
Jeste li znali da se gumeni bomboni rade od životinjskih ostataka?
Gumeni bomboni, zasigurno omiljeni slatkiši mnogih, djece i odraslih, u svom osnovnom sastavu “skrivaju” na prvu, običnu supstancu, želatinu No međutim, kad se zagrebe ispod površine, može se vidjeti da se želatina zapravo dobiva dugotrajnim kuhanjem kože, hrskavica i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja, što zasigurno nekim ljubiteljima gumenih bombona neće dobro “sjesti na želudac.” Želatina je inače čist i bezbojan nutritivni sastojak, gotovo da nema okusa, a koristi se u prehrambenoj industriji, znanosti i medicini. U prehrambenoj ga industriji najčešće koriste u nizu proizvoda: od slatkiša do sireva, sladoleda, jogurta, juha, preljeva za salatu te kao sastojak mnogih tvari za zgušnjavanje. Ovaj moderni i lagan zgušnjivač pristupačne cijene nalazi se čak i u plastičnim bocama.
Osim želatine kojima su dodani okusi i boje, gumeni bomboni sadrže još i šećer te poneki dodatak za pojačanje okusa, najčešće kiselost. Prave hranidbene vrijednosti u ovim slatkišima nema, ali zato u njima postoji velika koncentracija šećera.
Zasigurno, najpoznatiji jestivi medvjedići na svijetu su


Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
