IZGARANJE NA POSLU

Kad je posla 'preko glave': Simptomi 'burnouta' i kako si pomoći

Posao nije vrijedan riskiranja i kockanja vlastita zdravlja. I to treba reći jasno i glasno. Stoga slušaj tijelo i reagiraj na znakove da si blizu burnouta. U suprotnom, posljedice bi mogle biti pogubne

profimedia-0295760737.jpg
Foto: Profimedia.hr

Bilo bi idealno kad bismo kroz život koračale uz što manje stresa. No istina je da se mnogi na radnom mjestu suočavaju s visokom razinom stresa. Često ga gomilaju i ignoriraju znakove koje im šalje tijelo. Stvarnost je takva da se puno zaposlenika i zaposlenica nosi s puno posla, nerealnim očekivanjima i rokovima te prekovremenim radom. Mladi ljudi nerijetko se moraju dokazivati i silne ih obaveze "melju" dugo vremena. Imaju osjećaj da rade više nego što bi trebali, da žude za odmorom i da se nemaju kada posvetiti sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, nerijetko ignoriraju svoje potrebe zbog straha od osude ili gubitka posla. Ili pak mišljenja da je sasvim normalno toliko puno raditi. A nije – nipošto nije.

Takva rastrganost i preopterećenost sve češće rezultira "burnout" sindromom odnosno sindromom sagorijevanja na poslu. Prema dostupnim podacima, više od četvrtine zaposlenika u Sjedinjenim Državama reklo je da ponekad, često ili stalno doživljava simptome izgaranja. "Burnout" sindrom prepoznat je kao gorući problem radno aktivnog stanovništva današnjice te se isključivo odnosi na prekomjerni stres na poslu – iako isti simptomi mogu zadesiti i studente, posebice rade li uz studij.

1/3