SA STAVOM

Šest savjeta za odgoj samouvjerenih i hrabrih djevojčica

Naučiti vjerovati u sebe i razviti samopouzdanje mnogim djevojčicama nije lagan zadatak. Želiš li odgojiti samouvjerenu kćer i gledati je kako odrasta u uspješnu ženu, ovo su stvari koje ne bi trebala smetnuti s uma

profimedia-0494178876.jpg
Foto: Profimedia

One mogu biti umjetnice, uspješne sportašice, znanstvenice - ma mogu sve što požele. Iako je djevojčicama, djevojkama i ženama dugo kroz povijest bio ograničen pristup obrazovanju i područjima koja su bila percipirana tipično muškima, na nama je da danas djevojčicama pokažemo da vrijede i da trebaju vjerovati u sebe.

Dvosjekli je to mač u trenutku kad su žene na društvenim mrežama izložene objektivizaciji, a njihov je izgled pod povećalom od malih nogu. Već su djeca vrtićke dobi uvjerena da su za dječake autići i plava boja te da 'veliki dečki' ne plaču, dok djevojčice misle da pod svaku cijenu moraju voljeti lutke i roza boju, ali i da su manje talentirane od dječaka-vršnjaka.

I baš zbog tih stereotipa potrebno je odgajati generacije snažnih djevojčica koje će, kad odrastu, biti svjesne sebe i svojih mogućnosti. Kako to učiniti? Svojoj kćeri pristupaj kao pojedincu - to znači da joj ne treba nametati da su neke boje ili stvari isključivo 'muške' ili 'ženske'. Ako ti je cilj odgojiti samopouzdanu djevojčicu, uzmi u obzir ove savjete.

Razvijaj joj kreativnost

Dopuštaj svojoj djevojčici da razmišlja izvan okvira, da istražuje i propitkuje svijet oko sebe. Kad joj se oko treće godine probudi posebna znatiželja - jer u tom razdoblju djeca prolaze kroz snažne promjene - pokušaj joj odgovoriti na sva pitanja. Znatiželjne i kreativne osobe obično su otvorenije, hrabrije i zrelije, a kreativnost se može razvijati na različite načine: čitanjem, proučavanjem, crtanjem, gledanjem… Ona će joj pomoći u pronalasku rješenja i smišljanjem novih ideja, a upravo su to važne životne vještine.

Budi joj potpora i uzor

Roditelj bi trebao prihvatiti dijete onakvo kakvo ono jest. To ne znači da mu trebaš tolerirati svaki nestašluk nego da ga ne bi trebala siliti da bude ono što bi ti željela da ono bude. Dijete, a sad govorimo o djevojčicama iako vrijedi i za dječake, trebaju znati da si na njihovoj strani i da ih nećeš osuđivati. Kroz cijelo njeno odrastanje, a posebno pubertet, vjeruj u sposobnosti svoje djevojčice i potakni je u osobnom razvoju. Društvene mreže i nametnuti ideali često negativno utječu na samopoimanje i samopouzdanje mladih pa joj odmalena naglašavaj koliko je važno da - unatoč pritiscima društva - ostane svoja i da sama sebi postane najbolji prijatelj.

Kako djeca najbolje uče na primjerima, važno je da te riječi budu u skladu sa tvojim djelima, odnosno da joj ne prepričavaš 'prazne' priče.

Uči ju da je život pun uspona i padova

Život nije med i mlijeko. Tvoja će se djevojčica vjerojatno kroz odrastanje susresti s nekim negativnim iskustvima. Loša ocjena, propalo prijateljstvo ili neuzvraćena ljubav mogla bi joj poljuljati samopouzdanje. Zato djeci treba dati do znanja da nas upravo padovi nekad izgrade. Kad ju netko povrijedi, neka ne hoda pognute glave nego odvažno korača naprijed. Svaki pad može joj biti lekcija koja će ju ojačati i izgraditi. I to je život.

Umjesto usađivanja ideje da će sve uvijek biti savršeno, potakni je da se zauzme za sebe i izrekne stav. To nekad nije lako - svima nam je nakon nekog neugodnog iskustva potrebno vrijeme oporavka, a nakon tog shvatimo da život ide dalje i da smo izašle kao pobjednice. Preduvjet svega toga je samopouzdanje i vjera u sebe.

Image
Foto: Pexels

Pokaži joj kako zavoljeti svoje tijelo

Sitne nesavršenosti čine nas posebnima. Kako bismo ih prihvatili, potrebno je puno vremena i rada na sebi. Ako tvoja kći vidi da ti voliš i cijeniš sebe, velike su šanse da i ona poprimi takav pozitivan stav naspram fizičkog izgleda. Ne treba se zanositi filterima i savršenim linijama s društvenih mreža ni skupim odjevnim kombinacijama. Najvažnije je da se osjeća ugodno u svom tijelu i da misli na svoje zdravlje - i tjelesno i psihičko. Male ili velike grudi, duga ili kratka kosa - sve je to manje bitno. Neka ostane svoja. Sretna i zadovoljna.

Potakni je na aktivnosti na otvorenom

Važno je djetetu pokazati da svoju snagu često uviđamo tek onda kad izađemo iz zone komfora. Tad shvatimo koliko se bitno znati osloniti na vlastite sposobnosti, razmišljati, a nekad i riskirati. Zato ni dječake ni djevojčice ne treba držati pod staklenim zvonom, već im treba dopustiti da budu djeca i da istražuju - neka se igraju skrivača, trče po livadi, skaču i dišu punim plućima. Neka pobjeđuju vlastite strahove i probijaju granice - tako će i tvoja kći spoznati što sve može postići.

A može puno toga - važno je samo da to i želi. Glavna je to poruka koju bi joj trebala usaditi.

Otkrij njene interese

U životu je važno naći i slijediti svoju strast. Pomozi kćeri da s vremenom spozna što je zanima i oko toga pokuša graditi svoju karijeru ili hobije. Nastoji je razumjeti i nipošto nemoj od nje pokušati napraviti svoju kopiju. Svako je dijete priča za sebe i samo zato što sve njene prijateljice vole, na primjer, ritmiku, ne znači da je i ona treba voljeti. Pusti je da, ako je potrebno, isproba više sportova i aktivnosti jer će jedino tako vidjeti što joj se najviše sviđa. Dijete će i tako na kraju kreirati svoj životni put - ti je samo trebaš motivirati da ostane uporna i dosljedna. I da se uzda u sebe samu.

POGLEDAJ VIDEO: TREBA LI PUSTITI DIJETE DA SE SAMO IGRA?