Što mislite o ovoj metodi odvikavanja od pelena?

Poštovana, imam dječaka od 3 godine i 4 mjeseca koji još uvijek ima pelene. Razumije princip, ali ih jednostavno ne želi skinuti. Inače je jako "težak" oko novih stvari i promjena.

shutterstock_1735801265.jpg

Nikad neće ništa probati ako nije sto posto ispitao situaciju, pa tako ni to.

Do nedavno smo se borili sa zadržavanjem stolice i borba je trajala godinu dana. Uzrok je najvjerojatnije bila tvrda stolica, odnosno bolno iskustvo. Svaki put kad bi mu omekšali on bi krenuo češće kakati. No, kako je i dalje zadržavao bilo je teško održavati da stolica bude mekana. Vrtjeli smo se tako u krug godinu dana, a onda završili na Laksolu kojeg smo davali svaki dan. Prestali smo kad smo mu gotovo razvodnili stolicu. I dalje ju je zadržavao. Onda smo mu jedan dan rekli da će biti u kupaonici dok se ne pokaka. Bio je ljut, udarao je i lupao sve oko sebe, ali se pokakao. Bili smo uz njega, grlili ga i govorili da je sve u redu. Tako smo postupili i nekoliko puta jer smo shvatili da jedino tako funkcionira. Razgovor je uvijek završavao s "neću kakati". I pedijatrica nam je rekla da možda samo "zeza", jer zna da mu tako nećemo maknuti pelenu, a ujedno dobiva i pažnju.

E sad, s obzirom da on sam nikako neće ostaviti pelenu, a već mu je vrijeme odavno prošlo, bojim se da će ostanak u pelenama imati negativne posljedice na njegovo zdravlje. Presvlačenje nam je noćna mora, neda se presvući nikako i to traje. Ima mlađu seku od 14 mjeseci, koja ide sama na tutu svako jutro i ponekad preko dana. Što da napravimo?

Naše mišljenje je da mu skinemo pelenu i da mu je jednostavno više ne vraćamo do spavanja, pa makar se derao i vrištao ali bez suza. Evo danas ujutro je seka dobila nagradu jer se pokakala na tutu, pa je odmah htio i on. Popiškio se na wc sam, malo je plakao, ali je obavio to bez problema. Znači može sam, ali mu se ne da brinut o tome. Što vi mislite o tome da mu jednostavno skinemo pelenu bez rasprave i da je to to i da pelene više nema. Mislim da mu je to zbog zdravlja najbolje. Hvala.

Odgovor:

Poštovana,

neka djeca postaju kasnije emotivno zrela da odbace pelenu. Pokušajte na ljeto, ali nemojte forsirati da ne uzrokujete još veći otpor. Ako nećete biti uspješni, preporučujem da se nakon ljeta konzultirate s dječjim nefrologom i gastroenterologom koji se bave poremećajima uspostave kontrole nad sfinkterima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.