Tvrda stolica i bolno istiskivanje uz krvarenje kod bebe od 18 mjeseci

Poštovana, imamo bebicu od 18 mjeseci i problem s kakanjem. Stolicu ima svaka dva do tri dana i jako je tvrda (kuglice kaka). Kakanje nam završava plačem, jakim tiskanjem i tragovima krvi.

shutterstock_1735801265.jpg

Danas nakon kakanja sam primijetila da joj je iskočio vanjski hemeroid. Jede svaki dan kuhanu hranu i pazimo da ne jede hranu koja ju štopa jer smo još prije primijetili da ima problema sa stolicom. Kako da joj olakšamo kakanje, samo da ne bude tako bolno i mukotrpno? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav! Višnja

Poštovana,

samo prehranom ne možete riješiti navedeni problem. Djetetu je potrebno dodati omekšivač stolice, primjerice laktulozu (Portalak, Duphalac ili Regulino) koji možete nabaviti u sirupu i u prahu, u bilo kojoj ljekarni. To neće ulijeniti crijeva, već samo navući više vode u crijevo kako bi stolica bila mekana.

Ponekad djeca zapravo ne tiskaju nego zadržavaju stolicu (zbog iskustva boli kod prethodnih stolica). Roditelji to ponekad zamijene za tiskanje, nesvjesni da dijete zapravo radi kontramanevar. Na taj način djeca pogoršavaju situaciju i jedino je rješenje da se djeca ponovno opuste i opet normalno defeciraju taj da im se omekša stolica. Sugeriram da se javite svom pedijatru ili dječjem gastroenterologu da pregleda dijete i kako bi se prema kilaži dobro propisala doza lijeka za omekšavanje stolice.