Istraživanje

'Cry it out' metoda: Je li u redu pustiti bebu da neko vrijeme plače?

Iako 'cry it out' metoda najčešće izaziva raspravu i zgražanje među roditeljima, jedna studija tvrdi da je povremeno puštanje bebe da sama plače po sebi zapravo korisno i nije tako strašno kako se može činiti na prvu

profimedia-0494742707.jpg
Foto: Profimedia

Mnogi novi roditelji čeznu za cijelom noći neprekinutog sna, ali se groze od pomisli da puste svoju bebu da se isplače. 'Cry it out' metoda spavanja definitivno je jedna od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih metoda uspavljivanja beba, a označava trening spavanja u kojem roditelji puštaju bebe da plaču dok se uspavljuju.

Iako postoje brojne varijacije ove metode, vjerojatno najpoznatija je Ferberova metoda koja uključuje stalnu provjeru djeteta i umirivanje bebe u određenim vremenskim razmacima koji se s vremenom povećavaju sve dok beba ne nauči sama zaspati.

Image

Kako naučiti bebu da se sama uspava?

U potpunosti razumljivo, većini roditelja je teško slušati kako njihova beba plače, stoga istog trenutka odjure do djetetovog krevetića kako bi ga utješili i smirili, međutim, jedna studija tvrdi da je puštanje bebe da ponekad sama plače po sebi zapravo korisno i nije tako strašno kako se može činiti na prvu.

Image
Foto: Pexels

Spomenuta studija izdvojila je nekoliko razloga zašto ova metoda može biti učinkovita, ali i nekoliko dokaza da ne uzrokuje stres ili trajne emocionalne probleme kod beba. Provjeri ih u nastavku.

Nema štetnih učinaka

Studija objavljena u The Journal of Child Psychology and Psychiatry pokazala je da ostavljanje beba da plaču nema negativnih posljedica, odnosno - tijekom eksperimenta nisu pronađeni nikakvi učinci ponašanja na razvoj dojenčadi. Osim toga, to ni na koji način nije pogoršalo privrženost djeteta i majke. Ukratko, ostaviti dijete da nekoliko puta zaplače prije nego ga primiš u naručje nije toliko štetno kao što bi mnogi mogli pomisliti.

Image
Foto: Unsplash

Spavaju bolje

Studija je otkrila da bebe koje su ostavljene da plaču noću pokazuju bolje obrasce sna. U eksperimentu su bebe bile podijeljene u dvije skupine: skupinu beba koje su ostavljene da plaču neko vrijeme i onu skupinu gdje su roditelji istog trenutka krenuli tješiti i smirivati dijete. Kako se pokazalo, bebe iz prve skupine probudile su se manje puta tijekom noći i općenito brže zaspale.

Image
Foto: Pexels

Razvijaju samokontrolu

Ako ne reagiraš odmah na bebin plač, možeš ju naučiti da se smiri sama. Dieter Wolke, profesor koji je vodio prvo istraživanje, savjetuje roditeljima da ne ustaju na prvi bebin plač. Kaže kako je novorođenim bebama potrebno neko vrijeme da se same nauče smiriti. Kad se naviknu na to, mogu se samoregulirati ne samo danju nego i noću.

Image
Foto: Unsplash

Uče kako se same smiriti

Ponekad je beba toliko pretjerano stimulirana da je najbolji način da se oslobodi viška energije pustiti je da se isplače. Osim toga, ovo je jedini način da dijete nauči prijeći iz budnog stanja u stanje sna. Bebe vježbaju sposobnosti umirivanja sebe i to rade vrlo brzo. Većina roditelja već vidi rezultate za 3 ili 4 noći.

Image
Foto: Unsplash

Proživljavaju manje ispada bijesa

Vjeruje se da 'cry it out' metoda pomaže djeci da budu manje prevrtljiva i osjetljiva. Budući da metoda zahtijeva od djeteta da se umiri bez vanjske pomoći, vjerojatno će u jasličkoj i vrtićkoj dobi imati rjeđe ispade bijesa. Osjećat će se smirenije tijekom dana, a vrijeme za spavanje više neće biti problem.

Image
Foto: Pexels

Uče spavati same

Nakon što su neko vrijeme vježbale samosmirivanje, djeca nemaju poteškoća s ponovnim uspavljivanjem kada se probude tijekom noći. Nakon što se nauče same smiriti, nemaju potrebu za maženjem, ljuljanjem ili roditeljskom pomoći pri uspavljivanju.

Image
Foto: Unsplash