Dječaci i djevojčice trebali bi jesti nadomjesnu formulu različitog prilagođenog sastava

Nedavno je svijet obišla vijest kako su znanstvenici otkrili da majka proizvodi mlijeko različitog sastava ovisno o tome da li je beba djevojčica ili dječak, a kako bi pružila optimalnu hranu za različite razvojne potrebe svog djeteta

5307540acfeb8

. Nastavno na ovo otkriće, postavilo se pitanje što s bebama koje majke ne mogu iz bilo kojeg razloga dojiti? Stručnjaci kažu da bi i njima trebalo ponuditi formulu koja će biti drugačija za djevojčice od one za dječake.

Proizvođači nadomjesnih formula pokušavaju što bolje i vjernije kopirati majčino mlijeko pa im ovo otkriće svakako daje prostora za nove izazove.

Testiranja provedena na mlijeku žena i mlijeku ženskih majmuna pokazala su da razine masnoća, proteina, vitamina, šećera, minerala i hormona značajno variraju, no mlijeko koje majke i ženke životinja najsličnijih čovjeku proizvode različito je za muške i ženske potomke.

Stvaranje mlijeka ima direktni učinak na rast i razvoj djeteta, ali i na bebino ponašanje i temperament te spomenuti učinci mogu imati utjecaja do kraja djetetova života. Znanstvenici smatraju da priroda stvara majčino mlijeko kao idealan napitak kako bi ono zadovoljilo specifične potrebe bebe određenog spola i genskog sklopa za zdrav rast i razvoj.

Kako bi se imitirale te razlike u majčinu mlijeku obzirom na spol njezina djeteta, mnogi stručnjaci predlažu da se nadomjesne formule naprave po istom principu kako bi još vjernije pokušale kopirati mlijeko dojilje.

"Imamo dobrih razloga biti skeptični vezano za istu nadomjesnu formulu za sve bebe", kaže profesorica Katie Hinde, evolucijska biologinja na Sveučilištu Harvard. Ona je svoja istraživanja o majčinu mlijeku prezentirala znanstvenoj javnosti na sastanku Američkog udruženja za napredak u znanosti, gdje je predstavila rezultate prema kojima majke proizvode mlijeko s 35% više masnoća i proteina za muške bebe. Taj postotak još je veći ako je dijete sin prvorođenac.

No kada mame hrane žensko dijete, mlijeko ima manje masnoća, ali više kalcija koji pomaže bržem razvoju koštanog sustava. Gledajući sveukupne podatke, majke količinski proizvode više mlijeka kada imaju djevojčice. Nadalje, djeca različitog spola na različiti način iskorištavaju nutrijente iz majčina mlijeka.

"Recepti mliječne formule za dječake i djevojčice mogu biti drugačiji, a razlika može biti i ovisno o tome u kojoj reproduktivnoj fazi je majka. Dječaci i djevojčice imaju različite razvojne putanje, pa ako ne dobivaju ono što trebaju, njihov razvoj neće biti optimalan", kaže prof. Hinde.

Ovo istraživanje nije rasvijetlilo pitanje kako majka proizvodi različito mlijeko, već je samo potrvdilo da se to događa.

Hoćemo li uskoro na policama viđati mliječne formule u plavoj i rozoj boji, vrijeme će pokazati.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.