SA STAVOM

Šest savjeta za odgoj samouvjerenih i hrabrih djevojčica

Naučiti vjerovati u sebe i razviti samopouzdanje mnogim djevojčicama nije lagan zadatak. Želiš li odgojiti samouvjerenu kćer i gledati je kako odrasta u uspješnu ženu, ovo su stvari koje ne bi trebala smetnuti s uma

profimedia-0494178876.jpg
Foto: Profimedia

One mogu biti umjetnice, uspješne sportašice, znanstvenice - ma mogu sve što požele. Iako je djevojčicama, djevojkama i ženama dugo kroz povijest bio ograničen pristup obrazovanju i područjima koja su bila percipirana tipično muškima, na nama je da danas djevojčicama pokažemo da vrijede i da trebaju vjerovati u sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvosjekli je to mač u trenutku kad su žene na društvenim mrežama izložene objektivizaciji, a njihov je izgled pod povećalom od malih nogu. Već su djeca vrtićke dobi uvjerena da su za dječake autići i plava boja te da 'veliki dečki' ne plaču, dok djevojčice misle da pod svaku cijenu moraju voljeti lutke i roza boju, ali i da su manje talentirane od dječaka-vršnjaka.

I baš zbog tih stereotipa potrebno je odgajati generacije snažnih djevojčica koje će, kad odrastu, biti svjesne sebe i svojih mogućnosti. Kako to učiniti? Svojoj kćeri pristupaj kao pojedincu - to znači da joj ne treba nametati da su neke boje ili stvari isključivo 'muške' ili 'ženske'. Ako ti je cilj odgojiti samopouzdanu djevojčicu, uzmi u obzir ove savjete.

Razvijaj joj kreativnost

Dopuštaj svojoj djevojčici da razmišlja izvan okvira, da istražuje i propitkuje svijet oko sebe. Kad joj se oko treće godine probudi posebna znatiželja - jer u tom razdoblju djeca prolaze kroz snažne promjene - pokušaj joj odgovoriti na sva pitanja. Znatiželjne i kreativne osobe obično su otvorenije, hrabrije i zrelije, a kreativnost se može razvijati na različite načine: čitanjem, proučavanjem, crtanjem, gledanjem… Ona će joj pomoći u pronalasku rješenja i smišljanjem novih ideja, a upravo su to važne životne vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6