Tvrdi istraživanje

Krvni tlak prije trudnoće mogao bi predvidjeti bebin spol?

Čini se da nisu samo kromosomi ti koji pomažu u određivanju hoćeš li roditi djevojčicu ili dječaka

profimedia-0295921475.jpg
Foto: Profimedia

Već stoljećima mame pokušavaju predvidjeti spol svoje bebe na temelju svog izgleda, osjećaja ili položaja trudničkog trbuha. A tu je i hrana - neke mame mogu vjerovati da njihova želja za određenom hranom u trudnoći može otkriti ili utjecati na krajnji rezultat.

Image

Djevojčica ili dječak? Podsjetnik na 'bapske priče' koje otkrivaju spol bebe

Ali što se točnosti tiče, o ovim zanimljivostima dalo bi se raspravljati. Međutim, nedavno je otkriven pouzdaniji način predviđanja bebinog spola.

Proučavajući zdravlje trudnica kao pokazatelj omjera dječaka i djevojčica u populaciji, znanstvenici su otkrili povezanost između majčinog krvnog tlaka u tjednima prije začeća i spola njezine bebe.

Naime, viši krvni tlak imao je tendenciju rezultirati muškim spolom, dok je niži krvni tlak rezultirao ženskim spolom.

Sistolički krvni tlak je gornji broj u očitanju koji označava silu kojom tvoje srce djeluje na zidove tvojih arterija svaki put kada otkuca (dijastolički krvni tlak je donji broj koji označava silu između otkucaja).

shimmer fallback

U ovoj novoj studiji, koju je vodio dr. Ravi Retnakaran iz bolnice Mount Sinai u Torontu i objavljenoj u American Journal of Hypertension, 1411 žena u Kini koje su planirale zatrudnjeti pregledane su oko 26 tjedana prije trudnoće. Rezultati studije su otkrili da su da je, za žene koje su zatrudnjele, bila veća mogućnost da će roditi dječaka što im je sistolički krvni tlak bio viši 26 tjedana prije trudnoće.

U prosjeku, 672 mame koje su rodile djevojčice imale su sistolički krvni tlak od 103.3 mm Hg, naspram 106.0 mm Hg od 739 majki koje su rodile dječake. Podaci su također otkrili da ako majčin sistolički krvni tlak poraste i do 123 mmHg, njezine šanse da će roditi dječaka bile su 1.5 puta veće nego da će roditi djevojčicu.

Prema dr. Retnakaran, "ovo sugerira da je krvni tlak žene prije trudnoće prethodno neprepoznat čimbenik koji je povezan s njezinom vjerojatnošću da rodi dječaka ili djevojčicu."

Tri načina na koje se viši krvni tlak majke prije trudnoće pojavio kao snažan neovisni prediktor rođenja dječaka:

  1. Statistički, razlika u krvnom tlaku bila je velika (gotovo 3 mm Hg) - i prije i nakon, istraživači su prilagodili dob, obrazovanje, pušenje, indeks tjelesne mase, kolesterol, trigliceride i glukozu.
  2. Kao prediktor djetetova spola, nijedna druga majčina karakteristika nije bila ni približno tako značajna ili dosljedna kao sistolički krvni tlak prije trudnoće.
  3. Razlika u sistoličkom krvnom tlaku između budućih majki dječaka i djevojčica lako je uočena prije nego što su mame zatrudnjele - ali nije bila vidljiva ni u jednom tromjesečju njihove trudnoće.
shimmer fallback

Međutim, imaj na umu ova ograničenja:

  • Nalazi ne ukazuju na to da viši sistolički krvni tlak uzrokuje da majka rodi dječaka, već samo sugeriraju da postoji povezanost.
  • Studija je provedena na mladim, zdravim ženama iz Kine s normalnom težinom i možda nije primjenjiva na druge populacije.
  • Nije dokazano da majka može povećati svoje šanse da rodi dječaka namjernim podizanjem krvnog tlaka (istraživači upozoravaju žene da ovo ne čine).

Nitko zapravo ne zna kako krvni tlak može utjecati na spol bebe, ali druge studije pokazuju da je rani proces formiranja posteljice različit, ovisno o spolu djeteta. Promjene u maminoj vaskularnoj funkciji potrebne su u ranoj trudnoći kako bi se prilagodio povećanom protoku krvi koji je potreban za bebu i posteljicu zajedno, tako da majčin krvni tlak potencijalno može biti relevantan za rani razvoj posteljice na spolno specifičan način.

Tko bi rekao da će istraživači sasvim sluačjno otkriti ranije neprepoznati čimbenik povezan s vjerojatnošću da će imati dječaka ili djevojčicu? Samo vrijeme može reći kakve implikacije ovo otkriće može imati na budućnost reproduktivnog planiranja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.