Izgubljeno djetinjstvo

Znakovi da su te odgojili emocionalno nezreli roditelji (ili da si i ti jedan)

Emocionalna zrelost znači znati kontrolirati svoje emocije, preuzeti odgovornost za svoje pogreške i prihvaćati stajališta drugih ljudi. Nažalost, biti odrastao ne znači samo po sebi biti i emocionalno zreo, a to može imati negativne posljedice, posebno kada si roditelj

pexels-victoria-borodinova-1620616.jpg
Foto: Pexels

Odrastajući, od roditelja učimo mnogo o odnosima. Učimo o tome što je dobro, a što loše. Učimo kako komunicirati i kako se ponašati. Roditelji su nam postavili svoje standarde i očekivanja. I kao djeca, uzimamo u obzir sve što kažu. Ne preispitujemo ih, već slijepo slijedimo njihovo vodstvo.

Image
Tajne odgoja

5 štetnih rečenica koje roditelji govore svojoj djeci, a da nisu ni svjesni

Recimo da si kao dijete uštedjela nešto novca za _____ o kojem si toliko dugo sanjala. Svaki dan odlagala si nešto novca u nadi da će jednog dana taj san postati stvarnost. Kad je napokon došao taj dan i kad si rekla roditeljima što si odlučila učiniti s novcem, smijali su ti se i rugali. Rekli su ti da je to užasno glupo bacanje novaca. Ne možeš to kupiti. Bez obzira na tvoju želju, oni imaju konačnu riječ, a ti shvaćaš da možda ne zaslužuješ imati ono što želiš.

Ovo je samo jedan primjer toga kako je odrastati s emocionalno nezrelim roditeljima.

Emocionalna zrelost znači znati kontrolirati svoje emocije, preuzeti odgovornost za svoje pogreške umjesto kriviti druge i prihvaćati stajališta drugih ljudi. Nažalost, biti odrastao čovjek ne znači samo po sebi biti i emocionalno zreo, a to može imati negativne posljedice, posebno kada si roditelj. Emocionalno nezreli roditelji ne stvaraju emocionalnu vezu sa svojom djecom. Odbacuju gotovo svaki oblik povezanosti i otvorenosti. Budući da se bore u razumijevanju vlastitih emocija, dijete je i više nego zbunjeno oko toga kako bi se trebalo osjećati.

Možda su te odgojili emocionalno nezreli roditelj, a možda si ti sama jedan. Evo kako se ponašaju emocionalno nezreli roditelji:

Znaju se brinuti samo o fizičkim potrebama djeteta

Emocionalno nezreli roditelji mogu biti izvrsni u osiguravanju zadovoljenja osnovnih potreba svoje djece. Mogu osigurati hranu, dom i obrazovanje, i obavljat će sjajan posao njegovatelja kad su djeca bolesna. Ali takvi roditelji nisu baš dobri u pružanju emocionalne podrške. Kad je njihovo dijete zbog nečega zabrinuto ili uznemireno, mogli bi odbaciti te osjećaje jer ne mogu shvatiti kako bi dijete kojemu je pruženo sve u životu moglo imati ikakvih problema.

Image
Foto: Pexels

Ne znaju kako izraziti svoje osjećaje

Što se tiče izražavanja dubokih emocija, emocionalno nezrelim roditeljima to nije ugodno. Važno je da dijete zna da je voljeno, ali takvi roditelji nisu baš dobri u iskazivanju naklonosti. Možda je to zbog načina na koji su sami odgojeni; da emocije nisu nešto o čemu bi se trebalo razgovarati ili dijeliti. A onda, kasnije u životu, boje se izgledati ranjivi ili slabi ako se žele povezati sa svojim djetetom na dubljoj emocionalnoj razini.

Ne toleriraju različitosti

Emocionalno nezreli roditelji misle da su oni jedini koji znaju pravi način. Ako imaš drugačije mišljenje, nema smisla pregovarati o pronalaženju sredine - tvoje gledište jednostavno neće biti prihvaćeno. Dakle, dok si bila dijete, vjerojatno si uvijek morala raditi stvari onako kako su tvoji roditelji htjeli i ono za što su vjerovali da se smatra najboljim za tebe.

Image
Foto: Pexels

Ponašaju se djetinjasto

Budući da emocionalno nezreli roditelji ne znaju izraziti svoje emocije na zdrav način, često je teško reći kako se zapravo osjećaju. Ipak, nerijetko mogu očekivati da će njihova djeca na neki način znati koje emocije proživljavaju i što im treba. A ako dijete to ne zna, moglo bi se uzrujati i učiniti da se dijete osjeća krivim što im nije dalo ono što su željeli.

Često se istresu na dijete

Dio nemogućnosti da izraziš svoje emocije na pravi način je neznanje kako ih kontrolirati. Tako bi emocionalno nezreli roditelji često mogli izgubiti živce pa čak i kriviti svoje dijete za sve što ih je toliko uznemirilo. Kao dijete vjerojatno si bila vrlo oprezna u vezi s tim što si govorila ili radila s roditeljima jer si se bojala da će ih to naljutiti.

Image
Foto: Pixabay

Ne odrađuju ni trunku emocionalnog posla

Emocionalni rad je ono što radiš da bi održala svoj odnos s nekim. U obitelji s emocionalno nezrelim roditeljima teret obavljanja ovog posla pada na dijete. Njihov je posao popraviti zategnutu vezu, čak i ako razlog napetosti nije njihova krivnja. Njihovi roditelji, s druge strane, možda nikada neće priznati da su pogriješili i ispričati se zbog svog ponašanja.

Njihovo ponašanje je nestabilno

Emocionalno nezreli roditelji i njihove emocije lako su pod utjecajem drugih ljudi ili drugih vanjskih čimbenika. Njihovo raspoloženje moglo bi se često mijenjati, kao i način na koji komuniciraju sa svojim djetetom. Mogli bi biti jako uključeni u život svog djeteta određeno vrijeme, a onda odjednom postati nezainteresiraniji i suzdržaniji.

Image
Foto: Unsplash