Evo što kažu stručnjaci

Podijeljena mišljenja: Je li u redu dijete ljubiti u usta?

Ovaj žestoki sukob mišljenja događa se svaki put kad neka slavna osoba objavi fotografiju na kojoj u usta ljubi svoje dijete. Bez obzira radi li se o mami ili tati - uvijek su podijeljena mišljenja oko ove teme. Što ti misliš? otkrij nam u anketi.

profimedia-0101527603.jpg
Foto: Profimedia.hr

Oko malo su tema iz područja roditeljstva mišljenja toliko podijeljena koliko oko jednog pitanja – je li u redu svoje dijete poljubiti u usta? I dok će jedni reći da to jednostavno nije primjereno i da to nikada ne bi napravili, drugi tvrde da je to potpuno u redu te da se tako dodatno zbližavaju s djetetom.

Žestoki okršaj prvi put se dogodio kada je 2016. Victoria Beckham na svom Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj u usta ljubi svoju najmlađu kći Harper. Kod Beckhamovih je, čini se, to sasvim uobičajeno jer su i Victoria i David u nekoliko navrata javno objavili fotografiju na kojoj tako ljube svoju kćer iako je njihova Harper ove godine napunila 11 godina.

Svaka takva njihova objava izazove niz komentara.

 "Nikad ne ljubim svoju djecu u usne, ali to je zato što su dječja usta uvijek ljepljiva i puna mrvica", napisala je jedna komentatorica. "Ako možeš podnijeti da nekog poljubiš u usne, to mora da je veliko iskustvo zbližavanja", dodala je druga. Ima i onih koji su podržali ovaj način iskazivanja ljubavi prema djetetu pa su priznali ''da nema ništa ljepše od tog'', a jedna je komentatorica dodala da ima 41 godinu, ali da i dalje u usta ljubi svog 16-godišnjeg sina.

Image
Primjećuješ li sličnost?

Slika i prilika: Slavna djeca koja neizmjerno nalikuju na svoje očeve

I koliko god da je određenom broju roditelja pomisao na ljubljenje djeteta u usta odbojna, činjenica je da se u različitim kulturama različito iskazuje ljubav. Ono što je uvriježeno u Africi, možda neće biti prihvatljivo u Europi – pa se i antropolozi slažu da u svijetu postoje brojne kulturološke razlike koje bi trebalo poštivati.

Tako i stručnjaci imaju različita mišljenja kad je riječ o ovoj temi. Psihologinja Michele Borba, na primjer, smatra da je lavina negativnih komentara u slučaju Beckhamovih pogrešna i neutemeljena.

''Ima li išta veličanstvenije od toga da mama pokaže ljubav prema svom djetetu?", upitala je psihologinja Borba te dodala da ''u današnje vrijeme treba cijeniti ljubav te slaviti to što je ova majka za rođendan poljubila svoju kći''.

No, ne misle svi tako.

Psihologinja Charlotte Reznick za britanski The Sun rekla je da svoju djecu ne bismo trebali ljubiti u usta jer je, kako tvrdi, to prostor osobne slobode i intimnosti. Prema njenom mišljenju, takvo iskazivanje ljubavi djetetu šalje poruku da je u redu 'napadati' njegov prostor privatnosti i da takav čin normalizira seksualno uznemiravanje. ''Počnete li ljubiti svoju djecu u usta, u kojoj dobi ćete prestati'', pitala se. Nakon tih izjava, neki su stručnjaci kritizirali njen stav i kazali da se ne slažu s dr. Reznick, no ova je psihologinja još nekoliko puta istupila s istim stavom.

shimmer fallback

Zapravo, stvar je naše percepcije. Neki se stručnjaci slažu da u kratkom poljupcu nema ničega seksualnog niti ovaj način iskazivanja ljubavi treba odmah promatrati sa seksualnom konotacijom. Tek tijekom života u društvu usvajamo mišljenje da se u usta ljube parovi i da je to nešto skroz intimno. Poljubac sam po sebi nije seksualan, ali mu s vremenom prepišemo takvo značenje.

''Obično se s članom obitelji ne ljubite u usta – osim ako vam to nije partner. Ne bih rekla da je ljubljenje djeteta u usta dobra navika, ali to je njezino dijete i ona ima slobodu raditi ono što misli da je najbolje'', rekla je stručnjakinja Liz Brewer za BBC, osvrčući se na sporan slučaj Victorije Beckham.

Pitanje je li ljubljenje djeteta u usta primjereno nema odgovora oko kojeg bi se svi usuglasili . To ovisi o obiteljskoj dinamici, kulturnim normama, tvom iskustvu tijekom odrastanja i, najvažnije, kako se dijete osjeća tijekom takvog poljupca. Treba poštivati djetetove granice, a ako je mališanu nelagodno ili neugodno kad to činiš, odgovor je jasan.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.