Često fotkaš svoje klince? Pripazi na ovih nekoliko zamki koje se kriju

Fotografiranje je danas radnja toliko prirodna kako treptaj oka, no treba li biti kada su u pitanju djeca?

Često fotkaš svoje klince? Pripazi na ovih nekoliko zamki koje se kriju

Fotoaparat je neizostavni dio svakog mobitela, broj fotki je skoro pa neograničen i odavno je prošlo vrijeme u kojem moraš čekati da ti se razvije film od, primjerice, 32 fotografije. 

S obzirom da je fotografiranje toliko jednostavno, možeš upasti u zamku, osobito ako si mama jer imaš potrebu zabilježiti svaki trenutak odrastanja djece, svaki njihov  osmijeh, nepodopštinu.

Image

Kako razveseliti vlastito dijete?

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Neki roditelji brinu se fotografiraju li previše svoju djecu. Razvojni psiholozi tvrde da nije problem u količini fotografija i videa, već u načinu na koji snimaš djecu te njihove fotografije i vide dijeliš. Evo na što moraš pripaziti.

Prije svega bitno je da poštuješ djetetovu privatnost - kako u stvarnom životu tako i u virtualnom, odnosno na društvenim mrežama. Suprotno uvriježenom mišljenju, malena djeca itekako imaju potrebu za privatnosti, a to će pokazat tako što neće pristati na fotografiranje, skrivat će se od fotoaparata i ljutiti. Uvaži njihovu želju i nemoj ih u tim trenucima fotografirati. 

Isto tako, budi oprezna kada objavljuješ fotografije na društvenim mrežama. Možda će malenom djetetu biti uzbudljivo gledati se na Facebooku, jer nije svjesno što je to uopće, no kako bude odrastalo, lako je moguće da mu se stav o tome promijeni i da jednostavno ne želi da ga ljudi doživljavaju kroz neku fotografju iz djetinjstva. 

Fotografija objavljena na društvenim mrežama nije isto što i fotografija u albumu. Ona je podložna komentarima i zbog toga ima puno veći utjecaj na osobu koja je na njoj, osobito ako je to dijete.

shimmer fallback(FOTO: Pexels)

Djeca razvijaju svoj identitet kroz mnoštvo interakcija, a veliku ulogu u tome imaju i fotografije. Taj utjecaj nikako ne mora biti negativan. Štoviše, može pomoći djetetu da se razvije u cjelovitu osobu. Kada gledate zajedničke fotografije na društvenim mrežama pitaj ga je li mu se sviđa način na koji su ona ili on predstavljeni i je li se poklapa s njenim/njegovim doživljajem sebe.  

"Moj savjet roditeljima je da se treba prilagoditi vremenu u kojem živimo. Kada govorimo o fotografiranju, neće ga biti manje", kaže za portal Parenting profesor psihologije dr. Philippe Rochat sa Sveučilišta Emory te dodaje kako treba izgraditi pravilan stav o ovoj temi, razgovarati s njime o tome što nam znače fotografije. Primjerice, nemoj zabraniti djetetu da radi selfie, već i ti radi selfie s njime i iskoristi taj trenutak da razgovaraš s djetetom o ovoj, vro popularnoj, vrsti fotografije.   

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.