Kada beba dugo i neutješno plače pokušajte zadržati kontrolu i ostati smireni

Nekontrolirano i neutješno plakanje vašeg djeteta vjerojatno vas je bezbroj puta dovelo na rub očaja i izdržljivosti, ali i razdražljivosti.

52f4e5b54d322

U tim trenutcima kada bi ponekad najradnije vrtištali i plakali i sami, važno je ostati smiren i jednostavno - cool. Važno je znati prepoznati kad je vaše strpljenje dovedeno do maksimuma i naučiti se kontrolirati.

Kada beba plače, pokušajte odgonetnuti zašto plače. Za početak pokušajte s osnovama - možda je samo gladna, žedna, vruće joj je ili hladno ili joj je potrebno promijeniti pelenu. Pospanost se također može izraziti kroz plakanje, a posebno želja za pažnjom. No beba neutješnim plakanjem ponekad izražava negodovanje i zbog previše pažnje odraslih u trenutcima kada joj treba mira. Možda vam plakanjem samo želi došapnuti kako bi se zapravo htjela samo malo odmoriti.

Ako ste provjerili bebino stanje i potrebe i ustanovili da je s bebom sve u redu u zdravstvenom smislu, a plakanje se i dalje nastavlja ma što vi napravili, važno je zadržati smirenosti i znati da plač ne može bebi naštetiti.

Kako bi zadržali kontrolu nad situacijom pokušajte:

- Biti što tiši. Držite bebu u svojoj blizini i tiho joj pjevušite ili razgovarajte. Stalno joj ponavljajte utješne riječi, poput "sve je u redu". Ponavljajte ih i sebi i doista vjerujte u njih.

- Nježno masirati bebu. Nježna masaža može pomoći kod smirivanja i potiče opuštenost.

- Šetati. Ako to dopuštaju vanjski uvjeti, spremite dijete u kolica i napravite brzu šetnjicu barem u krugu kuće. Beba, ali i vi sami, imat ćete priliku udahnuti svježi zrak što bi moglo pomoći u opuštanju.

- Izrazite svoje osjećaje. Ako ste iscrpljeni, neispavani i jednostavno umorni, ne zadržavajte osjećaje za sebe. Recite ih na glas i podijelite s najbližima. Zadržavanje ovakvih osjećaja ne može biti od koristi za vas, ali ni za bebu, jer frustracija vas s vremenom može potpuno onesposobiti u brizi za dijete i ispuniti negativnim emocijama. Beba osjeća sve što se s vama događa.

- Potražite pomoć najbližih. Sve mame pokušavaju biti supermame, no ponekad je to zaista teško i ne libite se zatražiti pomoć od najbližih kako bi se na nekoliko sati odmorili ili jednostavno samo naspavali. Nitko zbog toga u vas neće upirati prstom i okriviti vas da ste loša majka. Naprotiv, odmorni i naspavani bit ćete od veće koristi djetetu, ali i cijeloj okolini.

- Uzmite "time out". Odnosno, uzmite si pauzu. Ako ste sami i ne možete pozvati nikoga da vam na trenutak "uskoči", a beba ne prestaje plakati, stavite dijete na sigurno mjesto, uzmite par minuta i sklonite se u drugu sobu, duboko udahnite i pokušajte se na trenutak opustiti. Premda to bilo i samo nekoliko minuta pomoći će vam da skupite snage za dalje.

- Prepoznajte vlastita ograničenja. Ako ste se našli u bezizlaznoj situaciji i osjećate da bi vam dobro došao razgovor sa stručnom osobom, ne libite se to i napraviti.


Što god pokušavali kako bi smirili i utješili neutješnu i uplakanu bebu, najvažnije je ostati smiren, jer samo takvi uistinu možete pomoći vlastitom djetetu da prevlada te svakodnevne boljke koje ih toliko rastužuju i bacaju u suzice.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.