Kratki napadaji odsutnosti kod djevojčice od 8 godina

Pozdrav, djevojčica ima 8 godina. Ide u drugi razred, odličan je učenik. Unatrag 5, 6 mjeseci počelo se događati da, bez obzira na to što radi (igra se, piše, priča...

shutterstock_1735801265.jpg

), kao da joj odjednom mozak stane. Zagleda se u jednu tačku. Sve što se oko nje događa ona to ne čuje niti vidi. To traje nekih 5 sekundi, a poslije joj treba još toliko da se sjeti što je radila, pričala, a znalo se dogoditi i da se ne može sjetiti što je točno prije toga čula ili vidjela. U zadnje vrijeme to se događa jako često, dosta puta u toku dana.

Odgovor:

Poštovana,

teško je ovako pretpostavljati uzroke povremene odsutnosti kod djeteta, jer oni mogu biti uistinu različiti. Dijete može imati teškoće s pažnjom, može biti sklono povlačenju u svijet mašte ili nešto treće. Preporučila bih da posjetite njezinog pedijatra kako biste provjerili je li potrebno obaviti neke neurološke ili druge preglede.

S djevojčicom možete vježbati prisutnost u sadašnjem trenutku kroz različite mindfulness vježbe. Jedan primjer je vježba u kojoj se od djeteta traži da pronađe oko sebe i imenuje 5 stvari koje može vidjeti, 4 stvari koje može dodirnuti, 3 stvari koje može čuti, 2 stvari koje može mirisati i 1 stvar koju može okusiti. Drugi primjer je usmjeravanje na disanje gdje dijete podučavamo da nekoliko puta duboko udahne i pri tome zamisli da mu je trbuh balon koji se napuhuje kada udiše zrak, a ispuhuje kada ga izdiše. Također, kada djevojčica „odluta“, najbolje ju je samo nježno dozvati i vratiti pažnju na ono što je radila.

Za konkretnija rješenja bilo bi važno imati više informacija o problemu i funkcioniranju vašeg djeteta. Možete se uključiti i u savjetovanje za roditelje radi detaljnijeg razgovora o problemu, a mogućnost za to postoji i u Centru Proventus.

Želim vam sreću s daljnjim nastojanjem da bolje razumijete razloge povremene odsutnosti djevojčice.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.