narušiti njegovo samopouzdanje. Dok su u nekim slučajevima roditelji previše iscrpljeni da bi se pridržavali nekih pravila ili ih uopće postavili. Teško je reći "ne" ako dijete nisu vidjeli cijeli dan.

Ako misliš da i u tvojoj obitelji postoji ovakav problem ili da vrlo teško govoriš "ne" pročitaj u nastavku kako znati da je dijete razmaženo, ali i kako ispraviti situaciju na vrijeme.

Kada kažeš 'ne' dijete ima ispade bijesa sve dok ne dobije što želi

Svako dijete može izraziti razočaranje kada mu roditelji kažu "ne", pizza dvije večeri za redom sigurno neće biti nešto na što će roditelji lako pristati. No, razmažena djeca posebno teško prihvaćaju "ne" kao odgovor. Ispadi bijesa događaju se kod male djece kao dio razvojne faze i kada se djeca ne mogu adekvatno izraziti, ali ako se ti ispadi bijesa događaju cijelo vrijeme i ne prestaju kako dijete raste, to bi onda mogao biti znak razmaženosti, objašnjava obiteljska terapeutkinja LeNaya Smith Crawford.

Image
Foto: Unsplash

Nikada nisu zadovoljni s onim što imaju

Razmažena djeca možda imaju sve igračke i odjeću na svijetu, ali to nikada nije dovoljno: žele više, više i više. "Budući da imaju puno, obično ne cijene stvari i pomalo su pohlepni", rekla je Borba. Umjesto da izraze zahvalnost za ono što imaju, više su usredotočeni na dobivanje sljedeće stvari. "Možda će početi manje govoriti 'hvala', a više 'želim", objasnila je Smith Crawford.

Oni misle da se svijet vrti oko njih

Razmažena djeca sklona su samo sebi. Oni nisu toliko zabrinuti zbog uznemiravanja drugih ljudi. "Razmažena djeca više misle o sebi nego o drugima. Osjećaju se povlaštenima i očekuju posebne usluge", dodaje Borba.

Image
Foto: Pexels

Zahtijevaju stvari što je prije moguće

Razmažena djeca nisu posebno strpljiva: kada nešto žele, žele to sada. "Obično je lakše popustiti nego ne ispuniti njihov zahtjev", dodaje.

Teško podnose gubitke

Nijedno dijete ne uživa u gubitku, bilo da se radi o društvenoj igri ili teniskom meču, ali razmaženima će možda biti teže upravljati razočaranjem kada ne pobijede.

"Ako tvoje dijete uvijek okrivljuje druge za loš ishod, očekuje da će uvijek dobiti pohvalu, viče na druge koji ne rade stvari na njegov način i ne odaje priznanje kada su njegovi suigrači ili natjecatelji uspješni, možda ipak imaš razmaženo dijete", kaže terapeutkinja Virginia Williamson za Best Life.

Image
Foto: Pexels

Odbijaju dovršiti jednostavne zadatke sve dok ne dobiju nagradu

Normalno je da djeca trebaju neke upute za pranje zubi ili pospremanje igračaka. No, razmažena djeca često će odbiti zadatke. Ako dijete često odbija raditi osnovne stvari sve dok ga ne zamoliš ili ne potakneš nagradama, poslasticama ili igračkama, mogla bi stvoriti loše navike.

"Ako se oslanjaš na mito kako bi motivirala svoje dijete, onda se nemoj iznenaditi da sljedeći put kada zamoliš svog osmogodišnjaka da skloni tanjure traži nagradu i upita: 'Koliko ćeš mi platiti?", objasnila je klinička psihologinja Suzanne Gelb za HuffPost.

Savjeti za preodgoj razmaženog djeteta

Dobra vijest je da se djeca ne rađaju razmažena, nego postaju takva s godinama i odgojem. Dakle, sve je moguće ispraviti. Ali nemoj odlagati promjene jer će biti sve teže kako vrijeme prolazi. "Upamti, to je naučeno ponašanje koje se može promijeniti i što prije, to bolje", objašnjava Borba.

Image
Foto: Pexels

Neće biti lagano

To neće biti lak prijelaz za tebe ili dijete - stoga budi spremna za to. Posveti se mijenjanju svojih popustljivih metoda, znaj da će biti teško ustrajati jer trebaš prihvatiti da će dijete pružati otpor. "Trebaš znati da će dijete plakati i uzrujavati se. Suosjećaj, istovremeno pridržavajući se granica i očekivanja i dijete će naučiti poštivati granice", kaže dalje.

Navikni se reći 'ne' bez krivnje

Nakon što postaviš granice za dijete, vrlo je važno da budeš dosljedna u provođenju. "Dodaj riječ 'ne' svom rječniku i nemoj osjećati krivnju. Nemoj dopustiti za razmaženost pobijedi i nemoj ulaziti u svaku raspravu", kaže Broba.

Prilikom postavljanja granica vrlo je važno da to učiniš s empatijom i razumijevanjem. Nije potrebno biti tiranin da bi ove metode bile učinkovite. "Zapamti da djeca bolje prihvaćaju granice ako se osjećaju povezano s roditeljima", dodaje Markham.

Image
Foto: Pexels

Prakticiranje zahvalnosti u obitelji

Kada ste za večerom, prije spavanja ili u nekom trenutku mira možete provesti nekoliko minuta tako da se zahvalite za sve ono što imate, ali za nematerijalne stvari. "Svako u obitelji može reći na čemu je zahvalan i navesti jedno iskustvo iz tog dana zbog koje je zahvalan. Ovo je sjajan način da se počne učiti zahvalnost i poštovanje", kaže Smith Crawford.

Uči dijete da bude obzirno prema drugima

S obzirom da je sve u životu razmaženog djeteta fokusirano na "ja, ja i ja", važno je prebaciti fokus na "mi". Vrlo je važno potražiti neke trenutke u danu i podsjetiti dijete na druge ljude: 'Pitaj prijatelja što bi se danas igrao? ili Što misliš kako se tata osjeća?'. I na kraju, upamti da djeca najbolje reagiraju na ohrabrenje, a ne na kaznu.