Zemlja vina i mode

Francuski odgoj: Zašto njihova djeca jedu sve, spavaju i lijepo se ponašaju?

Njihovo roditeljstvo nije savršeno, ali može se puno naučiti iz njihov navika

profimedia-0300213927.jpg
Foto: Profimedia.hr

Francuski chic, francuske žene, frizure, hrana, vina, šarm, filmovi... puno je toga čemu se svijet divi kada se radi o Francuskoj. Njihov način života često se smatra jako ugodnim, a Francuzi izgledaju kao ljudi koji žive punim plućima i zbog toga se dosta pisalo i govorilo i o francuskom odgoju. Francuskinje obožavaju svoju djecu, kao i druge majke, a opet uspijevaju uživati u životu, a stranci primjećuju da njihova djeca jedu sve, dobro spavaju i lijepo se ponašaju.

Image
Uče kroz greške

Za odgoj sretne djece, u ovih 7 situacija im nemoj reći 'ne'

Naravno, da je ovo izazvalo znatiželju, pa su čak i napisane mnoge knjige o francuskom odgoju. Postoje neka pravila kojih se roditelji u Francuskoj uvijek pridržavaju, a ovo su neka od njih:

Postoje jasne granice za djecu

U knjizi "Bringing Up Bebe" autorica Pamela Druckerman objasnila je da roditelji u Francuskoj postavljaju jasna očekivanja za svoju djecu, ono što je neprihvatljivo i što se od njih očekuje. Time se stvara autoritativan roditeljski stil i ne postavlja se pitanje tko je glavni u obitelji.

Djeca izvršavaju i teže zadatke

Većina male djece obožava sama sve raditi i kako rastu omiljena im je rečenica "ja ću to uraditi". No, dobronamjerni roditelji često zbog brige previše guše dječju autonomiju. Kako to čine? Rade sve umjesto djece. Međutim, roditelji u Francuskoj često ne podržavaju ovu filozofiju i tretiraju djecu više kao odrasle nego kao bespomoćne mališane.

"Francuzi vjeruju da se djeca osjećaju samopouzdano kada sama čine stvari za sebe, posebno kada nešto dobro rade", piše Pamela Druckerman. U tim trenucima djeca su ponosna jer su učinila nešto važno za sebe, a tako će postati zrelija i graditi svoju autonomiju.

Image
Foto: Unsplash

Naravno, da roditelji često nemaju vremena čekati da dijete nešto učini, ali ipak je važno da djeca od malih nogu grade samopouzdanje i svjesnost što sve mogu učiniti. Osim toga, ovako Francuzi svoju djecu uče borbenosti što se najviše povezuje s budućim uspjesima u životu.

Jedu sve što se posluži na stolu

Francuska djeca nisu mali izbirljivci, jedu voće i povrće i ne žale se. Roditelji ne pripremaju posebnu hranu za njih, nego se jede ono što je posluženo na stolu. Njihova tajna: očekivanje da će sve jesti. Ne kuhaju se posebna jela za odrasle i djecu, jer se od djece očekuje da jedu isti obrok kao i njihovi roditelji. Trening okusnih pupoljaka od početka pomaže djeci da prerastu u odrasle ljude koji cijene različite okuse hrane.

Image
Foto: Unsplash

Bolna iskustva su dio života

Bolna iskustva pružaju velike mogućnosti učenja, a pokušaj da se djeca zaštite od te životne činjenice samo će odgoditi ili čak otupjeti njihov emocionalni razvoj. Druckerman citira svog francuskog liječnika: "Ne govorite djeci da vam je žao. Injekcije i bol su dio života. Nema razloga za ispriku zbog toga. Ako ih poštedite svake vrste nelagode, pripremate ih na veliku nesreću."

Image
Foto: Unsplash

Roditeljima to može biti jako bolno, ali umjesto da pokušavaju to spriječiti, roditelji trebaju učiti djecu kako da se nose s boli. Odrast će u otporne ljude koji znaju kako rješavati probleme.

Roditelji imaju vrijeme za sebe

Djeca su djeca, a odrasli su odrasli, sa svim razlikama koje postoje. Pa zašto toliko roditelja inzistira na tome da djeca budu stalno uz njih? Možda se osjećaju krivnju zbog toga što puno vremena provode na poslu ili pogrešno shvaćaju da roditelji moraju biti sve za svoju djecu. Rješenje je, prema Druckerman, odvojeno vrijeme za odrasle, a ne misli se na seks.

Image
Foto: Unsplash

"U francuskom roditeljstvu roditelji su uključeni, ali nisu opsesivni. Pretpostavlja da čak ni dobri roditelji nisu u stalnoj službi svoje djece i da nema potrebe osjećaju krivnju zbog toga", kaže ona.

Djeca spavaju cijelu noć

Roditelji u Francuskoj puno manje su iscrpljeni od roditelja u drugim zemljama. To nije zato što francuske bebe odmah imaju odličan ritam spavanja, već zato što ovi roditelji od rane dobi djecu uče da se sama uspavljuju. Kako ovo izgleda u praksi? Jednostavno zastanu prije nego što priskoče u pomoć, dopuštaju bebi da se sama smiri. Mnoga dojenčad prolazi kroz kratka razdoblja nervoze prije nego što zaspi, a ako im roditelji dopuste da se sami nauče uspavati, naučit će ih da ne ovise o ljuljanju, hranjenju, dudama ili nekoj drugoj vanjskoj pomoći za spavanje.

Image
Foto: Unsplash