Lista toksičnih kemikalija koje oštećuju dječji mozak sve je veća

Godine 2006.

5305cbb206396

stručnjaci koji se bave utjecajem toksičnih kemikalija u proizvodima za djecu na njihovo zdravlje, napravili su listu od pet kemikalija koje se povezuje s raznim poremećajima u funkcioniranju mozga i ponašanju (hiperaktivnost, autizam, disleksija i slično). Sada su toj listi pridodali još šest otrovnih kemikalija koje ozbiljno mogu naštetiti mozgu djece koji je u razvoju.

Identifikacija novih šest kemikalija rezultat je 7-godišnjih istraživanja pedijatra Philipa Landrigana s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku koji tvrdi da su otrovne kemikalije postale tiha pandemija. Ona predstavlja ozbiljnu opasnost za budućnost naše djece.

"Mozak djeteta vrlo je osjetljiv te bilo kakvo oštećenje može voditi do ozbiljnih problema, kao što su niski IQ i problemi u ponašanju. Najgore je što su ta oštećenja trajna i mogu se pojaviti još dok je dijete u maternici. Posljedice su slabiji akademski rezultati i ozbiljni problemi u socijalizaciji i ponašanju", kaže dr. Landrigan.

Zajedno s kolegom Phillipeom Grandjeanom pregledao je na stotine starijih istraživanja i studija te su obavili niz testiranja kako bi identificirali novih šest kemikalija koje utječu na dječji mozak te očekuju da će se lista na kojoj je sada 11 kemikalija u budućnosti još i povećavati. Stručnjaci se bave s ukupno 214 kemikalija koje su na listi čekanja za daljnja istraživanja. Prema njihovim procjenama, u SAD-u je u opticaju ukupno 80.000 kemikalija koje se koriste u proizvodnji raznih proizvoda, a koje nikada nisu bile testirane u smislu istraživanja njihova utjecaja na zdravlje ljudi.

Na listi opasnih i otrovnih kemikalija sada se nalaze: olovo, živa, poliklorirani bifenil, toluen, arsen, mangan, fluorid, klorpirifos i DDT (pesticidi), tetrakloretilen, polibromirani difenil etri, ftalati i bisfenol A.

Europska unija ima stroge zakone za kontrolu kemikalija. Stoga se neki proizvodi, poput onih kozmetičkih s nepoznatim sastavom više izvoze u zemlje sa slabijim zakonskim ograničenjima. Landrigan i Grandjean kažu: "Kemikalije se testiraju i mogu biti uvrštene na listu opasnih te biti zabranjene, ali industrija će ih vrlo brzo zamijeniti nekim drugim kemikalijama koje mogu biti podjednako otrovne kao i one prijašnje". Stoga zakonska regulacija ne mora nužno poboljšati situaciju. Oni predlažu da se korištenje kemikalija u industriji regulira na globalnoj razini kako zemlje sa slabijom kontrolom i zakonima ne bi bile žrtve izvoza toksičnih proizvoda.

Oštećenja mozga kod djece u 30-40% slučajeva uzrokuju geni. Jedno od šest djece diljem svijeta pati od nekog oblika neurorazvojnog poremećaja. Stoga stručnjaci smatraju da je to rezultat vanjskih faktora kao što su otrovne kemikalije. Jedanaest potvrđenih kemijskih spojeva s liste nalaze se u svakodnevnim proizvodima za bebe i djecu - kozmetici, bočicama, madracima, igračkama, odjeći, pa čak i u hrani. Stoga pokušajte kupovati od provjerenih proizvođača i po mogućnosti s eko predznakom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.