Tvrdi istraživanje

Djeca koja spavaju s roditeljima pametnija su i uspješnija?

Istraživanja su ustvrdila kako će djeca koja se vole ušuljati u roditeljski krevet izrasti u sigurne, inteligentnije i samopouzdanije odrasle ljude

profimedia-0170031089.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svakom roditelju je poznata situacija u kojoj se dijete, čak i veće, u jednom trenutku tijekom noći preseli u njegov krevet. Iako neka djeca od rođenja spavaju u svom krevetu ili se vrlo rano odvoje od roditelja, ipak dođe taj trenutak kada djeca opet požele spavati s roditeljima. Vole zaspati sami, ali u jednom trenutku tijekom noći poželjet će osjetiti zagrljaj svojim roditelja.

Image
Stvarnost i vjerovanja

5 mitova o zajedničkom spavanju s djecom u koje trebamo prestati vjerovati

No ovo je dobra vijest, istraživanja su pokazala da će djeca koja se vole ušuljati u roditeljski krevet izrasti u sigurne, inteligentnije i samopouzdanije odrasle ljude. Da, to znači da se sljedeći put kada osjetiš toplo tijelo tvoje djevojčice ili dječaka tijekom noći uvijek sjeti kako će zbog toga biti uspješniji u životu.

Istraživanje koje je proučavalo djecu koja tijekom noći dolaze spavati u roditeljski krevet pokazalo je da su imali bolje rezultate na kognitivnim testovima u prvim godinama školovanja, piše Practicalparenting.com.au. No zajedničko spavanje s bebama nije preporučljivo zbog većeg rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Istraživanje je pokazalo još nekoliko zanimljivih podataka da su djeca koja spavaju s roditeljima puno zadovoljnija u odrasloj dobi te se puno sigurnije osjećaju u vezama, a ovo je posebno izraženo kod muškaraca.

Image
Foto: Unsplash

"Istraživanja u kojima su sudjelovali studenti psihologije pokazalo je da muškarci koji su spavali s roditeljima tijekom odrastanja imaju veće samopoštovanje, manje osjećaju krivnju i tjeskobu", pokazuje istraživanje. Autori sličnih istraživanja Robin Lewis i Louis Janda također su otkrili da muškarci i žene imaju slične komentare. "Osjećala sam se sigurnije ako sam mogla doći do roditelja ako sam imala ružan san", neke su od izjava studenta. Ovo je odlična vijest za roditelje koji se vrlo malo naspavaju tijekom noći zbog toga što im djeca dolaze u krevet. No često se dogodi da je vrlo teško uspavati djecu, a zato u nastavku možeš pročitati neke savjete za uspješno uspavljivanje djece.

Odlazak na spavanje treba biti individualan

Školska djeca trebaju ići na spavanje između 21 i 23 sata svake večeri, savjetuje američka Nacionalna zaklada za spavanje. No postoje mnoge razlike u potrebama za snom. Mnoga djeca imaju iste potrebe koje ne mijenjaju, bez obzira na okolnosti, piše Healthline.com. Djeca koja se rano bude uvijek će se rano dizati čak i ako idu kasnije na spavanje, a djeca koja vole kasnije ići na spavanje neće ići na spavanje sve dok tijelo ne bude spremno. "Zato je važno da roditelji djeci omoguće odlazak na spavanje koji im najviše odgovara, ali je važno da se dovoljno naspavaju i probude na vrijeme", objašnjava pedijatrica Ashanti Woods.

Image
Foto: Unsplash

Rutina je važna za svako dijete

Rutina je posebno važna za dojenčad, malu djecu i predškolce. Woods preporučuje da se poslije večere dijete treba lagano igrati, tuširati, oprati zube i onda je vrijeme za priču prije spavanja. Cilj rutine je opuštanje tijela i lagana atmosfera prije spavanja. Djetetovo tijelo će se opustiti i uskoro će biti pospano.

Image
Foto: Unsplash

Smanjiti stres prije spavanja

Hormoni igraju važnu ulogu u spavanju, a jedan koji ima utjecaj je kortizol, poznat i kao "hormon stresa". Ako su razine kortizola visoke tijelo se ne može samo isključiti i zaspati. Zato bi aktivnosti prije spavanja trebale biti mirnije. To može pomoći da se smanje razine kortizola u tijelu djeteta. "Važno je smanjiti stres kako bi tijelo lakše utonulo u san", kaže dr. Sarah Mitchell, kiropraktičarka i savjetnica za spavanje.

Image
Foto: Unsplash

Manje se fokusirati na spavanje

Djeca mogu imati problema s opuštanjem prije spavanja. Dakle, umjesto da povećaš tu tjeskobu inzistiranjem da je vrijeme za spavanje ("sada!"), razmisli o tome da se više usredotočite na opuštanje i da dijete ostane mirno. Starija djeca mogu naučiti prakticiratiduboko disanje. "Udah može trajati četiri sekunde, zadržati dah pet sekundi i izdisati šest sekundi", objašnjava klinička psihologinja Whitney Roban.

Image
Foto: Unsplash

Neka bude hladnije

Na pospanost kod djeteta neće utjecati samo nedostatak svjetla, nego je vrlo važna i temperatura u prostoriji. Razine melatonina pomažu da se regulira unutarnja temperatura tijela koja je potreba za spavanje. Zato je dobro regulirati vanjsku temperaturu. Nemoj djetetu odijevati previše odjeće ili podići grijanje u prostoriji na visoku temperaturu. Klinička psihologinja Whitney Roban preporučuje da temperatura u prostoriji bude od 18 do 21 °C tijekom noći.

Image
Foto: Unsplash