Snažna kći

Kako pomoći kćeri da izgradi i ojača samopouzdanje?

Samopouzdanje je vrlo važno kod oba spola, a posebno kod djevojčica, složit će se mnogi

BeFunky-collage (6).jpg

Iako se sva djeca mogu boriti s nedostatkom samopoštovanja, djevojčice su posebno izložene riziku da osjećaju manjak samopouzdanja. Istraživanja pokazuju da je vjerojatnost da će se djevojke samoozljeđivati ​​kada su pod stresom ili depresijom, ali i razviti poremećaje prehrane kada imaju nisko samopoštovanje. Nedavno istraživanje otkrilo je alarmantne podatke, djevojke o samoubojstvu razmišljaju dvostruko više od dječaka u dobi od 10 do 14 godina, piše Mbg Relationships.

Image
Roditeljstvo u doba pandemije

Kako odgojiti otpornu i mentalno jaku djecu u ovim teškim vremenima

Obiteljska terapeutkinja Marie Battistin objasnila je kao majka i stručnjakinja kako možemo pomoći djevojčicama da grade samopoštovanje i da se dobro osjećaju u svom životu.

Razvijanje novih vještina
Vrlo je važno pomoći djevojčicama da razvijaju nove vještine ili da bolje ovladaju postojećim vještinama. Samopouzdanje raste kada stječu nove vještine jer će se osjećati sposobno i jedinstveno. Važno je da pomogneš svoje kćeri da pronađe svoje interese i da razvije nove vještine.

Razvijanje vlastitog stila
Dopusti svojoj kćeri da ima svoj stil kada se radi o odjeći i kosi, jer i ovo može biti odlična podloga za razvoj samopoštovanja. Pronalaženje identiteta kroz izgled stvara pozitivne misli. Također nemoj zaboraviti da će se njezin stil mijenjati s godinama i ne mora se podudarati s tvojim željama.

Pokaži joj ljubav
Važno je da tvoja kći zna da ljubav prema njoj nije uvjetovana. Bez obzira na njezine izbore ili razinu uspjeha pokaži joj koliko je voljena.

Image
Foto: Pixabay

Timski sportovi mogu pomoći
Istraživanje je utvrdilo da timski sportovi podižu razinu samopouzdanja. Sport je dobar put za izgradnju društvenih vještina, stvaranje novih prijateljstva i učenje kako biti timski igrač. Uz to, naučit će kako se nositi s gubicima što je vrlo važno za samopoštovanje.

Pohvali trud, a ne samo uspjehe
Uspjeh se ne događa uvijek u životu, stoga je vrlo važno da dijete zna da je i trud važan. Kontraproduktivno je biti kritičan ili se pitati kako je moglo bolje kada je dijete učinilo najbolje što je moglo. Stalno postavljanje ovakvih pitanja može biti destruktivno za samopoštovanje.

Jasno izražavanje svojih misli i osjećaja
Vrlo je važno da pomogneš svojoj kćeri da jasno prepoznaje svoje misli i osjećaje. Pomozi joj da nauči kako da izrazi svoje mišljenje i prepozna svoje vrijednosti.

Potakni istraživanja
Potakni svoju kćer da svake godine isproba nešto novo. Nova aktivnost, hobi ili izvanškolska aktivnost može biti pomalo zastrašujuća, ali učenje nečeg novog može joj povećati samopouzdanje.