Duge rečenice i sustavna komunikacija s bebama pomaže im u razvoju govora

Što prije počnete detaljnije objašnjavati djetetu događaje koji se oko njega događaju i stvari koje ga okružuju - time bolje.

530c8f06a5c79

To ne znači da je potrebno djetetu ukazivati na prisutnost svake stvari u prostoriji, ali jasno i precizno objašnjavanje svakako nije naodmet. Detaljnije objašnjavanje stvari i pojava kod djeteta razvijaju kompetentnije vokabularne vještine i jasnije povezivanje riječi s predmetom. Takva vrsta komunikacije stavlja djecu u položaj da znatno ranije počnu prepoznavati i povezivati stvarima s riječima.

Dječji pedagozi i psiholozi smatraju kako se kroz čestu jezičnu komunikaciju stvara dječja inteligencija, ali i nove riječi. Ako primjerice želite skrenuti djetetovu pozornost na blizinu naranče, a pritom ga potaknuti da postoje i druge vrste voća u neposrednoj blizini, pokušajte primjerice reći "Stavi ovu naranču u zdjelu u kojoj se već nalazi banana, jabuka i grožđe". Tako će dijete povezati sliku naranče s riječi, ali i shvatiti da postoje i druge vrste voća čiju će sliku odmah imati mogućnost povezati s riječima.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje standardnog razgovara s djetetom putem skraćenica ili tepanja. Kompleksne i složenije rečenice bolje su za razvoj djetetova mozga i njegovo razvijanje u kasnijim godinama.

Profesorica psihologije Erika Hoff sa sveučilišta Atlantic na Floridi savjetuje roditelje da što više razgovaraju, odnosno što više pričaju svojoj djeci. Iako djeca većinu stvari koje ste im rekli neće razumjeti, profesorica smatra kako će svejedno svojedobno od toga profitirati.

U dobi od oko 18 mjeseci djeca imaju sposobnost povezivanja slike i riječi. Djeca s kojom se sustavno od najranijih dana provodi komunikacija, otprilike u dobi od 18 mjeseci počinju razumijevati, dok ona s kojima se provodi manje vremena u komunikaciji, povezivanje započinju otprilike u dobi od 2 godine, odnosno oko 6 mjeseci kasnije.

Kako bi lakše shvatili zašto je razumijevanje jezika i prepoznavanje stvari toliko važno, zamislite rečenicu "Mačka je na klupi". Ako dijete razumije riječ "mačka", a iako riječ "klupa" ne prepoznaje, iz konteksta će shvatiti što znači "klupa" i prije nego mu objasnite. Stoga, što više pričajte, pojašnjavajte i razgovarajte s vašom djecom. Iako se možda u početku čini da vas uopće ne razumiju, konstantna i sustavna komunikacija može polučiti samo pozitivne rezultate u budućnosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.