Trudnoća sa sobom donosi velike promjene, pa tako i kada je u pitanju prehrana. Ne samo zbog toga jer većina žena u to vrijeme zbog mirisa ili specifičnosti okusa ne može konzumirati određenu hranu, a s druge strane posebno žudi za nekom vrstom hrane, također se preporučuje kontroliranje vrste namirnica koje unose u sebe, kako ne bi naštetile sebi i plodu.
Tako će većina žena na prvom ginekološkom pregledu na kojem će se potvrditi trudnoća dobiti listu namirnica koje je poželjno izbjegavati ili jesti u nešto manjim količinama, jer zbog svoji svojstava mogu uzrokovati probleme za sam plod, pa čak i neželjeni prekid trudnoće. Ovaj tekst trebao bi vam dati osnovnu percepciju o namirnicama koje bi trudnice trebale izbjegavati. Za sve namirnice za koje niste sigurni savjetujte s liječnikom.
Morska hrana
Neke određene vrste riba prirodno u sebi sadržavaju nešto veće količine žive, koja mogu uzrokovati oštećenja mozga i usporavanje razvoja ploda posebno u ranim fazama trudnoće. Najbolje je izbjegavati skušu, sabljarku i morskog psa. Tuna, također saždi niže količine žive i smije se konzumirati s vremena na vrijeme.
Ne preporuča se konzumiranje sušene i dimljene ribe, kao što je losos jer može sadržati bakteriju Listeria monocytogenes koja može uzrokovati bolest Listeriozu, koja može uzrokovati prijevremeni porod ili pobačaj. Također, se ne preporučuje konzumacija sirovih školjki.
Termički nedovoljno obrađena jaja
Ne preporučuju se termički nedovoljno obrađena jaja bilo kuhanjem bilo pečenjem. Kuhana jaja neka budu tvrdo kuhana (10 minuta) ili pečena na način da nisu u tekućem ili polutekućem stanju. To se odnosi na sve ostale prehrambene namirnice u kojima jaja nisu termički obrađena, kao što su kremšnite i slične slastice, domaća majoneza i tako dalje… Naime, termički neobrađena jaja mogu su sebi sadržavati bakterije salmonele, koja može uzrokovati prijevremeni porođaj ili pobačaj.
Nedovoljno kuhano meso
Zbog već spomenute Listerioze, trudnicama se ne preporučuje konzumacija sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa. Meso mora biti termički obrađeno na najmanje 73°C. Ako sirovo sušeno meso nije sigurnog podrijetla može sadržavati parazita toxoplasma gondii koji može isto tako biti uzrok oštećenja ploda i pobačaja.
Nepasterizirani mliječni proizvodi
Makar se za vrijeme trudnoće preporuča povećana konzumacija mlijeka zbog kalcija, proteina i minerala koje sadrži u sebi, svakako bi trebalo biti pasterizirano. Naime, nepasterizirano mlijeko može uzrokovati jako trovanje hranom, što može izazvati pobačaj ili prerani porod.
Svježi sirevi neka budu kupljeni od proizvođača za koje ste sigurni da su proizvedeni od pasteriziranog mlijeka u kontroliranim uvjetima. Nepasterizirane sireve kao što su brie, feta, camembert, fresco trudnice bi trebale izbjegavati, jer mogu uzrokovati Listeriozu.
Neoprano voće i povrće
Neoprano voće i povrće ne samo da može biti zagađeno pesticidima i drugim vanjskim prljavštinama, može nositi parazita toxoplasma gondii ili uzročnika Listerioze. Voće je najbolje oguliti i jesti bez kore. Potrebno je izbjegavati klice sirovog povrća koje mogu sadržavati razne bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom.
Nepasterizirani voćni sokovi
Nema zdravijeg soka od onog iz svježe iscijeđenog voća, ali svakako treba imati na umu da voće može sadržavati bakteriju koja uzrokuje salmonelu, te bakteriju Escherichia coli, ali i druge bakterije koje mogu uzrokovati probavne i druge probleme, pa tako i ugroziti trudnoću.
Biljni čajevi i pripravci
Poseban oprez potreban je kada su u pitanju konzumacija biljnih čajeva i pripravaka. Za svaku biljku svakako se savjetujte s liječnikom ili iskusnim travarom. Neke biljke mogu uzrokovati prijevremeni porod i pobačaj.
Također se preporuča izbjegavanje:
- konzervirane hrane
- hrane bogate nitratima (hrenovke i druge mesne prerađevine iz industrijske proizvodnje, dijetna gazirana pića, umjetne zaslađivače)
- hrane s ulične prodaje
- masne procesuirane hrane
- sladić – može uzrokovati prijevremene trudove
Foto: Rafael Ben-Ari - fotolia