Dobar san može poboljšati razvoj djece predškolske dobi

Roditelji dobro znaju da nije lagano djecu natjerati da spavaju, no znanstvenici kažu da dobar san može poboljšati razvoj djece.

4c13600e9b59c

Jedno novo istraživanje pokazuje da četverogodišnjaci postižu bolje rezultate ako svaku večer idu na spavanje otprilike u isto vrijeme, i spavaju najmanje jedanaest sati.

Kod djece koja spavaju kraće vrijeme pronađana je povezanost između nedostatka sna i slabijeg razvoja govora, čitanja i ranih matematičkih sposobnosti.  Znanstvenici pri SRI International u Kaliforniji proveli su ovo istraživanje, koje je obuhvaćalo oko osam tisuća djece predškolskog uzrasta.

Roditelji ove djece odgovorili su na niz pitanja kada su im djeca bila devet mjeseci stara, te ponovno kada su im djeca navršila četiri godine.  Roditelji su odgovarali na pitanja o količini sna svoje djece, kao i o njihovoj uobičajenoj rutini pred spavanje.  Jedna od znanstvenica uključenih u ovo istraživanje, Erika Gaylor, kaže da doktori vrlo lako mogu roditeljima ukazati na potrebu ustaljenog rituala pred spavanje.  Ona također poziva roditelje da se pridržavaju određenih navika, kao što su čitanje knjiga, ili pričanje priča pred spavanje.  Za većinu kategorija koje su promatrane, istraživanje je pokazalo da su djeca koja su išla na spavanje ranije, postizala bolje rezultate.

U kolovozu prošle godine, jedno istraživanje objavljeno u časopisu “Sleep Medicine” pokazalo je da je djeci koja su išla na spavanje poslje devet sati navečer trebalo dulje da zaspu, te da su spavali kraće.  Također se pokazalo da djeca spavaju manje kada nemaju ustaljeni ritual prije spavanja.

Jedna odvojena studija pokazala je da više sna može pomoći osobi da brže trči.  Ovo istraživanje uključivalo je manju skupinu ljudi, samo sedam članova nogometne ekipe sa sveučilišta Stanford.  Za potrebe ovog istraživanje oni su spavali najmanje deset sati svake noći za vrijeme trajanja natjecanja. Nakon sedam do osam tjedana ove rutine, igrači su trčali brže, te su se također osjećali manje pospano tijekom dana.

Članica znanstvenog tima koji je proveo istraživanje na sveučilištu Stanford, Cheri Mah kaže da bi san trebao biti dio treninga svih atletičara.  Ona je dala sljedeće savjete – prije natjecanja, nekoliko tjedana, spavajte dulje nego uobičajeno, kako biste nadomjestili propuštene sate sna od ranije.  Odrasle osobe trebale bi spavati sedam do osam sati tijekom noći, a mlađi ljudi čak devet ili više sati.  Idite na spavanje i budite se otprilike u isto vrijeme svaki dan, te, na kraće periode, spavajte tijekom dana.

(Izvor: VOA News)