Iako rođendanska ili neka druga dječja zabava nije mjesto za eksperimente i lekcije o agregatnim stanjima i gustoći vode, ovaj bi doista mogao zabaviti djecu. Sve što vam treba je pomoć malih dječjih ručica, ali i:
- čiste plastične čašice
- slamke
- sirup u boji za slaganje soka
- voda
Koliko je voda gusta?
U svaku čašicu ulijte voćnog sirupa, pa polako na njega dolijevajte vodu. Sirup će zbog težine potonuti na dno. Nemojte dvije tekućine odmah pomiješati već dajte djeci da urone slamke i kušaju malo tekućine s površine, a potom malo slatkog sirupa s dna.
Kako jedno te isto piće može imati dva tako različita okusa? Objasnite djeci da tekućine imaju različitu gustoću. Molekule sirupa gušće su i čvršće priljepljene jedna za drugu, zbog čega su i teže od vode. Kada vodu, čije su molekule više razdvojene ulijemo na sirup, ona ne može probiti čvrstu strukturu sirupa, pa ostaje na površini.
Nakon toga, dječica mogu slamkama pomiješati dvije tekućine prilikom čega će se one privremeno povezati. Ipak, kada bi ih duže vremena ostavili u mirovanju, dio sirupa vratio bi se na dno.
Slatki štapić
U dječje čašice potom ulijte još malo sirupa kako bi tekućina postala slađa, u čašicama ostavite slamke i sve skupa zaledite u ledenici. Nakon nekoliko sati, djeca će dobiti ledenu slatku voćnu poslasticu, koju mogu kušati. Isto tako, klinci mogu naučiti ponešto o agregatnim stanjima vode, gdje se ona, bez obzira što se u njoj nalazi još jedna tekućina tj. sirup, na niskim temperaturama pretvara u led.
Pripazite samo na hladnoću improviziranog sladoleda na štapiću, jer se ipak radi o ledu. Neka dječica kušaju malo od svog eksperimenta, a potom neka se bace na kušanje pravog sladoleda ili torte.
Ljetna dječja okupljanja vrlo često se pretvaraju u prave male zabave, koje možete začiniti zanimljivim i jestivim eksperimentom. Sve što vam za eksperiment treba već imate u svojoj kuhinji.