Boravak na snijegu i igra na otvorenom zimi jačaju imunitet i zdravi su za djecu

Vani je snježno i ledeno, vaše dijete uživa na otvorenom u satima zanimljive igre. Izrađuje snjegovića i gruda se s prijateljima iz kvarta.

djeca_zima

Vi ste u dilemi, ostaviti dijete vani neka uživa dok mu ne dosadi ili ga nakon nekog vremena natjerati u kuću? I nas su naši roditelji, bake i djedovi nakon duljeg boravka vani na hladnoći tjerali u kuću. Naučili su nas da se možemo prehladiti i pokupiti još brojne druge bolesti. No, pedijatri tvrde upravo suprotno - djecu bi trebalo ostaviti da što dulje borave na hladnoći i otvorenom jer upravo to pogoduje razvoju njihova imuniteta.

Igra i boravak na otvorenom omogućava djeci bijeg od svakodnevnih kućnih bakterija. Ne samo da izrazito pogoduje zdravoj djeci, već i ona sklonija bolestima zbog pada imuniteta od svježeg zraka mogu imati znatno više pozitivnih učinaka. Osim toga, boravkom na otvorenom dijete ima mogućnost razviti snažan autoimuni sustav i otpornost na alergije. Prošla istraživanja su već pokazala kako djeca koja žive u ruralnim područjima ili koja više vremena provode na otvorenom su otpornija i općenito boljeg zdravlja zbog stalne izloženosti prljavštini, životinjama i bakterijama. Iako mnogi roditelji, baš suprotno, pokušavaju izbjeći doticaj djece s navedenim, bakterijama i prljavštinom, kao i boravak na hladnoći za dječji imunitet i zdravlje mogu biti samo od koristi.

Dakle, zdravstveni benefiti koje donosi fizička aktivnost djece tijekom zime na otvorenom, uvelike nadmašuju rizik od oboljevanja zbog boravka na hladnoći, slažu se stručnjaci.

Naravno, podrazumijeva se da su djeca propisno odjevena sukladno uvjetima na otvorenom i da nose nezaobilazne zimske odjevne predmete - šal, kapu, rukavice, debele čarape, štramplice i slojevitu odjeću. Roditelji bi djecu trebali dodatno poticati na što više boravka na otvorenom, a dobro bi bilo da i oni sudjeluju u igrama s djecom.

Kanadski stručnjaci koji se bave pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na djecu, preporučuju da bi djeca u dobi od 5 - 11 godina trebala dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima, što nikako ne smije biti zanemareno ako je vani hladno. Kada to vrijeme dopušta, najviše se preporučuje igra s vršnjacima na igralištu, vožnja biciklom, i druge aktivnosti u kojima se djeca umjereno znoje i fizički jačaju. S aktivnostima poput trčanja ili plivanja treba biti oprezniji, jer stvaraju ipak jači zamor i intenzivnije djeluju da dječje tijelo. Ako su djeca fizički aktivna barem 60 minuta dnevno to će im pomoći:

- poboljšati ukupno zdravlje - ostati fokusirani i općenito uspješniji u školi - poboljšati kondiciju - ojačati mišićnu masu - zabaviti se s prijateljima u igri - osjećati se sretnije - održati optimalnu tjelesnu težinu - poboljšati samopoštovanje - naučiti nove vještine

Ako vam je ponekad teško potaknuti dijete na fizičke aktivnosti pokušajte ga motivirati:

- Ponavljajte mu da nikad nije ni prehladno ni prevruće za igru - Upišite dijete na neke od programa u lokalnom sportskom centru - Maleni vole kopati i prebacivati predmete. Snijeg je idealno vrijeme kada vam mogu "pomoći" u čišćenju snijega - Pokušajte im biti valjani uzor. Živite što aktivnije i ne plašite se hladnoće.

U kojim situacijama nije poželjno pustiti dijete na hladnoću:

- kada pada kiša ili ledena kiša - kada je iznimno maglovito i vlažno - kada su temperature ispod -10 C

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.