Moj suprug nekoliko me puta udario i ima napadaje bijesa. Što da radim?

Poštovani, u braku sam osam godina i imamo dvoje djece. Kroz cijeli brak se znalo događati da suprug povremeno ima napadaje bijesa radi nekih stvari za koje nisam ja isključivo kriva (npr.

shutterstock_1735801265.jpg

dijete od 3 godine se razbije i raskrvari usnu). Dosada me "samo" 5 puta udario, a većinu vremena je dobar i brižan suprug, a i otac.

Mogu sve to izdržat, ali me stvarno strah da se ne ponovi fizička agresija, a pogotovo ne pred djecom (što se dosada samo jedanput dogodilo). Ne želi potražiti pomoć, jer smatra da zajedno moramo poraditi na tome.

Ne želim se razvesti i molim vas za savjet kako mu pomoći s tim napadajima bijesa, jer do sada sam pokušala prilagodit svoje ponašanje i dalje ću pokušavati. Ne znam što je bolje za djecu, ako se ti napadaji događaju svaka 2-3 mjeseca, možda je bolje da ostanemo u braku ako to nije učestalo? Ja sam već išla psihologu i savjetovala me da se rastanem, jer tko jednom udari i opet će te da je za djecu bolje da se roditelji rastanu i ne slušaju verbalno nasilje. Što vi mislite?

Odgovor:

Draga čitateljice,

žao mi je zbog cijele situacije s vašim suprugom i sigurna sam da vam nije nimalo lako. Ne mogu vam dati konkretan savjet što da učinite, ta odluka mora biti vaša – riječ je o vašem životu i ono što bi učinila ja, ne znači da bi i vi bili mirni s tom odlukom. Stoga, moj cilj je savjetovati vas na način da sami dođete do svog rješenja.

Svakako smatram da bi bilo dobro da razgovarate sa suprugom i da mu jasno date do znanja da niti jedan oblik nasilja u braku nije prihvatljiv. Naime, nije uopće poanta u tome možete li vi još izdržati i činjenica da to djeca gledaju, već da nasilje apsolutno nije prihvatljivo. Ako ne ubijamo i ne udaramo ljude na cesti kada se razbjesnimo, to nije dopušteno ni u kući, između partnera.

Jeste li ikada s njim razgovarali na ovaj način? Da možete razumjeti bijes, pa čak i možda potrebu da udari, no nikako ne možete, niti želite tolerirati fizičko nasilje. Ono apsolutno nije prihvatljivo te u konačnici podliježe i Zakonu. Da je udario osobu na cesti jer ga je svladao bijes, već bi bio u zatvoru. A kamoli da je to još i ponovio nekoliko puta. Ako se može svladati da to ne čini na cesti, tada može kontrolirati svoje osobe i prema vama. Razlike nema.

Ne znam možete li pomoći suprugu s njegovim napadajima bijesa, no znam da oni imaju negdje svoj uzrok. Stručna osoba bi mu sigurno pomogla u raspetljavanju tog uzroka i rada na njemu. Možete razgovarati sa suprugom i vidjeti otkuda taj bijes; kada je on uopće krenuo; je li povezan s nekim događajem… U konačnici, ako suprug otkrije uzrok, ako se uhvati ukoštac s njim te nauči nositi sa svojim ispadima na način da nikome ne šteti, mislim da se njegov obrazac ponašanja ne mora ponavljati. No, poanta je da to i on mora htjeti te da uvidi da njegovo nasilje apsolutno neće biti tolerirano – kako na cesti tako ni u kući. Ukoliko nastavite tolerirati nasilje, nikome ne činite dobro: vama je teško jer ste zlostavljani, djeca gledaju nasilje i odrastaju u disfunkcionalnoj obitelji, suprug se ne suočava s problemima. To zaista za nikoga od vas nije rješenje.

Iskreno se nadam da će suprug uvidjeti da ima velik problem koji utječe na cijelu obitelj i da će se uhvatiti ukoštac sa svojim problemom.

Šaljem vam podršku.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.