Ostvarenje roditeljstva

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja? Evo što kaže znanost

Parovi koji pokušavaju začeti nakon spontanog pobačaja osjećaju veliki strah i strepnju. Hoće li trebati puno vremena za začeće? Kolika je vjerojatnost da će se ponovno dogoditi gubitak trudnoće? Puno je pitanja, a znanost ima neke odgovore

profimedia-0131443415.jpg
Foto: Profimedia.hr

Začeće se ponekad teško ostvaruje. Održavanje trudnoće može također biti vrlo rizično, posebno kada se zna da skoro 30 posto trudnoća završava spontanim pobačajem od kojih pola čak i prije nego što žena zna da je trudna . Gubitak trudnoće osobito je težak za parove. No bez obzira na to što je potrebno vrijeme da se preboli gubitak, neke žene zauvijek osjećaju bol, parovi ipak ne žele dugo čekati na novi pokušaj začeća.

No bez obzira na vjerovanja i čak službene preporuke, trudnoća nakon spontanog pobačaja ima puno šanse za uspjeh. Koliko onda treba čekati na novu trudnoću nakon spontanog pobačaja? Parovi koji pokušavaju unutar tri mjeseca imaju veću šansu za začeće i zdravu trudnoću nego oni koji čekaju puno dulje.

Image
Tvrde stručnjaci

Vrijeme je za bebu? Ovih 7 neobičnih stvari mogu olakšati začeće

Žene koje zatrudne odmah nakon spontanog pobačaja imaju veći postotak rođenja djeteta nego one koje su čekale dulje - 53 posto u odnosu na 36 posto, pokazala je studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), piše Fatherly.com. Istraživanje je pokazalo je da žene koje su ponovno ostale trudne unutar tri mjeseca nakon spontanog pobačaja smanjile rizik od gubitka trudnoće u usporedbi sa ženama koje su začele nakon tri mjeseca.

Bolje čekati manje nego dulje

Općenito je rizik od gubitka druge trudnoće vrlo nizak. Samo se kod jedan posto žena ponovi spontani pobačaj. No "ako žena odluči dulje čekati na pokušaj začeća rizik od spontanog pobačaja je nešto veći", objašnjava ginekolog Marka Trolice s Floride. No njegovo mišljenje je drugačije od uobičajenih liječničkih preporuka. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se na novi pokušaj čeka šest mjeseci nakon spontanog pobačaja. Ovaj razlog je više psihološki. Visoke razine stresa nisu zdrave za trudnice i razvoj bebe. Žalovanje tijekom trudnoće može povećati rizik od poroda mrtvorođene bebe. Također djeca koja su se razvijala u trbuhu dok je mama imala depresiju imaju veći rizik od problema sa spavanjem i drugih mentalnih problemima u odrasloj dobi. No veliki emocionalni stres neće odrediti svaku ženu koja je imala spontani pobačaj.

Trolice to detaljnije objašnjava: "Ova preporuka nije utemeljena na čvrstim medicinskim dokazima." Zapravo, temeljila se na samo jednoj velikoj studiji u Južnoj Americi. Nasuprot tome, pregled studija iz 2017. koji je uključio više od milijun žena otkrio je da je trudnoća unutar šest mjeseci nakon pobačaja dovela do manjeg rizika od ponovnog pobačaja i prijevremenog poroda. Trolice također vjeruje da su parovi koji su začeli odmah nakon spontanog pobačaja napravili i zdrave promjene u životnom stilu kako bi trudnoća bila zdrava. Na primjer, žene koje su čekale dulje da zatrudne imale su veću stopu pretilosti u usporedbi sa ženama koje su odmah zatrudnjele.

Image
Foto: Unsplash

Još jedna stvar, parovi koji pokušaju začeti unutar tri mjeseca od spontanog pobačaja mogu imati više sreće jednostavno zato i što su mlađi jer vrijeme brzo prolazi. Parovi se sve kasnije odlučuju na roditeljstvo, a s godinama raste rizik od spontanog pobačaja. Starija dob oca također povećava rizik za fetus pa dulje čekanje roditelje čini starijima. "Vrhunac ženske plodnosti traje od sredine dvadesetih i počinje drastično opadati nakon 35. godine. S obzirom na to, parovi koji žele dijete trebaju pokušavati čim su spremni", objašnjava endokrinolog Tom Molinaro.

Koliko treba čekati nakon spontanog pobačaja?

Svaka trudnoća je drugačija, kao i svaki spontani pobačaj pa treba djelovati ovisno o zdravstvenom stanju. Ako je u spontani pobačaj bio uključen bilo kakav medicinski zahvat izuzetno je važno slušati savjet liječnika i čekati koliko je potrebno kako bi se izbjegle komplikacije i infekcije. Za parove koji su imali više gubitaka trudnoće ili spontani pobačaj nakon 13 tjedana (većina se događa ranije) također je važno da se prate liječničke upute.

Američki koledž opstetričara i ginekologa objašnjava da obično ne postoji dobar razlog da se čeka dugo prije pokušaja začeća. U većini slučajeva, ovulacija se događa tek dva tjedna nakon spontanog pobačaja, a parovi ne bi trebali imati seks prva dva tjedna nakon spontanog pobačaja, piše Mayo klinika. Znači da je to najraniji period kada parovi mogu ponovno pokušati, ako je par spreman tako rano može odmah pokušavati. U prvom ciklusu nakon spontanog pobačaja plodnost može biti veća nego što je uobičajeno, pokazala je studija iz 2003. godine.

Image
Foto: Unsplash

Molinaro i Trolice se slažu da ne postoji jedna preporuka za svaki par nakon spontanog pobačaja. Ipak ako je par fizički i psihološki spreman da krene u novi pokušaj onda ne treba čekati šest mjeseci. S druge strane, ne treba umanjivati gubitak ili požurivati proces žalovanja. "Utjecaj spontanog pobačaja na par je često slična situacija kao smrt u obitelji. Proces žalovanja je važan i treba osigurati emocionalni oporavak. Ako par osjeća da su zaliječili emocije i žena se potpuno fizički oporavi onda može pokušati unutar tri mjeseca", objašnjava Trolice.