Alarm za roditelje: Ovih 7 znakova otkrivaju narcističko ponašanje već u najranijoj dobi

Odgojiti dijete tako da odraste u zrelu i cjelovitu osobu, nije nimalo lagan zadatak. Što više informacija roditelj ima, to će mu biti lakše ispuniti svoju misiju

Alarm za roditelje: Ovih 7 znakova otkrivaju narcističko ponašanje već u najranijoj dobi

Naricizam se pojavljuje oko sedme godine života kada djeca stječu sposobnost vrednovanja sebe, uspoređujući se s drugima. Pitaš li u toj dobi dijete da se opiše, više neće samo govoriti da je dobar brat ili sestra ili da dobro igra nogomet, već i da je bolji ili nije bolji od drugih. Neka djeca imaju jako izraženo samopouzdanje i to ne treba miješati s narcizmom, no ključna karakteristika ovog poremećaja je djetetovo uvjerenje da zaslužuje više od ostalih. 

Image

Kako biti što bolji roditelj svojoj djeci? Imamo osam odličnih savjeta

Narcizam je jednim dijelom uvjetovan genetikom, no to ne znači da je "urezan u kamenu", odnosno da se na njega ne može utjecati odgojem. Isto tako, roditelji mogu od djeteta napraviti malog narcisa tako što će se se prema njemu ponašati kao da je posebno i da zaslužuje specijalni tretman te ga učiti da je bolje od drugih. 

Image


(FOTO: Pixabay)

Ovo su znakovi koji upućuju na to da postoji mogućnost da tvoje dijete izraste u narcisoidnu osobu. Reagiraj na vrijeme. Psiholog Dan Neuharth za portal Psychology Today je na primjeru kolačića koji sa djetetu bili zabranjeni, a uzelo ih je, naveo načine na koje se ponaša narcisoidna ličnost. Uloviš li svog klinca s "prstima u pekmezu", ukoliko se radi o malome narcisu, on će:

1. Okriviti nekoga drugog - "Nisam znao da me gledaš, što znači da nisam kriv!".

2. Reći da nije imao izbora -  "Umirao sam od gladi."

3. Praviti se da ne zna o čemu govoriš - "Koji keksi?"

4. Odmah navesti neku svoju pozitivnu osobinu - "Gledao sam u kekse jako dugo prije, nego što sam uzeo jedan."

5. Plakati i ponašati se kao žrtva - "Uvijek me uloviš! Nije fer!"

6. Promijeniti temu - "Mogu li se sada ići igrati?"

7. Pokušati te šarmirati - "Ali ja tebe mama tako jako volim."

Ako otkriješ da tvoje dijete ima narcističkih crta, ne paničari. One su vrlo česte kod mališana, no, bitno ih je prepoznati i otkriti što se krije iza takvog ponašanja. Pokušaj saznati kakvu sliku o sebi ima dijete, je li zadovoljno? Razmisli o tome kakav mu primjer daješ, kako se ponašaš prema sebi i kako se ponašaš prema njemu. Nauči ga pravim vrijednostima i tome da su svi ljudi jednaki i da nitko ne zaslužuje poseban tretman.