Svoju bebu prekidam i sprječavam u infantilnoj masturbaciji

Poštovani, imam bebu od 7 mjeseci i primijetila sam da dosta često kad je na tvrđoj podlozi u sjedećem položaju (autosjedalici, hranilici, kolicima pa čak i u nosiljki), počne se stiskati, crveni se u licu i blago stenje

shutterstock_1735801265.jpg

. Pročitala sam na internetu i to mi najviše liči na samozadovoljavanje kod male djece. Iskreno, mene to jako plaši i ne želim da joj pređe u naviku. Pokušavam ju spriječiti svaki put kad primijetim da to radi. Trudim se što više da je animiram, koliko je to u njenom uzrastu moguće.

Ne gledamo tv, niti koristimo elektroničke uređaje za animaciju. Sve se svodi na igru s igračkama, listanje slikovnica... Jasno mi je da je jako mala da bih joj bilo što objasnila a zaista me to jako brine i ne znam kako da je odviknem od toga. Većina savjeta je da je samo pustim i ne obraćam pažnju, međutim zaista se ne mogu praviti da ne primjećujem. Molim Vas pomozite!

ODGOVOR:

Draga mama,

sasvim je razumljivo da vam je teško ignorirati uočeno ponašanje jer praviti se da se ništa ne događa ponekad može biti puno teže nego poduzeti određene korake. Kako mogu pročitati, jako vas brine što se vaša mala beba kada je na tvrđoj podlozi u sjedećem položaju stišće, crveni i blago stenje jer to nalikuje na masturbaciju prema opisima s interneta i osjećate strah kako joj to ne bi prešlo u naviku.

Mala djeca mogu sasvim spontano i slučajno dodirivati pojedine dijelove svojeg tijela i pritom proživljavati ugodu (primjerice, češkanjem i milovanjem ruku, nogu, cuclanjem prstiju). Ako dijete dodiruje genitalije i doživljava ugodu, bitno je istaknuti kako to dodirivanje nije povezana sa seksualnošću. Čini se da vaša mala beba u sjedećem položaju nešto lakše može stimulirati genitalno područje, no ako Vam to smeta i ne možete to zanemarivati, pokušajte joj pružiti svoju ruku kako bi skrenula pažnju na dodir, na vas i na taj način prestala sa stimulacijom genitalnog područja. Također, u takvim situacijama mogli biste joj dati neku njenu mekanu plišanu igračku ili dekicu.

Želim vam puno uspjeha.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.