I muškarci osjećaju simptome trudnoće dok su im žene trudne. Evo zbog čega

Ideš sebi po veće hlače, a on te sramežljivo moli da i njemu kupiš jedne, tri broja veće... Raste mu trbuh, 'grli ujutro školjku' pa i trudove osjeća. Tko je ovdje lud? Ili je muška trudnoća normalna stvar?

pexels-cottonbro-4101188.jpg
Foto: Pexels

Umor, mučnina, povraćanje, nesanica, dobivanje na težini i promjene raspoloženja, samo su neki od simptoma koji muče trudnice, ali i njihove partnere. Štoviše i jedan od najočitijih trudničkih simptoma - veliki trbuh, mogu imati muškarci čije žene čekaju bebu.

Image

Po čemu se druga trudnoća razlikuje od prve?

I ne, nije to onaj trbuh od piva na koji su oni ponosni, već pravi trudnički trbuščić zbog kojeg treba kupiti hlače veće za broj, dva ili tri, ovisno koliko ste blizu porođaju (možda bi i trudničku haljinu odjenuo, ali ga sram izraziti ovu bizarnu želju). Nemojte se čuditi i umiri svog frajera (iako ga zasigurno neće umiriti informacija da može očekivati i porođajne bolove).

shimmer fallback

Nije to ništa novo, štoviše njegovo stanje potvrđuje da suosjeća s tobom i otkrivati ti da kraj sebe imaš izuzetno empatičnog muškarca. Spomenuti fenomen, zbog kojeg ćete oboje grliti školjku i gegati se po kući, naziva se muška trudnoća iz empatije ili Couvade simptom, od francuskog glagola couver, što znači izleći se. Naime, na njega utječu tvoji hormoni, ali i strah i neizvjesnost os skorašnjeg očinstva. Nekoliko studija, prenosi Brightside, pokazalo je da je muška trudnoća vrlo česta. Primjerice, od 143 ispitana muškarca u Poljskoj, njih 72 posto potvrdilo je barem jedan trudnički simptom u vrijeme dok su njihove partnerice čekale bebu.

shimmer fallback


Što je uzrok muškoj trudnoći?

Iako stručnjaci još uvijek ne znaju objasniti ovaj fenomen, vjeruju da je riječ o odgovoru tijela na situaciju u kojoj se nalazi, odnosno na fizičkim promjenama koje imaju korijen u emotivnom stanju. Sjeti se samo kako osjećaš leptiriće u trbuhu kada si zaljubljena. Riječ je u biti o kemijskoj reakciji na adrenalin. Isto tako, muškarci koji će uskoro postati očevi su vrlo uzbuđeni zbog onog što ih čeka i to za cijeli život, pa je normalno da osjećaju mučninu, nesanicu i strah.

Drugo objašnjenje leži u hormonima. Vjeruje se da i muškarci prolaze kroz hormonalne promjene tijekom trudnoće njihovih odbranica, i to pod utjecajem žena. Smatraju da im u tijelu dolazi do smanjenja testosterona te povećanja prolaktina i estrogena - ženskih hormona.

Nadalje, znanstvenici vjeruju da, što je muškarac više uključen u sve ono što se događa s njegovom ženom tijekom trudnoće, to je veća vjerojatnost da će i sam osjetiti određene simptome. Podsvjesno, na taj način pokazuje ženi empatiju i istinsku želju da se identificira s budućomulogom oca.

shimmer fallback

Ne brinite, proći će

Na sreću, nakon što se dijete rodi, i muškarca prolaze trudnički simptomi, odnosno prestaje muška trudnoća. No, kako se s njome nositi dok traje? Psiholozi savjetuju vježbe disanja i opuštanja, meditaciju, razgovor sa svojom partnericom, možda i s psihoterapeutom, ako je potrebno, naravno zdravu prehranu i izbjegavanje alkohola. Ne zbog toga što su trudni (nisu trudni), već zbog toga što alkohol pojačava anksioznost, a zdrava prehrana koja obiluje voćem i povrćem, istu ublažava. I ne brinite, muškarci, to su samo prolazni simptomi koji neće ostaviti ni psihičke ni fizičke posljedice na vašu muškost i zdravlje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.