Trebaju nam promjene

Edukatorica Iva Brčić o slučaju nasilja nad djevojčicom Nikoll

Po meni, kada se govori o djeci i obitelji, društvo treba biti rigoroznije i neke mjere naprosto treba nametnuti dok te promjene ne uđu ljudima u podsvijest

girl-447701_1920.jpg
Foto: Pixabay

Slučaj preminule djevojčice je nažalost samo to. Još samo jedan slučaj koji neće donijeti neke veće promjene osim ako država ne odluči promijeniti svoj način djelovanja, od sanacije štete na prevenciju da se ovako nešto ni ne dogodi. Prisjetite se samo oca koji je djecu bacio preko balkona i zgrozio cijelu Hrvatsku. O tome se na veliko pisalo, a onda i zaboravilo, a promjene su izostale.

Image

Zbogom djevojčice i oprosti nam svima. Oprosti što nismo prije reagirali

To što će i ti roditelji biti kažnjeni, a zaposlenici Centra za socijalnu skrb sankcionirani, neće imati apsolutno nikakav učinak na društvo. Da bi došlo do pozitivnih promjena, treba poduzeti konkretne mjere na razini društva. Kažnjavanje pojedinih roditelja samo je neka vrsta flastera za određenu obitelj, sankcioniranje odgovornih je usko vezano samo za njih i ne pridonosi općoj promjeni društvene svijesti vezano za nasilje nad djecom.

Ono što treba je raditi na obaveznoj i sustavnoj edukaciji roditelja jer jedino tako se može doći do pozitivnih promjena u njihovoj svijesti. Za roditeljstvo se kaže da je najvažniji i najteži posao na svijetu jer roditelji odgajaju djecu koja izrastaju u mlade ljude koji kasnije vode društvo i oblikuju ga. Međutim, oni ne prolaze apsolutno nikakvu edukaciju, niti ih se testira jesu li uopće za taj posao. Možda se tu može govoriti o zadiranju u prava i slobode pojedinca, ali što je s djecom koja odrastaju u nasilnim obiteljima i njihovim pravom na život, pravom na zaštitu od nasilja i zlostavljanja?

Po meni, kada se govori o djeci i obitelji, društvo treba biti rigoroznije i neke mjere naprosto treba nametnuti dok te promjene ne uđu ljudima u podsvijest:

  1. Obavezna edukacija svih budućih roditelja (nenasilno rješavanje problema u odgoju, metode komunikacije prilagođene djeci, metode kontrole bijesa, posljedice nasilja nad djecom..)
  2. Obavezna edukacija svih roditelja prije upisa djece u jaslice ili vrtić (nenasilno rješavanje problema u odgoju, metode komunikacije prilagođene djeci, metode kontrole bijesa, posljedice nasilja nad djecom..)
  3. Obavezna edukacija svih roditelja prije upisa djece u prvi razred djece u prvi razred osnovne škole (nenasilno rješavanje problema u odgoju, metode komunikacije prilagođene djeci, metode kontrole bijesa, posljedice nasilja nad djecom…)
  4. Psihološka procjena budućih roditelja (nažalost, nisu svi sposobni biti roditelji).
  5. Poseban nadzor i procjena osoba koje žele imati djecu, a imaju povijest kažnjavanja, nasilnog ponašanja ili bilo kakvog vida ovisnosti.
Iva Brčić, mag.soc/phil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.