Dragi tata, sretan ti Dan očeva!

Treće nedjelje u lipnju svake se godine slavi Dan očeva.

4c18a25e40ff6

Neki će reći da su ovaj praznik izmislili Amerikanci i njihov agresivni marketing kako bi imali još jedan razlog za prodaju, no drugi smatraju da nema ništa loše u tome da uz Majčin dan i Dan zaljubljenih i očevi imaju svoj trenutak, barem jedan dan u godini, kada ćemo im izraziti svoju zahvalnost za ljubav i brigu koju nam pružaju.

Tko je tata? U posljednja dva desetljeća očinstvo je doživjelo preobrazbu i evoluciju kao rijetko kada prije u povijesti. Baš kao i žene i muškarci kada postanu roditelji proživljavaju niz biokemijskih promjena u mozgu, očinstvo mijenja njihov seksualni život i imunološki sustav, mijenja ih emocionalno i društveno. Za sve više muškaraca očinstvo postaje najvažnija stvar u životu i mijenja ih na niz pozitivnih načina.

Očinstvo je čudesno putovanje specifično za ljudsku vrstu. Kod životinja, svega 5% mužjaka dolazi u kontakt i brine o svojem potomstvu. Kod ljudi, evolucija je dovela do toga da očevi brinu za svoju djecu, iskazuju im neizmjernu pažnju i ljubav.

Ipak, javnost je uvijek više pažnje pridavala majkama, jer se za njih smatra da su važnije za odrastanje i njegu djece kada su ona malena. One više vremena provode s bebom od prvog dana, u većem postotoku ostaju na porodiljnom, a nekad su u potpunosti napuštale radna mjesta kako bi brinule o djeci.

Uloga oca u najranijim danima djeteta po dolasku na svijet nije do kraja rasvijetljena u znanstvenim krugovima i većinom se temelji na raznim tekstovima o samopomoći i osobnim iskustvima. A činjenica je da očinstvo duboko mijenja muškarce i na neočekivane načine. Najvidljivija promjena u odnosu na neke starije generacije je provođenje vremena s djetetom.

Sve više očeva zamijenit će bilo koju aktivnost za jedno popodne s mališanima, sve više očeva uzima porodiljni dopust. Očinstvo mijenja muškarce i biološki. Kratkoročno gledano, manjak sna i izloženost raznim bakterijama može im na kraći period pogoršati zdravlje, ali gledano dugoročno, očevi žive duže i zdravije od muškaraca koji nisu imali privilegiju postati tate. Isto tako, istraživanja su pokazala da kad beba dođe na svijet i tate prolaze kroz hormonalne promjene i mijenja im se struktura mozga, no to je još uvijek područje koje je tek nedavno zainteresiralo znanstvenike u jačoj mjeri.

No, ne treba nam akademska zajednica da nam govori što osjećamo prema ocu. Ne trebaju nam istraživanja reći kako je lijepo imati tatu u blizini, kako je lijepo promatrati nježnost i toplinu koji izbijaju iz ponekad ozbiljnog lica. Lijepo je znati da imamo nekog tko brine o nama, nekog tko nas želi zaštititi, netko koga možemo promatrati i učiti kako biti pošten, samopouzdan i hrabar.

Nema ljepšeg osjećaja od gledanja tate kako želi i uspijeva biti najbolji što može biti. Očevi nam prenose znanje o tome kako je svaki trenutak mogućnost, a svaka mogućnost nosi odgovornost. Nema veće sreće od smijanja s tatom u igri, od slušanja njegovih priča i glasa.

Ta posebna veza očeva i djece opjevana je u stotinama pjesama i prikazana u tisućama prizora, a svaka je iznimna na svoj način.

Za ovogodišnji Dan očeva mi smo odabrali pjesmu "One" grupe U2 za koju Bono kaže da govori o vezama i odnosima među ljudima. Uz ovu pjesmu vezana je zanimljiva i malo poznata anegdota. Pjesma je imala nekoliko službenih verzija video spota, ali u verziji redatelja Antona Corbijna pojavljuje se Bonov otac. Corbijn je kazao kako se u to vrijeme Bono nije slagao s ocem, no do pomirenja je došlo upravo za snimanja spota i obojici je taj trenutak mnogo značio. I kao što kaže pjesma "We're one, but we're not the same. We get to carry each other".

Vjerujemo kako ćete i vi u nedjelju svoju ljubav prema tati iskazati na poseban način, baš kakva je i vaša odanost i privrženost prema onome koji vas je neustrašivo i ponosno vodio ili vas vodi kroz život.