Žele normalizirati 'formulu'

Za ove slavne mame dojenje nije bilo (jedina) opcija i ponosno stoje iza svoje odluke

Dojiti ili hraniti bebu na bočicu? To je pitanje koje si postavlja svaka nova mama, a ove slavne žene otvoreno su progovorile o iskustvu hranjenja beba adaptiranim mlijekom

celebrity-mame.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Način na koji majka odlučuje hraniti svoje dijete nevjerojatno je goruća tema o kojoj, čini se, svatko ima nešto za reći. Tako je i za celebrity mame, kao i za sve ostale, iako se radi o osobnom izboru svake majke - i samo nje. I dok društvo u velikoj mjeri hvali dojenje kao neprocjenjivo iskustvo povezivanja majke i djeteta i najzdraviju metodu hranjenja djeteta, mnoge žene suočavaju se s izazovima kada je u pitanju dojenje pa se odlučuju za adaptiranu hranu za svoje dijete.

Image

Novorođenčad i njihove mame dijele dobre bakterije kroz dojenje

Tu se često javljaju pojedinci koji smatraju kako to nije dobro za dijete, koje bi, barem prvih šest mjeseci, trebalo biti isključivo na majčinom mlijeku, no istina je drugačija - hranjenje adaptiranom dječjom hranom na bočicu potpuno je sigurna i zdrava alternativa. Zapravo, to je jednako zdrav izbor kao i majčino mlijeko, a beba će i na taj način dobiti sve potrebne hranjive tvari koje bi dobivala i putem majčinog mlijeka i jednako se povezati s majkom.

Ako se odlučiš dojiti svoje dijete, to je sjajno, ali ako imaš problema s dojenjem - i to je u redu, jer hranjenje adaptiranim mlijekom tvom djetetu neće ništa uskratiti i definitivno te ne čini lošom mamom.

A na isto su se odlučile i neke slavne dame koje su, umjesto dojenja, svoje dijete hranile adaptiranim mlijekom i ne daju da ih se zbog toga kritizira, već otvoreno progovaraju o tome. Od Ashley Graham do Chrissy Teigen, ove slavne mame podijelile su svoja osobna iskustva kako bi pomogle uništiti stigmu oko hranjenja adaptiranim mlijekom.

POGLEDAJ VIDEO: Kako negativan samogovor utječe na dijete?

Ashley Graham

Ashley Graham svoje je prvo dijete, Isaaca, dojila 13 mjeseci nakon njegova rođenja 2020. Međutim, kada je zatrudnjela s blizancima, brinula se hoće li imati dovoljno mlijeka da ih oboje nahrani potrebnom količinom. U jednom videu koji je objavila, Graham je otkrila da je odlučila kombinirano hraniti svoje blizance, rekavši: "Ne moramo dojiti. Svojim bebama ne moramo davati samo majčino mlijeko. Moje bebe piju majčino mlijeko, piju i adaptirano mlijeko i svi su dobro."

Jessica Biel

Tijekom Yahoo! Lifestyle događaja glumica Jessica Biel opisala je poteškoće s kojima se susrela tijekom dojenja svog sina Silasa: "Bilo mi je jako teško dojiti i dobivati dobre količine kvalitetnog mlijeka. Ne znam iz kojeg razloga, samo mi je bilo teže", rekla je. Biel je također ispričala da ju je njezina dadilja uvjerila da je hranjenje adaptiranim mlijekom jednako dobra opcija.

Chrissy Teigen

Nakon što je Chrissy Teigen rodila sina Milesa, rekla je da joj je zaliha majčinog mlijeka bila mala, pa ga odlučila kombinirano hraniti majčinim mlijekom koje je uspjela proizvesti, kao i adaptiranom hranom. Teigen, koja je poznata po tome što je otvorena i progovara o raznim stvarima, čak je napisala na Twitteru: "Neki imaju surogat majke, neki imaju problema s dojenjem, a sve što čujete kao nova mama je kako je dojenje najbolje. 'Normaliziraj dojenje' je super. 'Normaliziraj formulu' je također super!"

Serena Williams

Serena Williams dojila je svoju kćer Olympiju šest mjeseci, pa je nakon pola godine odlučila prijeći na adaptirano mlijeko jer se morala vratiti u formu za tenis. Budući da nije uspjela izgubiti trudničku težinu dok je dojila kao što to neke žene mogu, Williams se okrenula novom pristupu hranjenja koji je bio bolji za nju i njezinu obitelj, i to je potpuno u redu.

Adele

Adele je poznata po povremenom psovanju, a uz nekoliko psovki nije se libila reći što misli o hranjenju adaptiranim mlijekom. Na jednom od svojih koncerata, otvorila se svojim obožavateljima o borbi s kojom se suočavala dok je dojila svog sina Angela, rekavši: "Teško je. Neki od nas to ne mogu! Dojite ako možete, ali ne brinite, formula je jednako dobra kao i majčino mlijeko."

Christina Applegate

Christina Applegate podvrgnula se dvostrukoj mastektomiji 2008. nakon što joj je dijagnosticiran rak dojke, tako da je, kada je rodila kći Sadie 2011. godine, hranjenje adaptiranom hranom bilo najbolja opcija. Iskustvo Applegate pomoglo je normalizirati hranjenje adaptiranim mlijekom za majke koje su doslovno fizički nesposobne dojiti, posebno nakon što je za People 2008. rekla da sa svojim djetetom svejedno može stvoriti snažnu povezanost, čak i kroz hranjenje na bočicu.

Jessica Alba

Jessica Alba je svog trećeg sina Hayesa dojila šest mjeseci, a zatim je prešla na adaptirano mlijeko jer joj je to u tom trenutku bila najpraktičnija opcija. Za Motherly 2018. godine rekla je: "Osjećala sam se kao da želi da ga dojim 24/7, što je očito bilo jako izazovno kada se pokušavaš vratiti na posao. Također mi je zaliha mlijeka bila premala s njim. I to mi je jednostavno bilo teško."

Hilary Duff

Hilary Duff dojila je svoju kćer Banks šest mjeseci, ali je na kraju donijela odluku da prestane zbog sve manje zaliha mlijeka i pretrpanog rasporeda na setu. Na Instagramu je podijelila: "Trebao mi je odmor. Nisam se mogla nositi s time. Sa stresom zbog male količine mlijeka i bebe nije marila za dojenje kada sam ja bila dostupna. Bila sam tužna i frustrirana i cijelo vrijeme sam se osjećala kao da nisam dovoljno dobra majka."