Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta?

Ženama se život drastično mijenja kada postanu majke. Dodatnu pažnju moramo posvetiti oporavku od poroda, ali i tom malom biću koje potpuno ovisi o nama. No, dolazi i do promjena u mozgu koje možda odmah ne primjećujemo

jonathan-borba-RWgE9_lKj_Y-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Onog trenutka kad žena primi svoje dijete u naručje, njezin život se nepovratno mijenja. Koliko god zvučalo kao klišej, to je istina. I to ne samo zato što se treba brinuti o tom malenom biću, već i zato što njezin mozak prolazi kroz neobične  promjene. Ovo se može objasniti ljubavlju koja postaje sve veća i veća, ali i zato što se pojavljuju tjeskoba i iracionalni strahovi.

Image

Novorođenčad i njihove mame dijele dobre bakterije kroz dojenje


"Znamo da je evolucijski važno odgojiti djecu da odrastu i postanu produktivna. Zbog toga, i fizičkih promjena koje žena prolazi tijekom trudnoće, nije iznenađujuće da se dogodi značajna transformacija u mozgu nakon što ima djecu. I to je ono što smo vidjeli u istraživanju koje smo proveli", objasnila je znanstvenica Pilyoung Kim sa Sveučilišta u Denveru. 

Kim dalje govori o promjenama u mozgu koje podržavaju roditeljstvo i brigu o potomstvu. "Ove promjene počinju u trudnoći i nastavljaju se u razdoblju nakon porođaja", kaže naglašavajući da mozak funkcionira na određeni način, u njemu postoje različita nagradna područja koja su međusobno povezana i komuniciraju putem neurotransmitera dopamina zbog kojeg se dobro osjećamo. Na primjer, ta područja reagiraju kada zagrizemo sočni hamburger ili imamo seks. "Kod roditelja, ova područja su posebno osjetljiva na njihovu bebu", objašnjava Kim za Today.

Beba može učiniti bilo što, dobro ili loše, i ovo područje mozga će reagirati. Beba može plakati ili izgledati neodoljivo s najljepšom trakicom na glavi i mama će joj prići bez razmišljanja. Ženin doživljaj usvih tim bitnih sitnica je intenzivan i pun emocija. "Zato će mama napraviti sve za svoju bebu. Svi ovo trenuci su korisni i služe jačanju emocionalne veze", objašnjava Kim. To ne znači da je roditeljima zabavan plač djeteta. Svatko tko je držao u naručju novorođenče koje vrišti zna koliko je to teško, ali mozak se mijenja kako bi pomogao roditelju da se bolje nosi s tim. Bebino ponašanje aktivira ove krugove u mozgu koji pomažu u emocionalnoj kontroli, empatiji i donošenju odluka. "To znači da mamama pomaže da reguliraju vlastiti stres, čak i kada se bore s nesanicom. One uspijevaju učiniti sve što treba za dijete", dodaje.

Također Kim naglašava kako se strahovi koji se javljaju nakon rođenja djeteta zbog njegovog zdravlja, svaki osip i kašalj je razlog da se zove liječnik, smanjuju kod drugog ili trećeg djeteta.

Image
Foto: Pixabay


Još jedan klišej: nakon što ljudi postanu roditelji, zauvijek se promijene. I na mnogo načina to je potpuna istina. "Visok intenzitet emocija tijekom postporođajnog perioda kod roditelja je presudan za izgradnju dugoročne emocionalne veze", kaže Kim. Zato roditelji intenzivno doživljaju trenutak kada dijete krene u vrtić ili završi školovanje. I uvijek se pitaju treba li dijete ipak ostati s njima. 

Kim je svoje istraživanje usredotočila na ispitivanje mama koje su izložene visokim razinama stresa u razdoblju nakon porođaja. Ona ističe da je razina stresa povezana sa sposobnošću roditelja da reagira na bebine znakove. "Trebamo pružiti veću podršku trudnicama i novopečenim mamama kako ne bi doživljavale toliki stres", dodaje. Kako naglašava stručnjakinja Jennifer Glass, roditelji su često u zamci između vremena i novca koji moraju zaraditi što im stvara dodatan stres. Zato je vrlo važno pružiti podršku roditeljima kako bi mogli uživati s novim članovima obitelji.