NEKA POSTIGNE SVOJ POTENCIJAL

Savjeti zlata vrijedni: Kako odgojiti uspješnu djecu?

Kako ćeš reagirati ako se tvoje dijete vrati iz škole s jedinicom? Ovaj djetetov neuspjeh može biti jedna važna lekcija na njegovom puta k uspješnom odraslom čovjeku – evo kako

profimedia-0555801688.jpg
Foto: profimedia.hr

Loša ocjena dobra je prilika da tvoj mališan nauči kako u životu ponekad nailazimo na prepreke te kako u nekim slučajevima, čak i ako se trudimo, ne ide sve glatko i onako kako smo zamisli. Umjesto da napraviš dramu oko jedinice i stvoriš djetetu dodatni pritisak, možeš ovu situaciju iskoristi kao vrijednu životnu lekciju – o tome kako najbolje reagirati kad nastane problem te kako možemo ispraviti vlastite greške. Na taj način dijete uči da ne treba strahovati od greške jer greške ćemo kroz život neminovno činiti.

Image
Pogreške u odgoju

Često su nesvjesne: Tri roditeljske navike zbog kojih djeca postaju materijalisti

Ovo je samo jedan od dobrih odgojnih savjeta koji stručnjaci daju roditeljima čiji je cilj podići samopouzdanog i uspješnog čovjeka. Evo još 5 jednako važnih:

Prikoči s kritikama

Pratiš trening svog mališana i jedan si od onih roditelja koji cijelo vrijeme glasno komentira svaki njegov potez. Zatim, kad dođete doma, kritiziraš i nabrajaš sve u čemu je dijete pobacilo. Ovakav pristup definitivno će imati loš utjecaj na djetetovo samopouzdanje, a tvoje kritiziranje polako će se pretvoriti u djetetov unutarnji glas koji će ga pratiti kroz život, sabotirajući ga. Jedno je dati konstruktivne savjete o tome što dijete drugi put može učiniti bolje, a drugo je kritizirati. Osvijesti razliku.

Image
Foto: Pexels

Budi dobar primjer

Sigurno si čula onu da djeca uče iz naših djela, a ne riječi – i to je velika istina. Ako želiš da ti dijete bude samopouzdan i uspješan čovjek, pokaži mu to svojim primjerom. Umjesto da djetetu govoriš koliko je važno vježbati i pri tom ležiš na kauču pred televizorom, najprije se sama pokreni i prihvati zdraviji način života. Ako želiš da postane odgovorno i stekne radne navike, osvrni se na vlastiti odnos prema poslu. Što zaparao poručuješ djetetu ako svake nedjelje kukaš zbog ponedjeljka i vlastitih obaveza koje te čekaju?

Neka samo riješi problem

Kad dijete upadne u nepriliku, poriv mnogih roditelja je odmah priskočiti u pomoć. No, ako uvijek sve rješavamo umjesto djeteta, ono zapravo ne dobiva vrijednu priliku za učenje, točnije, uči da će sve njegove probleme rješavati netko drugi. Čak i ako ponekad nije lako, suzdrži se i pusti dijete da se samo izbori s preprekom na koju je naišlo. Jedino će tako postati samopouzdan, samostalan i kompetentan odrasli čovjek.

Image
Foto: Pexels

Vježba čini majstora

Potakni dijete da pronađe hobi u kojem uživa – bilo da je riječ o nekom sportu, sviranju instrumenta ili drugoj umjetničkoj aktivnosti. Zatim ga uči ome da je ključno redovito vježbanje i ponavljanje kako bi se u bilo čemu postalo dobrim. Ovime će dijete osvijestiti da se treba potruditi kako bi se nešto postiglo i osim toga, naučit će da sve on što činimo danas donosi rezultat u budućnosti – a o nama ovisi kakav će taj rezultat biti.

Image
Foto: Pexels

Važan je put, ne cilj

Potiči svoje dijete da isproba nove stvari – bez obzira na to je li mu nešto ide ili ne. Poanta je naučiti ga da je važan sam put, a ne cilj. Pohvali ga za njegov trud čak i onda kad ne postiže dobre rezultate. Na taj način naučit će da ne treba strahovati od novog i da se može uživati trenutku i u samom procesu, bez obzira eventualni uspjeh ili neuspjeh.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO OJAČATI DJEČJU OTPORNOST?