Iznenađenje: da ili ne?

Zabavni razlozi zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja

Ako misliš da postoji barem mala šansa da izdržiš devet mjeseci bez da saznaš spol svog djeteta, imamo nekoliko dobrih razloga zašto bi trebala

jonathan-borba-Z39a7lqZusU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kad pogledamo oko sebe, čini se da je otkrivanje spola bebe u trudnoći nešto što apsolutno svi rade. I da je to potpuno normalno i uobičajeno.

Image

Djevojčica ili dječak? Podsjetnik na 'bapske priče' koje otkrivaju spol bebe

Iako su brojke zasigurno visoke, 80+ posto, sve više roditelja odabire čekati do rođenja kako bi otkrili spol svog djeteta. I ne da ne žele znati, već odabiru ne znati jer ne postoji nijedno iznenađenje koje vrijedi čekati više od ovoga.

Naravno da postoje brojni razlozi koji idu u prilog i jednom i drugom izboru, ali danas smo odlučile izdvojiti nekoliko razloga zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja.

Bit će to iznenađenje nalik nijednom drugom

U današnje vrijeme, uz internet, društvene mreže, pametne telefone i vijesti 24 sata na dan, iznenađenja su poprilično rijetka. Sve se natječe za našu pažnju i konstantno osjećamo preopterećenje informacijama.

Većinu vremena ili znamo nešto prije nego što se dogodi, ili saznamo odmah nakon toga. Spol tvog djeteta jedno je od rijetkih iznenađenja koja su preostala u životu (a definitivno i jedno od najljepših), pa zašto ga ne cijeniti i dopustiti da iščekivanje raste i raste prije nego što saznaš spol na porodu?

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavanje smiješnih stereotipa

Kad ljudi oko tebe saznaju nosiš li djevojčicu ili dječaka, istog trenutka počinju pretpostavljati i izgovarati stvari poput: "Joj, kakva će to biti princeza" ili "Napokon će tata imati partnera za igrice i nogomet". Pa…možda, a možda i ne. Tko zna kakva će tvoja beba uistinu biti dok je ne upoznaš? Zašto dati ljudima (ili nama samima) priliku da ih etiketiramo ili kalupiramo prije nego što se uopće rode?

Image
Foto: Unsplash

Ali i drugih rodnih klišeja

Rozo za djevojčicu, plavo za dječaka i kao da ostale boje ni ne postoje. Naravno da bebi nije važna boja odjeće koju će nositi ili boja zida sobe u kojoj će spavati. Uostalom, druge boje poput bež, bijele, žute, crvene, narančaste i zelene imaju svoje prednosti: možeš ih ponovno koristiti i za drugo dijete, a i što šarenije - to veselije. Ako ti i samoj ovi klišeji nisu važni i ako se ne opterećuješ bojama, radiš si veliku uslugu jer ovo može biti itekako oslobađajuće u vrijeme kad pripremaš stvari za dolazak bebe.

Image
Foto: Unsplash

Možeš uživati u ludim teorijama drugih ljudi

Na primjer, ako ti trbuščić visoko, znači da nosiš djevojčicu ili ako je nisko i više je okruglog oblika, to znači da je dječak. Ili ako imaš jake mučnine u prvim danima, to je djevojčica. Ili ako žudiš za kiselom hranom to mora biti dječak (slatko za djevojčicu). Ili ako ti je otkucaj srca veći od 140 otkucaja u minuti ili ti je koža tijekom trudnoće loša, radi se o djevojčici. Sve je u potpunosti netočno, naravno. Ali definitivno je jako zabavno nagađati i slušati druge kako svakodnevno pronađu neku novu 'bapsku' priču.

Image
Foto: Unsplash

Porođaj čini uzbudljivijim

Rađaona je nekad i bila mjesto na kojem su se otkrivale ove velike vijesti. Pa iako već dugo nije tako, zamisli samo koliko ovakvo otkriće čini cijeli porod uzbudljivijim. Čuti partnerov uzvik da si rodila djevojčicu ili dječaka bez sumnje je poseban događaj.

Image
Foto: Unsplash

Posljednji veliki misterij života

Mnogi roditelji navode misterij kao razlog zašto žele čekati da saznaju spol djeteta. Uživaju u mogućnosti da istraže sve mogućnosti koje im padnu na pamet. Misterij neznanja, poigravanje cijelom knjigom imena beba, a ne samo polovicom, nešto je u čemu mnogi roditelji zapravo uživaju. Neke obitelji zaista cijene ove posebne trenutke. Uostalom, mnoge mame ukazuju na činjenicu da su smatrale da im je porođaj bio lakši kad nisu znale jer su imale neku unutarnju motivaciju za jačim guranjem, neko uzbuđenje i adrenalin jer nisu znale ishod i željno su ga iščekivale. Ovo zasigurno ne vrijedi za sve, ali definitivno će te ostaviti u nagađanju do posljednje sekunde.

Image
Foto: Unsplash