Istražile smo koja bi i muška i ženska imena za bebe mogla biti najpopularnija u ovoj godini

Nakon tri mjeseca karantene, očekuje se nagli porast u broju trudnoća u Hrvatskoj 2020. godine. Evo koja su imena za djevojčice i dječake bila najpopularnija 2019., a koja bi mogla to postati 2020. godine

Istražile smo koja bi i muška i ženska imena za bebe mogla biti najpopularnija u ovoj godini

Posljednjih smo godina bili suočeni s velikim padom broja rođene djece u godinu dana, no možda će ova neobična 2020. donijeti barem nešto dobro pa ćemo zahvaljujući karanteni i provođenju više vremena s partnerima, napokon ugledati rast broja rođene djece. O postkarantenskom baby boomu počelo se pričati još u rano proljeće, a prve statistike govore kako Hrvatska doista bilježi porast broja trudnoća ove godine.

Ako si i ti jedna od sretnih trudnica koja iščekuje svoju prinovu ili tek planiraš trudnoću, dobro je znati i koja su to imena za djevojčice i dječake trenutno najpopularnija u Hrvatskoj. Iako podatke za cijelu 2020. za sada nemamo, možemo se prisjetiti onih koja su bila hit prošle godine, a stručnjaci tvrde da će i ove biti dosta aktualna.


Bitno je napomenuti kako svake godine dođe do nekih promjena u poretku najpopularnijih imena za bebe, a ove godine bismo na listi top 10 za djevojčice mogli ugledati ime Mila, kao i Maya, Emma i Noemi koja su proteklih godina sve zastupljenija.

Kod dječaka trenutno vlada najveća potražnja za biblijskim imenima, no sve popularnija, predviđa se, postat će i ona starohrvatska i slavenska. Tako će Borna i Domagoj biti vrlo popularna imena, a i Max i Lucas bi se mogli naći na listi top 10 imena za dječake.

Žensko ime Mila popularno je diljem svijeta, pa ne čudi da se sve više djevojčica u Hrvatskoj tako zove. Ovo ime izražava želju roditelja da im kćerka bude umiljata, slatka. Mnoga slavenska imena sadrže element „mil“ , što znači drag ili draga. Tako su Milica, Milena, Mila umiljata slavenska imena iznimno popularna imena u slavenskim zemljama, a bilježi se i porast popularnosti imena Mila u Njemačkoj.

Kao što smo već rekli, Borna i Domagoj starohrvatska su imena kneževa, a trenutno je traženije ime Borna. Ovo ime ima dva značenja, prvo je perzijsko i znači mladolik, a drugo značenje, ono hrvatsko, označava izvedenicu iz glagola „boriti se“.

U svakom slučaju, pri odabiru imena za svoje dijete najbitnije je uzeti u obzir njegovo značenje i simboliku koja se uz njega veže, lijepi zvukovni spoj s prezimenom kao i narav samog djeteta.


U svakom slučaju, iako ne znamo još sa sigurnošću za koja će se imena mame i tate u Hrvatskoj najviše odlučivati, donosimo ti liste top 10 imena za djevojčice i dječake iz prošle godine. I među njima možeš pronaći inspiraciju.

Djevojčice

1. Mia - Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom " mea" znači "moja", "samo jedna

2. Lucija - Ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost

3. Nika - Žensko ime Nika je izvorno grčkog porijekla. Nastalo je od grčkog Nike . Nika je bila božica pobjede. Kći je Titana Palanta i personificirane božice Stiks

4. Ema - Ime Ema germanskog je porijekla i znači „prekrasna“, „velika“, „moćna“, „božanska“

5. Ana - Ime potječe iz starohebrejskog “Hannah” tj. “hanna” od korijena h-n-n, u značenju “milost, zahvalnost” , što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna"

Djevojčice

6. Sara - Ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai. Značenje imena - kneginja, vladarica, žena visokog ranga

7. Marta - Marta je ime hebrejskog porijekla i znači "gosođa" ili "gospodarica"

8. Eva - Biblijsko ime. Potječe iz starohebrejskog Hawwa. Eva je žena prvog čovjeka Adama, stvorena od njegovog rebra, pramajka čovječanstva odnosno majka svih živih

9. Petra - Žneska varijanta imena Petar. Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "petros" i znači "kamen", "stijena", pa je značenje imena "nepokolebljiv, odlučan i postojan kao stijena"

10. Elena - Varijanta imena Jelena. O značenju imena Jelena: Ime poječe iz grčkog "Elene, Helene", izvorno iz "hele" u značenju "sunčeva svjetlost, sjajna, blistava"

Dječaci

1. Luka - Luka je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi "luks" što znači "svjetlost, svjetleći"

2. David - David u Bibliji je drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa

3. Petar - Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "petrosi znači "kamen", "stijena", pa je značenje imena "nepokolebljiv, odlučan i postojan kao stijena"

4. Jakov - Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Jaaqov koje vodi značenje od starohebrejske riječi "peta"

5. Ivan - Ime potječe iz grčkog "Ioan, Ioannes" izvorno iz starohebrejskog "yohanan (Johohana)" u značenju "bog mu se smilovao" ili sa hebrejskog prevedeno "u milosti Jehovinoj"

Dječaci

6. Matej - Ime je hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena "Mattitjah" što u prijevodu znači "dar Božji"

7. Leon - Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "leon". Značenje imena - lav. Simbol je gordosti, hrabrosti i snage

8. Mateo - Varijanta imena Mateja, Matija. Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena "Mattitjah" što u prijevodu znači "dar Božji"

9. Mihael - Muško biblijsko ime starohebrejskog porijekla i znači „kao Bog“

10. Filip - Potječe iz grčkog "Philippos" u značenju "ljubitelj (prijatelj) konja“