Zavaraj mozak

Smršavjeti bez vježbanja? Moguće je, a mi znamo kako

Znaš da je mozak tvoj najjači mišić? Onaj koji diktira volju, a bez nje nema ništa. Vježbanje se itekako bazira na volji, ustvari za mnoge od nas ono je nevolja. No, ne mora tako biti

pexels-ketut-subiyanto-4429141.jpg
Foto: Pexels

Bila si majstorica za 'izvlačenje' sa sata tjelesnog u srednjoj školi, sprave u teretani birala si po tome koja je najudobnija da se u nju zavališ i odmoriš dok su tvoje kolegice vrijedno vježbale, a tako je ostalo i do danas? Uvijek ćeš pronaći način da se ti i sport ne susretnete. No, što s tim kilogramima koji su se bezobrazno nagomilali oko struka, na guzi i bedrima, a već je kritično i oko ruku pa i u L rukavima izgledaš kao Popaj okupan u omekšivaču, a sve bi napravila da budeš vitka poput Olive? Osim vježbanja, naravno. Mislila si ih skinuti još prošle godine u ovo vrijeme, no nisu se rastopili od razmišljanja.

Image
Ljeto je sve bliže

7 trikova za zdravo mršavljenje, ali i održavanje idealne težine

Image
Foto: Pexels

Umjesto reprize, ove godine ustani s tog dvosjeda, zavaraj mozak i podvali mu vježbanje. Nije istina da dućani drže samo nepristojne brazilske kupaće gaćice... I mi smo tako mislile, no do guze je, draga, ne do gaćica! U nastavku ti otkrivamo kako smršavjeti bez vježbanja, a s vježbanjem, odnosno kako uvrstiti rekreaciju u svoju svakodnevicu na najbezbolniji način. Gotovo podmuklo, no to podmuklo u ovom je slučaju nešto pozitivno.

Pozovi frendicu na kavu

Ne možeš subotu zamisliti bez kave sa svojom najboljom prijateljicom? To vam je ritual od kojeg ne odustajete čak ni kad se zatvore kafići (kako je i bilo, ne tako davnih dana). Otiđite na kavu, ali barem pet kilometara dalje od adrese na kojoj stanuješ. Umjesto ključeva od auta sa sobom ponesi bočicu vode i obuj one tenisice koje si kupila lani kada si mislila vježbati. Žustro hodaj do kafića, pozicioniraj se tako da si leđima okrenuta pekarnici i slastičarni, vježbaj karakter, a kavu ne sladi. Poslije se isto tako žustrim koracima vrati kući.

Zapamti, što brže hodaš, to će rezultati biti bolji, odnosno sagorjet ćeš više kalorija. Napravit ćeš deset kilometara, a da ih nećeš ni osjetiti. Uvrsti hodanje u svoju dnevnu rutinu i kroz ostale dane u tjednu. Gorivo je i tako preskupo pa je ovo sjajna prilika da promjeniš navike.

Image
Foto: Unsplash

Zaboravi dizalo

Ako nemaš zdravstvenih problema, za tebe dizalo ne bi trebalo ni postojati. Bez obzira na kojem katu živiš, idi pješice. Broji stepenice, vježbaj guzu, noge, srce i pluća dok se penješ ili hitro spuštaš. Tijelo će ti biti zahvalno, a i upoznat ćeš susjede koji već njeguju zdrave navike, a možda ih dosad nikad nisi vidjela. Isto vrijedi i za posao. Neka stepenice postanu tvoj najbolji prijatelj. Ne vuci se po njima kao anemična lignja, već hitro skokom poput gazele!

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Livestrong, osoba koja ima 72 kilograma i hoda po stepenicama tri minute, sagorjet će 29 kalorija. Ako u danu koristi stepenice četiri puta po tri minute, sagorjet će 116 kalorija. Malo po malo i nakupi se.

Image

Generalka

Jednim udarcem dvije muhe - uredi stan i sredi figuru, a da ne potrošiš niti kune na treninge. Sve što ti treba za ovaj oblik vježbe su krpa za prašinu, krpa za stakla, krpa za pod, usisavač i sredstva za čišćenje. Istraživanje objavljeno na stranici WebMD pokazalo je da ćeš tijekom pola sata usisavanja (samo ako si ona koja usisava, a ne ona koja diže noge na kauč kako bi usisavač nesmetano mogao proći - akvo istraživanje još nije provedeno), potrošiti 124 kalorije na svojih 68 kilograma. Ako si nešto teža i imaš 90 kilograma, usisavajući pola sata, potrošit ćeš 200 kalorija.

Image

Umjesto teretane

Padne ti mrak na oči čim pomisliš na utege. Toliko ti se zamrači da ne vidiš ni isklesana muška torza koja vježbaju oko tebe? Ako je tako, zaboravi na mračne gymove i podvali sama sebi trening na zraku. Prestani od mame posuđivati onu torbu na kotačiće za tržnicu, koju ste joj kupili za 60. rođendan, već pune vrećice nosi u rukama. Ne do prtljažnika auta, nego pješice do stana. Vodi računa da ravnomjerno rasporediš tetret kako ti ne bi patila kralježnica. Igraj se s klincima, kosi travu - svoju, susjedovu, uredi voćnjak, operi osjetljivu odjeću na ruke. Ukratko, utišaj onu gotovanku u sebi i aktiviraj se u svakom pogledu. Sve se broji.

Image

Sport

Na koncu, čak i pravi pravcati sport možeš podvaliti svome mozgu, ako mu šalješ signale da uživaš u njemu. Naravno, ne može se uživati na silu, stoga potrudi se pronaći aktivnost koja te veseli. Ako takva ne postoji, ne očajavaj. Okupi oko sebe ljude koji te vesele i uživat ćeš u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti, ukoliko i oni sudjeluju. Planinarite, igrajet badminton, šetajte, plivajte. Bilo što. Vrijeme je savršeno da ga provedeš na zraku, u prirodi.

Image
Foto: Pexels